SECTOR EN DIFICULTATS

Els galeristes es conjuren contra el desànim

El gremi presenta el programa de la nova temporada, que inclou una quarantena d'exposicions i una atenció especial a les activitats

zentauroepp50292925 icult191007175446

zentauroepp50292925 icult191007175446

1
Es llegeix en minuts
Mauricio Bernal
Mauricio Bernal

Periodista

ver +

No són precisament temps de prosperitat per a les galeries. «Hi ha poc mercat... Són moments en què totes les galeries estan patint», admet Mònica Ramon, la nova presidenta (ho és des de fa sis mesos) del Gremi de Galeries d’Art de Catalunya, que aquest dilluns ha presentat la seva nova temporada d’exposicions. «No veig recuperació. Hi ha galeries que no poden viure només del galerisme», afegeix, amb el coneixement de causa que li dona presidir el gremi i formar part de l’equip de direcció de la galeria Artur Ramon, al carrer de Bailèn de Barcelona. No, no són temps bons, però el sector, entre lamentar-se i actuar, prefereix actuar. S’ha de veure com conjura contra el desànim el programa de la temporada.

‘My reflect’, de l’artista ivorià Mené (Out of Africa Gallery) / EL PERIÓDICO

Jornades de reflexió

Notícies relacionades

«El nostre propòsit sobretot és organitzar més activitats», va dir la presidenta; com a estratègia, s’entén, per guanyar visibilitat i atreure públic. En aquest apartat, Ramon va destacar la quarta edició del Certamen Miró& Art, que aquest any, després de Gaudí, Brossa i Guinovart (primera, segona i tercera) girarà entorn de l’art de Josep Maria Subirachs (ja se sap –¿o no?–: hi participen artistes representats per les galeries del gremi amb obres inspirades en l’artista en qüestió, i la guanyadora acaba estampada a l’etiqueta del Vermut Miró Reserva de l’any següent). També va citar els Premis GAC, probablement l’acte que més visibilitat proporciona al gremi («la nit del galerisme», va dir, podria haver afegit que per excel·lència), el Dart Festival, de cine documental dedicat a l’art (el GGAC ha firmat una aliança amb l’esdeveniment) i la seva col·laboració amb la Setmana del Dibuix. A més, al novembre tindran lloc a l’Arts Santa Mònica les Jornades sobre Art & Galerisme, que inclouen una taula rodona sobre, justament: les dificultats que enfronten galeries i artistes.

Sobre la programació expositiva per si mateix, el gerent del gremi, Jordi Pijoan, va destacar la varietat i eclecticisme de l’oferta («no ens cansem de dir que és el nostre gran valor»), que aquesta temporada inclou una quarantena d’exposicions per tot Catalunya i un compromís del gremi per fer més visibles les que no tenen la seva seu a Barcelona. Tot això (activitats, exposicions) a l’empara d’un lema pla i directe: ‘I like art’.