LA GRAN CITA DEL CINE FANTÀSTIC

Asia Argento traspua honestedat a Sitges

L'actriu i directora, premiada aquest any amb el Méliès, ha regalat bastants titulars durant la seva xerrada amb la subdirectora de la Fundació Sitges

zentauroepp50271373 graf5971  sitges  06 10 2019   la actriz y directora italian191006163754

zentauroepp50271373 graf5971 sitges 06 10 2019 la actriz y directora italian191006163754 / Jaume Sellart

2
Es llegeix en minuts
Juan Manuel Freire
Juan Manuel Freire

Periodista

Especialista en sèries, cinema, música i cultura pop

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’actriu i directora Asia Argento va regalar un bon titular poc després de començar la seva xerrada amb Mònica Garcia Massagué, subdirectora de la Fundació Sitges (l’organisme que organitza el Festival de Cine Fantàstic), aquest diumenge al matí, davant un públic format sobretot per fans. «He viscut més cine que vida», va dir. I no per dir-ho.

Argento és, per començar, neta d’un productor (Salvatore Argento), neboda d’un productor (Claudio Argento) i, per descomptat, filla d’una actriu/guionista (Daria Nicolodi) i un mestre del terror (Dario Argento). «Crec que arribem a les sis generacions d’artistes», va explicar. «És a la meva sang, no ho puc evitar. És com qui neix amb els ulls blaus. L’única cosa que he fet ha sigut fer un bon ús dels meus gens».

Veterana als 44

Amb només 44 anys, Argento va recollir aquest diumenge un premi Méliès en reconeixement a la seva carrera. És la classe de distinció que s’ofereix a alguna personalitat un parell de dècades més gran, però en realitat ella ha treballat al cine tant temps com la majoria dels veterans sexagenaris. «Quan un dels meus fills va saber que recolliria aquest premi, em va preguntar: ‘¿T’estàs morint?’. Jo li vaig dir que no. És només que porto 36 anys treballant. Potser si hagués començat amb 20, això de recollir premis hauria sigut diferent».

Tot i que al principi va voler escriure, Argento va acabar debutant com actriu amb només 9 anys (a ‘Demons 2’, de Lamberto Bava, produïda pel seu pare Dario) i, al final, un paper va portar l’altre. «Al meu pare no li feia gràcia que actués. No s’estima gaire els actors. M’insistia a dedicar-me a la direcció en comptes de la interpretació». Però ell mateix la va acabar fitxant, quan tenia 16 anys, per al paper protagonista de ‘Trauma’. Va ser el principi d’una col·laboració que s’ha estès al llarg de diverses dècades. «Fa temps que la nostra relació és més que familiar o paternofilial. Quan ens veiem no parlem de coses mundanes, sinó de cine que hem vist o projectes que tenim entre mans».

Hollywood mata

Notícies relacionades

Com el seu pare, Asia no es talla amb les seves respostes, no sembla tenir filtres, tot i que va cridar una mica l’atenció aquesta absència de preguntes al voltant de l’abús sexual i el #MeToo. Va deixar clara, no obstant, la seva opinió sobre Hollywood, una «màquina de picar carn» que «t’obliga a perdre l’anonimat». La vam arribar a veure amb Vin Diesel al ‘blockbuster’ d’acció ‘xXx’, però en el seu periple americà va preferir treballar amb directors de l’esfera ‘indie’ (Sofia Coppola, Gus Van Sant) o dirigir un projecte petit com ‘El corazón es mentiroso’. «Soc autodidacte en tot. Potser una mica incompetent. Però crec que si fas alguna cosa des del cor, acabarà tocant-li la fibra a algú».

El treball d’actriu, almenys de cine, ja no l’atreu gaire, en part perquè ha arribat a sentir-se molt encasellada: «He fet totes les versions possibles del paper de prostituta», va dir. «Prostituta lesbiana, prostituta gogó... ¿Quantes versions em queden? No tinc res contra les dones que es dediquen a aquest ofici, però crec que puc fer altres papers. També em creuen ideal com a drogoaddicta i malalta del coco o el cos».