CITA DE LA INDÚSTRIA MUSICAL A OSONA

Mercat de Vic: del 'business' a la festa

La mostra programa 30 estrenes d'artistes com Ferran Palau, Mazoni, Maria Rodés, Lina & Raül Refree o Lagartija Nick, i ofereix mestissatges i músiques urbanes als escenaris gratuïts

zentauroepp49892643 190916212415

zentauroepp49892643 190916212415

3
Es llegeix en minuts
Jordi Bianciotto

El Mercat de Música Viva de Vic s’alça de nou com a aparador de la ‘rentrée’, conjugant la seva doble o fins i tot triple funció: llotja de la indústria musical, festival obert al públic i festa major amb propostes gratuïtes a peu de carrer. Però l’accent el posa la seva graella de 30 estrenes, gairebé un terç del centenar d’espectacles que a partir d’aquest dimecres i fins dissabte es desplegaran a la capital d’Osona a cavall dels diferents gèneres populars, del jazz al rock passant pel folk, l’electrònica o les últimes músiques urbanes.

És la 31a edició del Mercat i s’acull, reforçant-lo si és possible, al concepte imprès el 2011 quan Marc Lloret (músic, teclista de Mishima) va començar a assumir-ne la direcció artística. Des d’aleshores, la mostra, que maneja una xifrad’impacte econòmic de 4,7 milions d’euros, potencia la seva ubicació el mes de setembre per oferir primícies delsproductes autòctons que es mouran al llarg de la temporada. I com a pòrtic de cada any, una estrena amb distintiu propi, el de l’espectacle que en l’edició anterior va obtenir el premi Puig Porret, dotat amb 10.000 euros i atorgat per un jurat amb professionals del sector. Aquest any, la premiada és Juliane Heinemann, berlinesa resident a Barcelona, que destaparà ‘L’últim viatge de Water Benjamin’ aquest dimecres al teatre Atlàntida.

Rumba i ‘no wave’

Pels dos escenaris de l’Atlàntida i els seus dos envelats contigus passaran la majoria de les estrenes, començant, també aquest dimecres, pels de Gertrudis, Espaldamaceta (‘Millor que mai’) i Nico Roig. A la Jazz Cava, una plaça històrica del Mercat, mostrarà el seu nou repertori la murciana Lidia Damunt (‘Nacer en Marte’) i s’obriran pas els exploradors sònics, el Blood Quartet (amb el docte trompetista, veterà de la ‘no wave’ de Nova York, Mark Cunningham) i el guitarrista Marcel Bagés, aquí sense Maria Arnal i confabulat amb el trio avantguardista Phicus.

Gertrudis

Ferran Palau destaparà dijous les cançons de ‘Kevin’, el seu prest relleu de l’elogiat ‘Blanc’, nova entrega de pop metafísic, i aquella jornada acollirà els repertoris frescos de la trobadora asturiana Lorena Álvarez (‘Colección de canciones sencillas’) i A Contra Blues (‘Jab’). Atenció a dos nous artefactes: el vehicle barceloní de cançó popular distòpica Hijos del Trueno, combo creat per Vicente Leone i Daniel Granados, de Tarántula, i el trio femení L’Eix Radical, unió de la cantautora Clara Andrés i del grup pop Júlia. La cançó d’autor més canònica, i amb vista al sud, l’encarnarà Javier Ruibal amb ‘Paraísos mejores’.

Per «les dones lliures»

Una altra estrena esperada de l’escena catalana serà la de Mazoni, ‘Desig imbècil’, disc despentinat i filo-punk que presentarà en format de trio elèctric. Maria Rodés mostrarà un nou repertori en homenatge a «les dones lliures» i Joan Masdéu exhibirà ‘La flor del panical’, recreació de les cançons del seu anterior grup, Whiskyn’s, en el seu 25è aniversari. I cal anotar la tornada de Lagartija Nick amb ‘Los cielos cabizbajos’.

Maria Rodés

Notícies relacionades

Els focus apuntaran a una jove veu portuguesa del fado, Lina, en la posada en escena del seu projecte amb Raül Fernández, Refree, al qual el precedeix la seva reputació com a llançadora de veus d’alta volada (Sílvia Pérez Cruz, Rosalía). L’actuació d’aquesta parella s’enquadra en la presència de Portugal com a país convidat de les jornades professionals, que inclou actuacions de Jorge da Rocha i Palankalama.

Els grans espais gratuïts començaran divendres amb un doble front: mestissatges a la plaça Major amb Joan Garriga i el Mariatxi Galàctic (nova entitat del líder de La Troba Kung-Fú), Balkan Paradise Orquestra i Koers, i músiques urbanes a El Sucre, on se citaran els nocturns i tropicalistes Iseo & Dodosound i dos juvenils valors en erupció, Lildami i Deva. La música continuarà dissabte amb el pop electrònic invasiu de Dorian a la plaça Major, sessió que acollirà tambéEl Petit de Cal Eril i The Crab Apples, mentre que El Sucre reunirà ritmes rockers, mestissos i jamaicans amb Dj OGT, Mussols i Adala & The Same Song Band.Menús aptes per al galimaties amb els quals el Mercat recordarà que, després del ‘business’, ve la festa.