CANÇÓ POLITICO AGITADORA

Albert Pla canta als "12 del patíbul" del procés en el seu nou vídeo

A 'Juerga catalana 2' el cantautor adverteix Junqueras: "Oriol, ho tens fotut / el jutge va per tu"

zentauroepp45426368 barcelona 11 10 2018 albert pla presenta su espectaculo mied190904214945

zentauroepp45426368 barcelona 11 10 2018 albert pla presenta su espectaculo mied190904214945 / ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts
Jordi Bianciotto

La imatge d’una bandera, barreja d’estelada i vermella i groga, obre la nova ocurrència d’Albert Pla: el vídeo d’una cançó “inspirada en el procés i en els fets del 20 de setembre del 2017 davant de la seu d’Economia”. El tema, ‘Juerga catalana 2’, passa revista, a la seva singularíssima manera, als esdeveniments de fa gairebé dos anys i fa un pronòstic més aviat tèrbol de la imminent sentència: “Oriol, ho tens fotut / el jutge va per tu”, canta amb referència a Oriol Junqueras.

‘Juerga catalana 2’  té poc a veure amb la boja ‘juerga’ original de l’àlbum ‘La diferencia’ (2008), tot i que, com aquella, té com a còmplice Quimi Portet, que apareix en el muntatge, i acompanya la seva peripècia, aquesta molt política, amb un ritme ballable i una tornada patxanguera, no exempta dels “lo, lo, los” festivalers. El vídeo es basa en imatges d’aquells dies que il·lustren la seva particular versió de fets com els del 20 de setembre.

"Dintre la conselleria

Hi ha una pobra secretària

ballant amb un guarda espatlles

músiques de les espanyes

Li sembla que ha begut massa

És tira un pet, està borratxa

Diu que l’han fet presonera

I fuig pel balcó del darrere

Adeu la meva vida

Veste’n a prendre pel cul

Goodbye estimada

Tinc dos Jordis al damunt"

Respecte a l’1 d’octubre, Pla diu que “hi ha uns avis molt dolents / Hi ha uns infants molt violents / Hi ha tietes indecents / i tot acaba malament”, i que “cada persona és un vot / i aquest vot serveix per tot / perquè et fotin un calbot / o t’engarjolin a presó”.

Notícies relacionades

Els “dotze del patíbul”, diu la lletra, picada d’ullet a la pel·lícula protagonitzada per Lee Marvin del 1967, “ja estan aquí / ja han arribat”, i “estem de juerga / i tot el que ha de ser serà”. La lletra assenyala que “la independència dura set segons” i no s’oblida de “la senyora Inés, / que vol ser reina d’Aragón / i casar-se amb don Alberto, / que és l’hereu de la nació”. Apunta Vox quan al·ludeix a “la reconquesta” i al seu propòsit final: “fora moros i catalans”.

Amb aquest vídeo, el cantautor de Sabadell escalfa l’ambient de cara a la seva tornada als escenaris de Barcelona, del 10 al 20 d’octubre a la sala Barts amb una nova tanda de representacions de ‘Por’. Aquest espectacle, dirigit per Pepe Miravete i estrenat l’any passat, proposa un repàs dels motius d’inquietud i temor més íntims i universals amb un sofisticat muntatge audiovisual.