ENTREVISTA

Xavier Bosch: «Els secrets són sexis»

L'autor d''Algú com tu' publica una de les apostes de la 'rentrée' catalana, 'Paraules que tu entendràs', on aborda els secrets de parella

La idea de la novel·la va sorgir de la filtració de la llista d'usuaris infidels del portal Ashley Madison

zentauroepp49027213 icult barcelona llibreria laie 11 07 2019  escritor superven190801162527

zentauroepp49027213 icult barcelona llibreria laie 11 07 2019 escritor superven190801162527

3
Es llegeix en minuts
Anna Abella
Anna Abella

Periodista cultural

Especialista en art i llibres, en particular en novel·la negra, còmic i memòria històrica

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Xavier Bosch assegura que “els secrets són sexis” i que “tots els grans amors tenen secrets”. A partir d’aquí, l’escriptor i periodista ha construït una nova novel·la, ‘Paraules que tu entendràs’ (Columna), una de les apostes en català de la ‘rentrée’,que presentarà a la Setmana del Llibre a Català. Setmana del Llibre a Català En aquesta novel·la, a més de parlar sobre l’amor i les relacions de parella, reflexiona sobre “l’ús que fem de la veritat“l’ús”.

Després dels ‘best-sellers’ ‘Algú com tu’ (Premi Ramon Llull 2015) ‘Nosaltres dos’ (2017), amb més de 100.000 exemplars venuts i traduïts a set llengües, Bosch (Barcelona, 1967) planteja un escenari d’“un any, tres parelles d’amics i tres sopars” en què després de l’aparença del “joc, la felicitat i les rialles veus que tothom oculta alguna cosa”.

El germen de la novel·la sorgeix el 2015, de la notícia, explica l’autor de ‘Se sabrà tot’ (Premi Sant Jordi 2009), sobre la filtració de la llista d’usuaris del portal de contactes per a infidels Ashley Madison. “Allà t’adones que hi ha 37 milions de persones casades o en parella inscrites en aquesta xarxa social per tenir una aventura. L’eslògan és: ‘La vida és curta, tingues una aventura’. ¡37 milions de persones de 27 països, com el nostre, 50.000 ciutats! I això només en una xarxa social. ¿Quants n’hi deu haver en total si ho sumem amb altres xarxes socials similars?”.

Extorsió a infidels

Aquella filtració va portar ‘hackers’ a extorsionar alguns dels usuaris infidels. “Però després va guanyar la llei del silenci. Si et van fer xantatge i vas pagar esperes que no se’n torni a parlar. Això va demostrar com la privacitat, la intimitat se’n van en orris”.  

Bosch ha volgut oferir una “visió sobre les relacions sentimentals ara i aquí” i “un retrat afilat de la convivència, des de la febre inicial de joventut fins a la crisi de parella”. “I veus que els amors llargs són revolucionaris. Que ara no estan de moda. I aquestes parelles que porten 20 anys juntes... La sortida fàcil és deixar-lo córrer però potser el més valent és lluitar per seguir”.

La novel·la, afegeix, li ha permès “mirar cap a la intimitat de les persones” i fer-se interrogants com “¿què hem de dir per sobreviure en parella, què hem de callar, què estem disposats a perdonar? O si ‘d’allò que els ulls no veuen, el cor no se’n dol’ és un bon sistema o és un autoengany...”. De vegades, afegeix, “una aventura pot ser una vàlvula d’escapament per mantenir la relació de parella”.

A ‘Paraules que tu entendràs’ es veurà com “els mòbils s’han convertit en la caixa negra dels matrimonis”. “Si busquéssim al telèfon de la parella, cosa que no hauríem de fer, ens estalviaríem disgustos”, assegura Bosch, que també introdueix el tema de la gelosia. “Un personatge els descobreix ja passats els 50. I la gelosia pot ser molt destructiva”, alerta.  

El joc de les veritats

Els sopars entre les tres parelles de la novel·la mostren “com tenim dues cares, la real i la que es mostra en públic, conseqüència d’aquest punt d’hipocresia necessari per viure, perquè si tots diguéssim el que pensem hi hauria la tercera guerra mundial cada dia”. Els personatges s’atreveixen al joc de les veritats. “És molt arriscat. Però aquestes situacions de tensió em serveixen per portar-los al límit i per fer patir el lector”, assenyala Bosch, que confessa que mai hi ha jugat. “Però si ho hagués fet suposo que hauria mentit”.   

Notícies relacionades

L’autor mostra tres tipus de parella: “L’Andreu i la Joana, són la parella més tradicional i segura de la vida que porten. El Xavi i la Mara, els protagonistes, que aniran descobrint que estan en crisi i han de veure si el resoldran. I el Darín i el seu amor i admiració per la Biosca, que són una parella oberta.” I remata: “Totes les parelles obertes que he conegut, ara ja no són parella...”.  

Canviant de tema, reivindica la necessitatd’“aixecar els ulls de tablets i pantalles i recuperar el contacte amb la naturalesa”, per això les professions de les tres dones hi tenen relació: La Mara organitza viatges a llocs bonics, la Biosca és fotògrafa i la Joana, paisatgista. Ells, en canvi, són de despatx: periodista d’agència, advocat penalista i arquitecte, perquè l’arquitectura fascina Bosch. “Els arquitectes construeixen coses, tenen voluntat de transcendir, visió de futur. I construir una novel·la, uns personatges... té una mica en comú amb construir un edifici”