ELS FANS HO HAN CELEBRAT IMITANT-LOS

Abbey Road: Cinquanta anys de la foto llegendària dels Beatles

Centenars de persones s'han reunit en el mític encreuament on John Lennon, Paul McCartney, George Harrison i Ringo Starr es van fer la mítica foto

abbey-road / periodico

4
Es llegeix en minuts
El Periódico

Centenars de fans delsBeatles  s’han reunit aquest dijous en el mític encreuament d’Abbey Road en què John Lennon, Paul McCartney, George Harrison i Ringo Starr es van fer la mítica foto de la banda fa 50 anys.

La coneguda imatge, els detalls de la qual encara avui s’estudien -com ara per què McCartney va descalç o per què va amb la cigarreta a la mà dreta si era esquerrà- va ser la portada del seu disc Abbey Road i es va convertir en una de les més icòniques i reconeixibles a tot el món.

La sessió de fotos la va fer un amic del grup, Iain Macmillan, i ha assegurat en multiples ocasions que va tardar tan sols 10 minuts a retratar la famosa banda britànica, però ara, per als fans, sembla que repetir-la s’ha complicat una mica més perquè són tants els que hi van que cal fer cua per agafar torn. 

En aquell temps, el 8 d’agost de 1969, a les 11.35, un agent va tallar el trànsit a la cantonada dels carrers Abbey Road i Garden Road, al tranquil barri londinenc de St. John’s Wood, però ara és una altra moguda completament diferent que fins i tot provoca petites retencions a la zona cada vegada que els grups de fans paren el trànsit per copiar la instantània. 

Per festejar l’efemèride, un grup d’imitadors dels Beatles va arribar al carrer d’Abbey Road en una rèplica del psicodèlic Rolls Royce de John Lennon per reproduir la imatge mig segle després, tot un emblema de la cultura pop.

Afectacions de trànsit

Va ser tal el nombre d’assistents a l’esdeveniment que, durant la celebració, la policia londinenca es va veure obligada a intervenir per permetre que el trànsit de la via circulés amb normalitat ja que es tracta d’un carrer molt transitat per vehicles.

“Tan sols van caldre 10 minuts per fer les fotos i des d’aleshores això s’ha convertit en una bogeria”, va assegurar l’expert britànic dels Beatles Richard Porter. Segons Porter, guia d’una ruta pels llocs més emblemàtics de la banda a la capital britànica, el pas de vianantsd’Abbey Road  és un dels llocs més fotografiats de Londres: “Prop de 300 000 persones a l’any creuen el carrer, unes 1000 al dia”.

Enfundats amb samarretes de la famosa banda anglesa i a ritme de cançons del grup com ‘Hey Jude’ o ‘She Loves you’, fans dels Beatles de diferents edats i llocs del món els van retre homenatge i van compartir anècdotes.

Fans imitant els seus ídols a Abbey Road / Ap

Catherine, una dona nord-americana i admiradora de la banda va assenyalar a Efe: “Em sento nostàlgica al veure això, ja que confirma la creença que vaig tenir des del principi que els Beatles van ser molt més que només un grup de pop”. “Crec que ni ells sabien el moltíssim que anaven a canviar el món, ¿qui més rep un homenatge així 50 anys després? Ni tan sols Elvis”, va afegir.

Una altra fan nord-americana del grup, Jacqueline, assegura: “La beatlemanía és una forma de vida”. ‘Abbey Road va ser l’onzè àlbum d’estudi publicat per l’agrupació el 26 de setembre de 1969 al Regne Unit, i les cançons van ser gravades en els famosos estudis situats al mateix carrer que dona nom al disc.

Considerat com un dels millors àlbums de la banda i de la història, ‘Abbey Road’ va ser realitzat en els últims anys que va estar activa. Malgrat que es va realitzar quan el quartet no passava pels seus millors moment, l’àlbum inclou alguns dels seus temes més coneguts com ‘Come Together’, ‘Something’ o ‘Here Comes The Sun’.

“Al principi el disc no s’havia de dir Abbey Road, sinó Everest, la marca de cigarros preferits de Geoff Emerick, un dels enginyers de so de la banda”, va assenyalar Porter.

No obstant, la idea de fer la portada de l’àlbum a la muntanya entre la Xina i el Nepal va ser descartada i es va decidir anomenar el disc de la mateixa manera que els estudis i el famós carrer. El disseny de la caràtula era del director artístic britànic John Kosh, que també va idear la imatge de l’àlbum ‘Let it Be’ el 1970.

A més de ser un emblema popular, la portada del disc genera hipòtesi com la de la teoria conspiradora, que assegura que Paul McCartney va morir en un accident de cotxe el 1966 i va ser substituït per un doble.

Notícies relacionades

Segons Porter, hi ha “una teoria boja” que suggereix que la fotografia és una metàfora de l’enterrament de McCartney, que és l’únic dels quatre que apareix descalç a la imatge.

En l’actualitat una càmera instal·lada al barri del nord de Londres permet veure per internet els centenars de turistes i admiradors de la banda que cada dia esperen impacients per immortalitzar una foto en un dels passos de vianants més famosos del món.