CITA A LA GARROTXA

Ésdansa arrela la dansa tradicional al segle XXI

Aquest agost el festival comptarà a les Preses amb creadors com Roberto Olivan i amb balls patrimoni de la humanitat

zentauroepp21247145 barcelona 17 01 2013 icult   el dia   entrevista con roberto190723174913

zentauroepp21247145 barcelona 17 01 2013 icult el dia entrevista con roberto190723174913

1
Es llegeix en minuts
Valèria Gaillard

Ésdansa arriba a la37a edicióamb una direcció renovada,Núria Feixas, i un programa que aposta per tres eixos bàsics: participació, creació i formació. Del 19 al 25 d’agost les Preses, la petita localitat de la Garrotxa de 1.800 habitants, es mobilitza per donar vida al festival, en què participen fins a 200 voluntaris i durant el qual la població es multiplica per cinc.

Feixas destaca la presència de grups estrangers que mostraran danses Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat: Al Majd, d’Oman, amb Al-bar’ah, “danses guerreres que interpreten els homes amb uns punyals a la mà”, i el grup Bert, d’Armènia, amb les Kochari, “originàriament ballades per homes, però ara obertes a tothom”. També es podran descobrir les danses de la civilitzacions maia i inca amb el Ballet Folklòric Nacional de Guatemala i Somos Cultura Viva de l’Ecuador. 

Estrena d’Olivan

En l’apartat d’estrenes, destaca ‘Socarrel’, de Roberto Olivan, el ballarí Magí Serra, l’artista electrònic Victor HA i el quartet de veus occitanes Vox Bigerri, que “parlen del desarrelament de l’home i el seu allunyament de la naturalesa”.La ballarina Núria Hontecillas i el músic Roger Andorrà, en residència l’any passat a Ésdansa, estrenaran Resclosa, un espectacle al so de l’“electrogralla”. “Venim de la dansa tradicional i hem evolucionat a un llenguatge més actual, un procés en què ens ha ajudatMontse Coloméincorporant aspectes més teatrals”, va comentar Hontecillas.

Àer, de Laia Santanach, una revisió del ball del contra-pas guanyador del III Premi Delfí Colomé, i UN(e)S, de l’Esbart Maragall, són altres dels plats forts d’una programació que serveix cada any per prendre el pols a la dansa tradicional i revisar alguns prejudicis: “És una dansa que es troba en un bon moment i moltes companyies contemporànies s’hi fixen per veure com s’ha treballat en el passat i així projectar les seves pròpies creacions”, defensa Feixas.

Notícies relacionades

El pressupost del festival, que té la seu al Cercle de Cultura Tradicional i Popular Marboleny, és de 230.000 euros (90.000 procedents de subvencions de la Generalitat).

 

Temes:

Dansa