FANTASIA I CIÈNCIA-FICCIÓ

12 lectures fantàstiques a 232 graus Celsius

Aquesta és una selecció de les novetats que presenten aquesta setmana 12 autors convidats al festival de literatura de ciència-ficció i fantasia de referència a Espanya, el Celsius 232 d'Avilés

collage-fantasia

collage-fantasia

3
Es llegeix en minuts
Ernest Alós
Ernest Alós

Coordinador d'Opinió y Participació

Especialista en Escric, quan puc, sobre literatura fantàstica i de ciència ficció, ornitologia, llengua, fotografia o Barcelona

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Aquests són només 12 dels més de 200 autors que participaran aquesta setmana en elfestival de novel·la fantàstica i de ciència-ficció Celsius 232 (sí, la mateixa temperatura que Fahrenheit 451, aquella en la qual crema el paper). Tots ells amb novel·la recent o imminent: fiant-nos del bon criteri dels programadors del festival que aquest dimecres obre les seves portes a Avilés, aquesta llista pot ser presa també com una guia de lectura de les últimes novetats del gènere a tenir molt en compte aquest estiu.

ANNA STAROBINETS

Entre Zamiatin, Bulgàkov, King i Philip K. Dick

L’escriptora russa hauria de ser el gran descobriment per a molts en aquesta edició: val la pena començar a descobrir els quatre títols publicats per Nevski: les novel·les ‘El vivo’ i ‘Refugio 3/9’ i les col·leccions de relats ‘Una edad difícil’ i ‘La glándula de Ícaro’. Del terror quotidià al futurisme distòpic.

TADE THOMPSON

Una invasió telèpata a Nigèria

Thompson arriba amb ‘Rosalera’ (Runas): infestació fúngica alienígena, trama policíaca amb telepatia i un futur pròxim a Nigèria. I, encara més recents, els autocrims d’‘Els assassinats de la Molly Southborne’, traduïts només al català per la nova editorial Mai Més.

IAN MCDONALD

‘El Padrino’ futurista a la Lluna

Ian McDonald viatja al Celsius com a aficionat corrent. Però presentarà la conclusió de la seva trilogia lunar (‘Luna ascendente’, Nova). Guerra de clans empresarials en una Lluna colonitzada i especulació sobre quina societat naixeria en aquest context (de la llengua al sexe i la llei).

JOHN CONNOLLY

El detectiu que sap el que és morir

Ja que la seva obra té un peu en la novel·la negra i l’altre en el misteri fantàstic, John Connolly, conseqüent, ha fet doblet aquest mes: la setmana negra de Gijón i el Celsius d’Avilés. Porta amb ell l’entrega número 16 de la sèrie de Charlie Parker, ‘El frío de la muerte’ (Tusquets).

ADRIAN TXAIKOVSKI

Colonització de nous mons amb sorpresa

Tot i que el seu últim llibre és ‘Spiderlight’ (Alethé), amb senyors de la foscor i recerques de la llum, segurament se li preguntarà més al britànic pel seu anterior llibre de ciència-ficció, ‘Herederos del tiempo’ (Alamut): com colonitzar un planeta amb primats a punt d’evolucionar i trobar-se inquilins inesperats.

KAMERON HURLEY

Recuperant la trilogia ‘Bel dame apócrifa’

Després de l’èxit de ‘Las estrellas son legión’ i els seus assajos ‘La revolución feminista geek’ (tots dos a Runas), Hurley torna per parlar de gènere (en tots els sentits de la paraula). I, a més, Cerbero publica el primer volum de la seva trilogia ‘Bel dame apócrifa’, ‘La guerra de Dios’.

MIRIAM JIMÉNEZ IRIARTE

Amputacions, carnívors, enganys i revoltes

La primera novel·la d’aquesta zoòloga i auxiliar veterinària, ‘Ayantek’ (Insólita), és una pura salvatjada. Un món en què els homes viuen no sabem (la trama va revelant secrets, viatjant de la fantasia a la ciència-ficció) si com cobais de laboratori o com porcs de granja.   

FERRAN VARELA

Un escorxador amb cor

En la línia del ‘grimdark’ d’Abercrombie i tocs lírics a l’estil de Rothfuss, l’advocat barceloní Ferran Varela s’estrenarà en el Celsius amb la seva primera novel·la, ‘El arcano y el jilguero’ (El Transbordador). L’encarregat de sembrar el terror d’un imperi, amb una òrfena penjant del braç.

GUILLEM LÓPEZ

Lovecraft i ‘True detective’ a l’Horta valenciana

Al món se li han obert uns quants llacs misteriosos que obren portes no se sap on. Un d’aquests, a l’Horta valenciana. A ‘Lago negro de tus ojos’ (Runas), els arrossars prenen el lloc dels pantans de Louisiana, amb monstres lovecraftians sotjant. I tot en una novel·la curta i irreprotxable.

JOHANNA SINISALO

Distopia reproductiva a Finlàndia

Si ‘El conte de la serventa’ pot qualificar-se com un ‘1984’ feminista, una cosa semblant pot dir-se d’‘El núcleo del sol’ (Roca): una distopia hiperpatriarcal en què fa dècades que Finlàndia selecciona les dones amb dos únics trets desitjables: maternitat i disponibilitat sexual.

JOE ABERCROMBIE

Escalfant els motors de ‘La primera ley’

Es podrà abordar Joe Abercrombie per Avilés i preguntar-li, si vol dir alguna cosa, per la seva tornada al món de ‘La primera lei’: ‘A little Hatred’, aquest setembre en anglès. El vuitè llibre de la sèrie segueix la pista assenyalada en l’anterior novel·la: després de la màgia arriben les màquines.

JON BILBAO

Notícies relacionades

Cercant un cíborg fugitiu

L’enginyer de mines i prolífic escriptor asturià ha fet incursions en el còmic, juntament amb el dibuixant Javier Peinado, en ‘La auditora’ (Astiberri). En un futur contaminat, els androides idèntics a l’ésser humà han sigut prohibits: però alguns continuen barrejats entre els humans.