FESTIVAL SINGULAR

El Singlot reuneix primeres espases de l'humor a Sant Feliu de Guíxols

'Hem de parlar, nene', espectacle inspirat en Pepe Rubianes, i el xou de 'La resistencia' han esgotat localitats a l'Espai Port

La cita més divertida de la Costa Brava dona el tret de sortida, aquest dijous, a la seva cinquena edició amb 'La gran ofensa', un muntatge sobre els límits de la comicitat

zentauroepp48898567 andreu buenafuente190702172942

zentauroepp48898567 andreu buenafuente190702172942 / FERRAN NADEU

4
Es llegeix en minuts
Marta Cervera
Marta Cervera

Periodista

ver +

Tot a punt per al Singlot, el festival de l’humor d’Andreu Buenafuente, que aquest dijous dona el tret de sortida a la seva quina edició a Sant Feliu de Guíxols com a avantsala de les actuacions de música i dansa del Festival de la Porta Ferrada. Aquest any el Singlot presenta un cartell rodó. A l’Espai Port, un escenari al costat del mar amb 1.900 butaques, ja han esgotat localitats dos espectacles: 'Hem de parlar, nene’, en què es recordarà l’inimitable humorista galaicocatalà Pepe Rubianes, i el primer xou en directe fora de plató de 'La resistencia'. Vistes les ganes de passar una bona estona, millor apressar-se si no volen perdre’s Las cosas extraordinarias’, una curiosa peça de Duncan Macmillan que permetrà veure de ben a prop Brays Efe, el protagonista de la popular sèrie 'Paquita Salas', dissabte, al Teatre Narcís Masferrer, o 'Bona gent', de Quim Masferrer ('El foraster'), que actua diumenge a l’Espai Port.

"Tenen raó els qui ens acusen de falta de paritat al festival. Prenem nota", va assegurar aquest dimarts Buenafuente, ànima del festival. "En realitat, som esclaus de les dates disponibles i possibilitats dels artistes” –afirma Buenafuente, responsable del festival–. "En el tema de la paritat ens haurem de posar més les piles en pròximes edicions". Aquest any, per exemple, estava previst obrir el festival amb The Mamzelles, guanyadores l’any passat del Singlot Pro, espai per donar a conèixer nous projectes. Van triomfar amb 'Mafia', una tragicomèdia de dones que es rebel·len contra el sistema patriarcal tan arrelat en la Cosa Nostra, amb Paula Malla, Bàrbara Mestanza, Júlia Molins i Paula Ribó com a protagonistes. Com que totes estan fins a dalt de feina amb altres projectes, ha sigut impossible comptar amb elles. Al seu lloc es programa 'La gran ofensa', una aposta de La Bendita Compañía que interpel·la l’espectador sobre els límits de l’humor que s’estrena aquest dijous al Teatre Narcís Masferrer (20.30 hores). Va ser l’espectacle seleccionat en la categoria 'Nou talent' del Singlot Pro, el vessant paral·lel al festival que no veu el públic en què artistes emergents donen a conèixer els seus projectes a distribuïdors i programadors.

"Ara al festival ja venen molts més programadors, productors i artistes"

"Quan vaig muntar el Singlot, la meva intenció era posar de relleu la comèdia. Després de tants anys de dedicació, volia que tingués un pes específic, tot i que fos petit. Ara al festival ja venen molts més programadors, productors i artistes. Intentem que els joves puguin créixer", recorda Buenafuente. "Ara per ara els plans es van complint". El festival dura un dia més i Sant Feliu de Guíxols se l’ha fet seu. Sense anar més lluny, la ciutat batejarà aquest dissabte una nova plaça amb el nom de Pepe Rubianes. 

Cada any són més les propostes que rep el festival que Buenafuente va posar en marxa fa cinc anys amb la intenció de crear un punt de trobada entre professionals, més enllà de la programació per al públic. Volia visibilitzar el món de la comèdia.  Buenafuente sempre camina amb el radar connectat per detectar talent. "Busco còmics que m’agradin, sense fixar-me en el gènere. Tant de bo m’agradi una noia, però n’hi acostuma a haver menys. En els últims dos anys, no obstant, hi ha un corrent de dones que guanya terreny. Tot i això, el cens continua sent molt masculí".

Així es reflecteix també en l’espectacle dedicat a Rubianes. Hi participen Berto Romero, Carlos Latre, Buenafuente, Juan Lluís Bozzo i Cristina Dilla, que en els seus primers espectacles com a actriu va acompanyar l’humorista. També tindran protagonisme Albert Om i Xavier Grasset, que, juntament amb Buenafuente, recordaran la faceta de Rubianes com a entrevistat, un apartat suculent tenint en compte que unes declaracions a TV-3 el van portar davant els tribunals. I Litus, guitarra i cantant de la banda del programa ‘Late motiv’ de Buenafuente, posarà la guinda amb una cançó inspirada en un text de Rubianes, humorista que rebrà a títol pòstum el Singlot d’Honor, màxim guardó del festival. El recollirà la Carmen, la seva germana i garant de tots els seus textos, gràcies als quals aquest any s’ha publicat el llibre ‘A mí no me callan’ (Editorial Alrevés). 

Notícies relacionades

Buenafuente i Berto, dos clàssics del Singlot, actuaran per partida doble, perquè també retransmetran el seu programa radiofònic ‘Nadie sabe nada’ des del Teatre Narcís Masferrer, 13.00 hores.

Completa la programació del Singlot una proposta de música i humor, 'There was a fiesta! (At Carnegie Hall)', inspirada en la vida de dos cantants de jazz oblidats (aquest dijous, Espai Ginjoler, a les 22.30 hores), i les activitats del Singlot Corner, a la placeta de Sant Joan. Allà dissabte hi haurà un espai dedicat al Podcast protagonitzat per Bob Pop, a les 17.30 h. I diumenge a la mateixa hora hi actuaran Quico Cadaval i la companyia canària La Tournée de l’Art.