ALLAU ESTIUENCA DE MÚSICA EN DIRECTE

Una allau de festivals pren aquest juliol els escenaris catalans

Quatre mostres, el Cruïlla, el Rock Fest, el Vida Festival i el Canet Rock, coincideixen aquesta setmana com a preludi d'una temporada molt intensa

zentauroepp48794772 reykjavik  iceland   june 22   l r  rappers apl de ap  taboo190701165206

zentauroepp48794772 reykjavik iceland june 22 l r rappers apl de ap taboo190701165206 / Matthew Eisman

2
Es llegeix en minuts
Jordi Bianciotto

Entrat l’estiu, la música desborda la mateixa música i cobra formes d’esdeveniment social, amb els festivals com a expressió més rutilant. L’aclaparadora oferta dels escenaris catalans, que creix any rere any, registra aquesta setmana una allau de benvinguda amb la coincidència de quatre marques assentades, el Cruïlla, el Rock Fest, el Vida Festival i el Canet Rock, així com el despertar estacional de les convocatòries empordaneses.

La capital catalana concentra dues grans convocatòries, tots dues desbordant els límits municipals. Al Fòrum, i amb un peu, per tant, a Sant Adrià, la 10a edició del Cruïlla Barcelona, festival que l’any passat va sumar a 57.000 assistents, ofereix del 3 al 6 de juliol un programa pop d’ampli espectre amb figures com Kylie Minogue, Black Eyed Peas, Bastille, Garbage i Love of Lesbian. I remuntant el Besòs fins al parc de Can Zam, a Santa Coloma de Gramenet, el Rock Fest Barcelona (75.000 visites el 2018) plantarà del dia 4 al 7 la bandera del metall i el hard rock, situant al capdamunt del cartell de la seva sisena edició a ZZ Top i Def Leppard.

Santuari ‘indie’ i pop català

Al sud, i sense moure’ns d’aquest llarg cap de setmana, Vilanova i la Geltrú brinda un menú de distàncies més curtes amb el Vida Festival i reclams de l’entorn pop i ‘indie’ com Madness, The Charlatans i José González. Un festival que té fixat el seu aforament en un màxim de 10.000 persones. I al nord, aquest fenomen popular anomenat Canet Rock, que el febrer passat va esgotar les seves 23.000 localitats servint-se de la música catalana, amb ganxos com La Pegatina, Els Pets i La Casa Azul.

A$AP Rocky.

Per posar aquest mes de juliol una mica més encès si es pot, aquest any, per imperatius de la Fira de Barcelona, del dia 18 al 20 aterra el Sónar, tradicionalment situat al juny. Ofereix amb pilars en l’electrònica i la música urbana (d’Underworld  a A$AP Rocky). No hi haurà, en canvi, tornada del Doctor Music Festival, cancel·lat fa uns dies després de no arrelar en el salt d’Escalarre a Montmeló.

Els festivals ‘boutique’

En paral·lel fluiran una altra mena de festivals, els de cicle, de format més petit i aura exclusiva. A la mateixa Barcelona, el Festival Jardins de Pedralbes, ja en marxa des de fa unes quantes setmanes, ofereix aquest dissabte una llegenda electrònica com és Kraftwerk, i també amb les presències del calat de Gilberto Gil, The Beach Boys o Juanes. Programació que s’encavalca amb la del Grec, amb reclams com Toquinho amb Sílvia Pérez Cruz, el Niño de Elche o Chick Corea.

Charlotte Gainsbourg

Notícies relacionades

I fora de Barcelona, una altra realitat es viu a l’Empordà. Arrenquen aquests dies el festival de Peralada (amb figures com Charlotte Gainsbourg, Paul Anka o Pink Martini), el Sons del Món, a Roses i Castelló d’Empúries (Luz Casal, Texas, Boney M). I la setmana que ve li correspondrà al de Cap Roig, amb astres com Maluma, Sting i Ben Harper, i al Porta Ferrada, que programa Patti Smith, New Order i una Joan Baez que, en les dates finals de la seva gira de comiat, repetirà als Jardins Terramar (Sitges).

És l’apoteosi del ‘festival boutique’, model inspirador d’altres iniciatives al litoral català: de Pineda de Mar, amb l’Arts d’Estiu (Ana Belén, Luis Fonsi, Diego el Cigala) al Festival de Cambrils (Fangoria, Sau30, Rosario). Cites multitudinàries o minimalistes, cadascuna d’elles proposa la seva manera de viure la música i convertir-la en tota una experiència.