Anar al contingut

crisi en una entitat

L'Audiència Nacional dona oxigen a la SGAE al rebutjar la intervenció del Ministeri de Cultura

El tribunal tomba la petició del ministre José Guirao per una qüestió formal

Nando Cruz

L'Audiència Nacional dona oxigen a la SGAE al rebutjar la intervenció del Ministeri de Cultura

Javier Lizon

La junta directiva de la SGAE ha rebut aquest dimarts la primera bona notícia des de qui-sap-lo. L’Audiència Nacional ha rebutjat la sol·licitud d’intervenció temporal presentada pel Ministeri de Cultura i ha denegat l’autorització per modernitzar els seus òrgans de representació. No és un mèrit que es pugui atribuir la presidenta de l’entitat, Pilar Jurado, però com a mínim no hi ha necessitat de reinterpretar el dictamen, com sí que va fer setmanes enrere per donar a entendre que l’expulsió de la CISAC, la Confederació Internacional de Societats d’Autors i Creadors, era, en realitat, una bona notícia.

Han passat quatre mesos des que l’equip de José Guirao va presentar davant dels tribunals la seva petició d’intervenir la SGAE. Era el camí més suau, a l’espera que la junta directiva de l’entitat reaccionés acatant els tres punts que reclamava el Govern: eleccions amb dret al vot electrònic, repartiment de recaptació que respecti el límit del 20% que marca la llei sobre els ingressos de les matinades televisives i estatuts ajustats a la normativa europea.

La reacció del ministre ha sigut aclarir que la intervenció ha sigut rebutjada per “una qüestió formal, no de fons” i que caldrà “acudir a una altra via judicial o retirar l’autorització com a entitat de gestió a la SGAE”.
Las espases, doncs, segueixen en alt, tot i que l’ambient a la seu de la SGAE ha de ser de celebració, ja que qualsevol maniobra ministerial tornarà a requerir un període d’elaboració i una aprovació judicial. El temps torna a córrer a favor de la SGAE. I la resolució, a més, arriba en el millor moment possible: una setmana abans de la crucial assemblea semestral del 24 de juny en què es votaran, una vegada més, els estatuts.

La intervenció ministerial era una mesura recomanada des de la CISAC per evitar haver d’expulsar la SGAE. Al quedar aparcada, el futur de l’entitat en l’organisme internacional ara queda pendent del que es voti en l’assemblea de dilluns que ve. Si dos terços dels socis aproven els estatuts, la Societat General d’Autors i Editors respirarà encara més tranquil·la. En cas contrari, la situació continuarà encallada. Tant, que l’única forma de desencallar-la poden ser unes noves eleccions.