PROGRAMACIÓ

El TNC arriba a la paritat creativa en la temporada 2019-20

Recupera la figura de Víctor Català amb l'adaptació de 'Solitud', a càrrec d'Alícia Gorina, i ret homenatge a Margarida Xirgu

Carme Portaceli porta la seva aclamada versió de 'Mrs. Dalloway', de Virginia Woolf, i Sol Picó estrena coreografia

zentauroepp48364707 icult190528121600

zentauroepp48364707 icult190528121600 / Sergio Parra

4
Es llegeix en minuts
Marta Cervera
Marta Cervera

Periodista

ver +

La nova temporada del TNC 2019-2020 consta de 28 propostes unides amb el lema 'Conquista i resistència'. La idea reflecteix, entre altres temes, la lluita de les dones creadores que el TNC s’ha compromès a potenciar. "Per primera vegada estem al 50%", va destacar Xavier Albertí, director d’un TNC que va més enllà d’aquest 40% mínim de creadores que estipula el contracte-programa 2019-2022. En autoria guanyen elles: hi ha 10 obres escrites per homes, 13 per dones i 5 de mixtes. I quant a direcció: 13 són masculines, 12 són femenines i 3 són mixtes.     

Víctor Català, àlies de Caterina Albert(l’Escala, 1869-1966), és la pedra angular de la programació centrada en pioneres de la literatura, el teatre i la música fets a Catalunya entre el 1864 i el 1939. Alícia Gorina adaptarà l’obra més popular de Víctor Català, ‘Solitud’, amb Maria Ribera i Pol López encapçalant el repartiment. I Mònica Bofill estrenarà ‘L’Huracà’, de Carme Montoriol, un drama familiar escrit el 1934. També es rescatarà l’obra d’autores amb prou feines conegudes com Lluïsa Denís, dona de Santiago Rusiñol, i Rosa Maria Arquimbau. I un concert de l’Orquestra de l’Esmuc posarà en valor la qualitat de pioneres musicals de l’època modernista i de la segona república com Narcisa FreixasCarme Carr i Isabel Güell.

Entre les creadores que es deixaran sentir la pròxima temporada al TNC destaquen la coreògrafa Sol Picó amb ‘Malditas plumas’ i la directora Carme Portaceli en la seva adaptació de ‘Mrs. Dalloway’, de Virginia Woolf, protagonitzada per Blanca Portilloestrenada al Teatre Español amb enorme èxit de públic. Sense oblidar l’homenatge que es farà a l’actriu i directora Margarida Xirgu el 50 aniversari de la seva mort amb ‘Solo una actriz de teatro’, una obra protagonitzada per la veterana intèrpret uruguaiana Estela Medina, de 84 anys, que va ser deixebla seva. 

De Canprosa a la Rambla

Després de l’èxit obtingut amb ‘Els jocs florals de Canprosa’, de Rusiñol, premi Max a la millor adaptació teatral, Jordi Prat i Coll obrirà la temporada l’octubre amb ‘La Rambla de les Floristes’, de Josep Maria de Sagarra. El muntatge tindrà números musicals a càrrec d’un destacat repartiment.  

També hi haurà molta música i Joan Ollé, després de triomfar amb la seva versió de ‘La plaça del Diamant’ en castellà a càrrec de Lolita, portarà a escena una altra obra de Mercè Rodoreda: ‘La mort i la primavera’. La seva inacabada novel·la arribarà com a lectura dramatitzada. 

Quant a obres internacionals, destaca la tornada d’‘Enter Achilles’, una cruel i divertida crítica de la masculinitat, una popular obra de la companyia britànica DV8 Physical Theater. El fundador d’aquesta companyia de teatre físic, Lloyd Newson, ha cedit els drets a Rambert Ballet, que l’estrenarà la primavera que ve amb un ballarí català com a protagonista, en una coproducció internacional en la qual participen el TNC i el Festival Grec.

Per la seva banda, Xavier Albertí, capità del TNC fins al juliol del 2021, muntarà ‘Les veus interiors’, d’Eduardo De Filippo. Una obra ja vista al Lliure fa poques temporades en una producció italiana amb els meravellosos germans Peppe Servillo i Toni Servillo. En aquesta adaptació comptarà amb figures de l’escena local com Pere Arquillué, Joan Carreras, Mercè Arànega i Laura Aubert

Josep Maria Pou i Vicky Peña estaran junts a 'Justícia', de Guillem Clua. / JOAN MONFOR 

'Justícia', de Guillem Clua, un dels encàrrecs del TNC, es veurà a la Sala Gran i analitza la societat catalana des de la mort de Franco fins als nostres dies a partir de la figura d’un jutge interpretat per Josep Maria Pou. Els seus fantasmes interiors es barregen amb la seva vida pública i la seva implicació política en aquesta ficció dirigida per Josep Maria Mestres amb un fantàstic repartiment amb Vicky Peña, Pep Anton Muñoz i Sílvia Bel, entre d’altres. I també de justícia i fantasmes parla, des d’una altra òptica, 'La casa de les aranyes', una obra de Paco Zarzoso que barreja dues històries familiars. Aquesta primera coproducció amb l’Institut Valencià de Cultura estarà protagonitzada per Albel Folk, Rosa Renom i Pep Ricart

Reflexions sobre Europa

Notícies relacionades

Quant a autoria contemporània també s’ha de destacar ‘Europa Bull’, escrita i dirigida per Jordi Oriol, així com ‘Gazoline’, de Jordi Casanovas, una altra de les veus més interessants de la seva generació que mostrarà a la Sala Tallers el descontentament dels emigrants dels barris d’extraradi a la Unió Europea. L’obra està dirigida per José Luis Arellano García. La dramatúrgia contemporània comptarà, a més, amb l’adaptació de 'L’amic retrobat', popular novel·la de Fred Uhlman a càrrec de Josep Maria Miró. La història d’aquests dos amics de la infància a Alemanya separats per l’ascens del nazisme la interpretaran Quim Àvila, Francesc Cuéllar i Jordi Martínez.   

I els amants del cine no han de perdre’s 'Monroe-Lamarr', una ficció de Carles Batlle, un altre encàrrec del TNC. S’inspira en la trobada de dues actrius mítiques, Marilyn Monroe i Hedy Lamarr (que va ser científica en la seva faceta menys coneguda), encarnades per Elisabet Casanovas i Laura Conejero, dirigides per Sergi Belbel.