GUARDÓ

Siri Hustvedt, premi Princesa d'Astúries de les lletres 2019

L'escriptora nord-americana acaba de publicar la seva novel·la 'Records del futur'

El marit de l'autora, Paul Auster, va rebre també el guardó el 2006

20190522 437884 premiosprincesatyr 1 1 / periodico

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Hi haurà qui encara continuï presentant Siri Hustvedt, guanyadora del premi Princesa d’Astúries de les Lletres en la seva 39a edició, com la dona de Paul Auster, però l’escriptora nord-americana, d’origen noruec, té una vasta trajectòria literària com per tenir una consideració autònoma. Curiosament, es dona la circumstància que el seu marit va rebre el mateix guardó, sota la denominació Príncep d’Astúries, el 2006. 

Nascuda a Minnesota el 1955, l’autora es va donar a conèixer gràcies a una novel·la inquietant, ‘Allò que vaig estimar’, que va fer que el seu nom s’apartés definitivament del del seu marit, malgrat compartir amb ell algunes inquietuds com la metaficció o el món de l’art. Paral·lelament a aquesta vocació, l’autora també ha cultivat i amb gran èxit l’assaig, en què ha abocat el seu interès per la neuropsiquiatria que va cristal·litzar en ‘La mujer temblorosa’ i en moltes xerrades sobre el tema, a més del feminisme amb ‘La dona que mira els homes que miren les dones’.

Notícies relacionades

Entre els premis recollits per l’autora hi ha el Femina francès i el Gabarron Internacional de pensament. L’autora acaba de publicar la novel·la ‘Records del futur’ (Seix Barral), on recull diverses experiències de la seva joventut en clau memorialística dels seus anys de formació i moltes de les obsessions que marquen la seva literatura com la memòria, la violència, la frontera entre la lucidesa i la bogeria, el poder del patriarcat. De fet, Hustvedt, havia d’haver vingut a Barcelona a presentar aquesta novel·la i participar en el festival Primera Persona fa dues setmanes, però un problema de salut l’hi va impedir. 

El jurat en aquesta ocasió ha estat integrat per Xosé Ballesteros Rei, Xuan Bello, Blanca Berasátegui, Jordi Gracia, Lola Larumbe, Antonio Lucas, Carmen Millán, Santiago Muñoz, Rosa Navarro, Leonardo Padura, Pablo Remón Magaña, Laura Revuelta, Ana Santos Aramburo, Íker Seisdedos , Diana Sorensen, Juan Villoro i Fernando Rodríguez Lafuente.