CRÍTICA DE CINE

'Donbass': l'era de la impunitat

Sergei Loznitsa desgrana l'absoluta impunitat en una societat trencada, la violència urbana i institucional, la corrupció política i mèdica, la supervivència pura i dura, la fragilitat de les ideologies, la certesa de la mort

estrenos de la semana trailer de donbass 2019 / periodico

1
Es llegeix en minuts
Quim Casas

Donbass ★★★★

Direcció:  Sergei Loznitsa

Repartiment:  Valeriu Andriuta, Evgeny Christyakov, Vadim Dubovsky

Títol original:   'Donbass'

Països:  Ucraïna / Alemanya / França / Holanda / Romania

Durada:  121 minuts

Any:  2018

Gènere:  Drama

Estrena:  18 d’abril del 2019

A la seva nova pel·lícula de ficció, el documentalista ucraïnès Sergei Loznitsa ofereix un retrat virulent del seu país en l’actualitat. L’acció s’esdevé als territoris ocupats a la Ucraïna Oriental i segueix diversos personatges negant qualsevol idea de centralitat argumental clàssica. 'Donbass' té una estranya estructura circular que convé no revelar aquí, i en la qual es barreja la realitat i la representació. Una idea molt coherent tenint en compte que un dels temes que aborda la pel·lícula és el de la manipulació i la propaganda en plena era de la postveritat.

Notícies relacionades

El relat passa d’un grup de personatges a uns altres, dels membres d’un rodatge als soldats a la frontera, d’un reporter alemany als membres de l’alcaldia d’una petita ciutat, d’aquells que viuen refugiats en condicions míseres als que ho conserven tot, d’un metge corrupte a un franctirador a punt de ser linxat per la gent fervorosa.

L’estil és sec, directe. S’ha acusat Loznitsa de formalista però, tot i que de vegades estira massa algunes situacions fins a fer-les insostenibles, sap oferir un retrat extremadament lògic en el caos que produeix qualsevol conflicte bèl·lic, en el qual, a més, no s’entreveu solució ni a mitjà ni a llarg termini. El director desgrana l’absoluta impunitat en una societat trencada, la violència urbana i institucional, la corrupció política i mèdica, la supervivència pura i dura, la fragilitat de les ideologies, la certesa de la mort.