concert

«Coachella, el meu nom és Rosalía»

L'artista catalana es gradua al gran festival nord-americà

zentauroepp47740649 spanish singer rosiala performs on stage at coachella music 190413091855

zentauroepp47740649 spanish singer rosiala performs on stage at coachella music 190413091855 / VALERIE MACON

4
Es llegeix en minuts
David Villafranca (EFE) / Indio

Coachella, el santuari de la cultura hipster que marca què és ‘cool’ i què no,Rosalíaes va graduar aquesta matinada (hora espanyola) amb nota, ja que va fer un concert incontestable, que va portar amb èxit la seva excitant fusió de flamenc i so urbà fins a aquest festival al desert californià. “Coachella, el meu nom és Rosalía”, es va presentar al poc de començar.

Coachella, que avui ha tingut altres ambaixadors llatins destacats com Los Tucanes de Tijuana o Mon Laferte, va viure alguns moments insòlits que només s’expliquen pel fenomen de l’espanyola i el seu creixent eco internacional.

I és que centenars de persones han vibrat avui a Indio (Califòrnia, EUA) gràcies a una actuació amb incomptables homenatges al flamenc, moltes referències a la cultura i la vida a l’extraradi urbà a Espanya, una versió de “Te estoy amando locamente” de Las Grecas, i en què fins i tot el públic, no només hispà, es va animar a cridar “olé” i picar de mans.

Rosalía i les seves ballarines durant el concert a Coachella 2019 / Afp

Amb jaqueta i pantalons de cuir vermell i un top negre, Rosalía es va presentar sobre l’escenari amb la carta guanyadora de “Pienso en tu mirá”, un dels temes més coneguts del seu lloadíssim disc ‘El mal querer’ (2018).

Sis ballarines, completament vestides de blanc, més quatre coristes i el seu “germà” El Guincho, al comandament de la base instrumental, van escortar Rosalía en un concert impecable tant musicalment com en la seva detalladíssima aposta visual.

Caldria revisar al mil·límetre els vint anys d’història del festival, però és més que probable que fins l’arribada de Rosalía el flamenc no hagués sonat mai a Coachella, on avui es poden escoltar cançons com “Que no salga la luna” o “A ningún hombre”.

[El concert de Rosalía s’ha emès en directe a Youtube]

“Vull practicar el meu anglès amb vosaltres. Vinc de Barcelona, que està molt molt lluny. I significa molt per a mi ser aquí”, va afirmar la cantant a l’equador d’un concert d’uns 50 minuts que va tenir lloc en un dels escenaris mitjans de Coachella. No obstant, els moments més victorejats del concert van correspondre a les cançons de Rosalía que més s’inspiren en ritmes urbans, com “Liturgia” o “Brillo”.

La recta final es va apuntar a les coreografies enèrgiques i les bases potents gràcies a “Con altura”, que va plantar la pica del reggaeton al centre mundial de la cultura alternativa i d’aire esnob.

I per acabar va reservar “Malamente”, rebuda amb crits des que van sonar els seus primers acords i amb què Rosalía, que les pròximes setmanes té concerts a ciutats nord-americanes com Los Angeles o Nova York, es va acomiadar del públic amb magnificència i amb un enorme somriure: “‘All my love’, se us estima”.

Rosalía, que va actuar abans de caps de cartell de la jornada inaugural de Coachella com Childish Gambino o Janelle Monáe, no va ser l’únic representant llatí d’un Coachella més hispà que mai.

Rosalía durant el concert a Coachella 2019 / Afp

Llegendes de la música mexicana, Los Tucanes de Tijuana van actuar a primera hora de la tarda i van demostrar que el gènere del nord, la cúmbia o els ‘corridos’ també es poden colar en un esdeveniment entregat a la música electrònica i el rap.

La banda liderada per Mario Quintero va interpretar temes com “El baile del tucanazo” o “La chica sexy” amb tant èxit que fins i tot es van quedar sense temps: la seva segona interpretació de “La chona” va ser tallada, entre xiulets d’un públic amb gran presència mexicana, per l’organització del festival, que va desconnectar els amplificadors perquè el grup s’havia passat de l’horari previst.

Amb un enfocament radicalment diferent, la xilena Mon Laferte va presumir d’ardent passió llatina en un concert d’aroma clàssica, gairebé de club nocturn de cine negre, que va apostar per ritmes com el mambo, la salsa o la cúmbia.

Esquinçadora en ocasions i molt seductora en d’altres, la cantant, envoltada per una orquestra de luxe amb vents inclosos, va brillar amb temes com “Mi buen amor”, “Celos” o “Tu falta de querer”

Notícies relacionades

La delegació llatina també ha comptat avui amb el “neoperreo” de la xilena Tomasa del Real i el rock entre sorollós i melòdic de les costa-riquenyes Las Robertas.

El country-pop de Kacey Musgraves, que va guanyar el premi a l’àlbum de l’any els últims Grammy, i el rap emergent i molt versàtil de Terra Whack o Anderson .Paak avui han sigut altres opcions destacades de Coachella en el primer dels seus tres dies de festa, que dissabte i diumenge inclouran actuacions com les de J Balvin, Bad Bunny, Ariana Grande, Billie Eilish o Tame Impala.