57a edició

Melody Gardot, Joan Baez i Patti Smith, trio de reines al festival de la Porta Ferrada

La mostra musical de Sant Feliu de Guíxols també oferirà una vetllada de 'groove' profund amb Salif Keïta i The Wailers

zentauroepp47335423 icult190313195418

zentauroepp47335423 icult190313195418

2
Es llegeix en minuts

El festival de la Porta Ferrada va anunciar aquest dimecres la incorporació al cartell de la 57a edició de Melody Gardot i Joan Baez, noms que sumats al ja avançat de Patti Smith permeten a la mostra musical degana de Catalunya presumir d’un trio de reines de la música popular moderna, categories de jazz-pop, folk i rock respectivament. En els casos de Melody Gardot (20 de juliol) i Patti Smith (7 d’agost) seran les seves actuacions a la cita estiuenca de Sant Feliu de Guíxols les úniques que ofereixin a Catalunya. No passa el mateix amb Joan Baez.

Potser per això el festival considera que els caps de cartell són Melody Gardot, Patti Smith i Salif Keïta i The Wailers, aliança entre Mali i Jamaica que promet una vetllada de ‘groove’ imparable el 30 de juliol.

Manolo García en format acústic, Ólafur Arnalds, el Malandain Ballet Biarritz (que escenificarà un espectacle sobre Noé), Els Pets, Jordi Savall & Carlos Núñez, Luz Casal, Tomatito & José Mercé, Marea, Amaia, Melendi, Beret, Joan Dausà, Rosario i The Human League, el xou del qual serà el nucli d’una festa dedicada a la dècada de 1980, completen la llista d’artistes que actuaran a l’Espai Port. Manuel Carrasco, per la seva part, ho farà al Guíxols Arena.

Clàssica i talent local

Sempre el dimarts, el cicle Clàssica al Monestir presentarà Josep Bros, Solistas Covent Garden i una nit amb Pedro Burruezo & Medievalia Camerata, Eduardo Paniagua i Wafir S. Gibril, és a dir, un recorregut per les tres cultures de l’Al-Àndalus.

I sempre el diumenge, al teatre Narcís Masferrer, el cicle A Prop, oferirà les actuacions de Xarim Aresté, L’Últim Indi, Joan Colomo i Gecko Turner.

No és estrany, al cap i a la fi, que l’eclecticisme sigui aquest any la divisa del festival, que del 7 de juliol al 20 d’agost oferirà més de 40 espectacles, als quals se n’afegirà algun més. 

Concurs

El contracte de l’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols amb The Project, l’empresa organitzadora del festival en els últims anys, expira amb aquesta edició, per la qual cosa al tractar-se d’una activitat cultural l’impuls inicial de la qual és públic el consistori està obligat per llei a treure a concurs el nou contracte. Ho farà ben aviat i la previsió és que quedi adjudicat cap al maig.

Iñaki Martí, director de The Project, va treure pit justificadament. “Ens van entregar un festival amb 9.000 espectadors i, gràcies a un creixement sostenible any rere any, vam arribar als 40.000 l’any passat”, va dir.

Notícies relacionades

Martí també va assenyalar com una fita de la seva gestió l’arrelament del festival a la ciutat i la seva àrea d’influència. Així mateix va esgrimir un estudi realitzat per la consultora GAPS durant l’edició del 2018 segons el qual per cada euro que Sant Feliu de Guíxols inverteix en Porta Ferrada, hi ha un retorn de 19,5 euros, la qual cosa significa un impacte final de 12 milions d’euros.

El festival de la Porta Ferrada té aquest any un pressupost de 1.600.000 euros i posa 48.000 entrades a la venda.