TEMPORADA 2019-2020

El Liceu celebra els 20 anys de la seva resurrecció amb magnificència

La reobertura del coliseu després de l'incendi es festejarà amb l'estrena mundial de tres noves produccions d'òpera: 'Turandot', 'Lohengrin' i 'El barber de Sevilla'

La 'Giselle', en versió d'Akram Khan, és el principal atractiu en dansa junt amb l'estrena de 'De 'Sherezade' a 'Yo, Carmen'', de l'artista flamenca María Pagés

fcasals47317871 alcione    compositeur   marin marais    livret   antoine ho190312143806

fcasals47317871 alcione compositeur marin marais livret antoine ho190312143806 / Vincent PONTET

3
Es llegeix en minuts
Marta Cervera
Marta Cervera

Periodista

ver +

La temporada 2019-2020 del Liceu és per llepar-se’n els dits. El Gran Teatre volia recuperar l’entusiasme per l’òpera com va passar 20 anys enrere després de la reobertura del coliseu, i s’ha proposat conquerir el públic jugant la carta de la qualitat. N’hi ha prou fent un cop d’ull a les òperes programades i les veus que passaran per l’escenari: Ana Netrebko, Juan Diego Flórez, Angela Meade, Joyce di Donato, Klaus Florian Voight, Javier Camarena, Roberto Alagna, Irene Theorin i Gregory Kunde. 

Més enllà de l’estrena mundial d’una nova producció futurista de ‘Turandot’, de Puccini, amb direcció del videoartista i creador multidisciplinari Franc Aleu que obrirà la temporada, com ja es va anunciar, n’hi haurà dos més. El primer,‘Lohengrin’, de Wagner, en una coproducció amb posada en escena de la besneta del compositor Katharina Wagner protagonitzada per dues veus de luxe, Klaus Florian VoHerlitzius i Evelyn Herlitzius. El segon serà una nova versió de ‘El barber de Sevilla’, de Rossini, a càrrec de Josef Ernst Köpplinger.  Una altra novetat és la presència de sarsuela escenificada amb ‘Doña Francisquita’, d’Amadeu Vives, en una versió de Lluís Pasqual que s’estrena aquest maig al Teatro de la Zarzuela de Madrid.

Òpera de Marin Marais

També el repertori barroc té presència en una temporada equilibrada quant a estils musicals, en què la creació contemporània caldrà buscar-la a l’‘Off Liceu’ del Foyer. Després de les bones sensacions deixades per ‘Rodelinda’, a la cartellera fins divendres, la temporada que ve s’intentarà descobrir un altre títol, aquesta vegada francès: ‘Alcione’, de Marin Marais.  El mestre Savall capitanejarà aquesta coproducció amb l’Òpera Còmica de París. I el geni de Mozart hi serà present amb ‘La clemenza di Tito’, la seva última òpera, amb una posada en escena de l’incisiu David McVicar protagonitzada per primeres espases com ara els tenors Dolvet Nurgeldiev i el trencador Paolo Fanale en el rol de Tito i sopranos com araMyrto Papatanasiu, Carmela Remigio i Vanessa Goikoetxea en el de Vitellia.    

El muntatge de ‘Cavalleria rusticana/Pagliacci’, de la Royal Opera House dirigit per Micheletto és un altre dels atractius de la temporada. El díptic de Mascagni i Leoncavallo, respectivament, arribarà al desembre, amb el mestre Nánási i les veus de Roberto Alagna i Elena Pankratova. A més, els amants de la insuperable Joyce di Donato podran disfrutar un altre cop d’ella amb ‘Semiramide’, de Rossini en versió concert amb Levy Sekgapane com a parella.

En homenatge a la feina realitzada en aquests 20 anys, el Liceu recuperarà l’emblemàtica versió d’‘Aida’ amb els decorats pintats per l’escenògraf Mestres Cabanes. L’òpera de Verdi, la més representada al Gran Teatre amb 456 funcions, comptarà amb Angela Meade, que debuta al coliseu, Anna Pirozzi i Clémentine Margaine. Aquesta última també protagonitzarà ‘Carmen’, de Bizet en l’icònic muntatge de Calixto Bieito‘Carmen’, de Bizet en l’icònic muntatge de Calixto Bieito estrenat a Peralada el 1999. S’alternarà en el rol amb Anita Ratxvelixvili, un altre important debut al Liceu, i Varduhi Abrahamian que torna després del seu èxit amb ‘L’Italiana in Algeri’.

La coreografia més sol·licitada

Els dos milions més de pressupost que aquest any ha tingut el Liceu es noten també en el programa de dansa de la temporada 2019-20.  L’aclamada i moderna versió d’Akram Khan de 'Giselle' per a l’English National Ballet que dirigeix Tamara Rojo permetrà disfrutar d’una de les obres de referència. I, per fi, el Liceu col·labora amb María Pagés en una producció que unirà dos mites femenins a ‘De ‘Sherezade’ a ‘Yo, Carmen’’. Completa la programació de dansa un espectacle de Les Grands Ballets Canadiens amb dues peces: 'Stabat Mater', de Pergolesi, coreografiat per Edward Clug i la 'Setena Simfonia' de Beethoven, convertida en moviment per Uwe Scholz.

Interessants descomptes

Notícies relacionades

Valentí Oviedo, director del Liceu, va anunciar un esforç "per obrir de veritat aquesta institució amb atractius descomptes en preus i abonaments". Primer, els abonaments seran de 3, 6, 9 o 12 títols. Els que en tenen més amb el 25% de descompte (abans entre el 2% i el 4%) i del 20% per als de 9 i 6. L’abonament popular, el més econòmic, tindrà un 35% de descompte per als abonaments de 6 i 3 títols. 

No hi haurà diferència de preu entre les funcions de cap de setmana i entre setmana. I, per facilitar l’excés a un públic més jove, es manté Under 35 a 15 euros amb 'Turandot' i 'Carmen'. A més, 15 dies abans de l’estrena d’una òpera, es podran comprar a 30. I els estudiants menors de 29 anys podran adquirir entrades dues hores abans de qualsevol funció a 20 euros a les taquilles del teatre. Qualitat i descomptes, una ganga.