LA DECLARACIÓ SERÀ PER VIDEOCONFERÈNCIA

Miguel Bosé testifica en el judici contra la seva mare per apropiació d'un dibuix de Picasso

Lucía assegura que el «dibuixet» va ser un regal de la 'Tata' i que la família mai el va reclamar

undefined40941302 graf434  madrid  14 11 2017   fotograf a de archivo del 30 d171114140624

undefined40941302 graf434 madrid 14 11 2017 fotograf a de archivo del 30 d171114140624 / Pablo Martin

3
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El cantant Miguel Bosé testifica aquest dijous en el judici que celebrarà l’Audiència Provincial de Madridcontra la seva mare Lucía per un delicte d’apropiació indeguda al quedar-se un dibuix de Picasso que pertanyia a una empleada seva que va morir i vendre’l en una subhasta per 198.607 euros. 

El 5 de novembre passat,la vista oral es va suspendrea l’acceptar la Sala la petició d’una de les parts de la declaració en qualitat de testimoni de Miguel Bosé. Llavors, un dels germans de la denunciant va afirmar que el dibuix l’hi va regalar la 'Tata' a Miguel Bosé. No obstant, la seva mare sosté que era seu i no del seu fill. 

El cantant participarà en la vista oral des de Mèxic a través de videoconferència, presumiblement en horari de tarda a causa de la diferència horària amb el seu país actual de residència. 

Acusació fiscal

La Fiscalia de Madrid sol·licita en el seu escrit d’acusació una pena de dos anys de presó i una multa de vuit mesos amb quota diària de 20 euros, a més de la corresponent indemnització a la persona perjudicada.

El fiscal considera provat que la processada va mantenir convivint al seu domicili de Madrid la seva empleada domèstica Remedios fins a la mort d’aquesta. Després de 50 anys al seu servei, i com que el domicili era el seu lloc de residència, Remedios hi tenia totes les seves pertinences, entre les quals es trobava undibuixrealitzat a la mateixa per Pablo Ruiz Picasso.

En la part posterior del dibuix hi ha una dedicatòria del pintor en la qual es pot llegir 16-2-63 i “per a Reme”. L’acusada es va apropiar el dibuix i el va vendre en una subhasta el 25 de juny del 2008, en la qual va assolir el preu de 198.607 euros; i mai va entregar aquests diners als hereus de Remedios després de la seva mort.

Declaracions de Lucía Bosé

L’actriu italiana Lucía Bosé ha declarat que Remedios de la Torre Morales, coneguda com la ‘Tata’, li va regalar el ‘dibuixet’ que li va fer Pablo Picasso com a agraïment per fer-li xurros al matí durant els tres mesos que van ser els fills de l’actriu a casa del pintor. “Me’l va regalar. No li agradava. Ni el va tocar”, ha mantingut la italiana. 

L’actriu i musa de Picasso ha relatat que ella i el seu marit Luis Miguel Dominguín se’n van anar tres mesos a Llatinoamèrica a una gira de toros, i que van enviar els seus fills i la ‘Tata’ a la casa de Picasso. “Quan vam tornar, ens va rebre en el seu estudi i a la ‘Tata’ li va donar un dibuixet en el qual la nomenava la xurrera en cap per fer-li xurros al matí”, ha narrat. 

“A la Tata no li agradava i me’l va regalar. Aquesta és la història del dibuix. Va estar exposat a molts països i mai el van reclamar”, ha indicat. Després d’això, ha explicat que va vendre el dibuix en una subhasta. “He comprat sabates i vestits”, ha dit en resposta a l’advocat de l’acusació particular després de preguntar-li sobre què va fer amb els diners. 

Notícies relacionades

“És una pregunta imbècil”, ha dit al lletrat, cosa que li ha valgut una reprimenda de la presidenta. A més, ha negat que demanés permís a la família de Remedios per vendre el quadro, cosa que ha titllat de “mentida”. 

La denunciant Remedios Plata de la Torre, neboda de la ‘Tata’, ha assenyalat que el seu familiar tenia aquest dibuix. “Des de sempre em va explicar, que li havia regalat dos quadros: La ‘Churrera’ i la ‘Chumbera’”, ha relatat, i ha afegit que la seva tia sempre ha dit que el quadro era seu.