'Roma', primer film en espanyol candidat a l'Oscar a la millor pel·lícula

La cinta de Cuarón i 'La favorita' empaten a 10 nominacions cada una

És la primera producció de Netflix que opta a la grossa

1-estrenos-roma / periodico

3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Hollywood es rendeix a l’evidència: el cine no hi entén, de determinades barreres. Aquest dimarts, quan s’han anunciat les nominacions per a la 91a edició dels Oscar, que s’entregaran el 24 de febrer a Los Angeles, 'Roma' i 'La favorita' s’han col·locat com màximes nominades, amb 10 candidatures cada una.

El treball del mexicà Alfonso Cuarón porta per primera vegada Netflix  a lluitar per la grossa, el de millor pel·lícula, per la qual també competeix l’obra de Yorgos Lanthimos. Completen la lluita en la categoria els sis títols més repetits en les nominacions: 'Black Panther', la primera producció de superherois en la lluita per millor pel·lícula, 'Infiltrado en el KKKlan', que ha donat a Spike Lee la seva primera nominació com a director tres dècades després d’‘Haz lo que debas’, 'Bohemian Rhapsody', 'Green Book', 'Ha nacido una estrella' i 'El vicio del poder'. Les dues últimes tenen vuit nominacions cadascuna.

Fites de Cuarón

Les fites de Cuarón, que ja es va emportar l’Oscar a la direcció per 'Gravity', s’acumulen. 'Roma' és la primera pel·lícula en espanyol que aspira a ser coronada com a millor de l’any per Hollywood i podria fer doblet a l’estar nominada també com a millor pel·lícula de parla no anglesa. El mexicà, a més, podria igualar la fita d’Orson Welles  i Warren Beatty si coronés la seva quàdruple candidatura: en el seu cas com a productor, realitzador, guionista i director de fotografia (només l’han deixat fora en la categoria de muntatge).

Per repetir l’Oscar en la direcció, Cuarón ha de superar un quartet fenomenal: a més de Lee opten a l’estatueta Lanthimos, Adam McKay (per 'El vicio del poder') i el polonès Pawel Pawlikowski, que ha firmat, com el mexicà, una altra joia en blanc i negre, 'Cold War', i també serà el seu rival en categoria de llengua no anglesa (juntament amb la japonesa 'Un asunto de familia', la libanesa 'Cafarnaüm’ i l’alemanya 'Never look away').

Roma, a més, ha ajudat l’Acadèmia de Hollywood a donar una mica la buscada diversitat en categories d’interpretació. La mixteca Yalitza Aparicio, en el seu primer treball al cine, competeix per l’Oscar a actriu protagonista amb Glenn Close ('La buena esposa'), Olivia ColmanLady Gaga Melissa McCarthy (per ¿Podrás perdonarme algun dia?') . Marina de Tavira, mentrestant, lluitarà pel d’actriu de repartiment amb Amy Adams ('El vicio del poder'), Regina King ('El blues de Beale Street') i Rachel Weisz i Emma Stone, les dues nominades per 'La favorita'.

Personatges reals

En categoria d’actor principal el pes dels personatges reals ha quedat clar. Christian Bale opta a l’estatueta per la seva impressionant transformació en l’exvicepresident dels EUA Dick Cheney a 'El vicio del poder' (on Sam Rockwell, que interpreta George W. Bush, ha sigut nominat en categoria de repartiment). Ho fa també Willem Dafoe per la seva interpretació de Van Gogh a 'Van Gogh, a las puertas de la eternidad’. També han sigut nominats el Freddie Mercury de Rami Malek a 'Bohemian rhapsody', així com el personatge de Viggo Mortensen a 'Green book', basada en la història real del conductor blanc d’un músic negre (a la pel·lícula Mahershala Ali, nominat en categoria de repartiment). Només el músic en decadència que interpreta Bradley Cooper a 'Ha nacido una estrella' no té un equivalent real.

Sorogoyen, nominat

L’anunci de les nominacions ha donat també una alegria al cine espanyolRodrigo Sorogoyen ha col·locat entre els cinc finalistes per a l’Oscar a curt de ficció Madre, que competirà amb Detainment, Fauve, Marguerite i Skin. Menys sort ha tingut el documental 'El silencio de los otros’, que ha quedat fora del quintet finalista que componen 'Free Solo', 'Hale County this morning, this evening', 'Minding the gap', 'Of fathers and sons' i 'RBG'.

Notícies relacionades

La llista completa de nominats es pot trobar en aquest enllaç de l’Acadèmia de Hollywood.

La gala dels Oscar se celebrarà el 24 de febrer Los Angeles. Ara per ara no té presentador després que l’elegit i anunciat, el còmic negre Kevin Hart, es retirés per uns polèmics tuits antics.

Temes:

Oscars