actuacions nocturnes

El sector musical càrrega contra TV-3 per 'la roda' catalana

L'Acadèmia Catalana de la Música denuncia que els concerts de matinada de la televisió pública només tenen un afany «recaptatori»

zentauroepp41192767 barcelona  02 12 2017 amadeu casas durante el concert per la190121212727

zentauroepp41192767 barcelona 02 12 2017 amadeu casas durante el concert per la190121212727 / FERRAN SENDRA

3
Es llegeix en minuts
Nando Cruz

Mentre encara cueja el conflicte de 'la roda', que té enfrontat el gruix del gremi musical amb la programació de matinada de cadenes privades, com ara Antena 3, Tele 5 i La Sexta, la versió catalana del mateix invent sembla que es convertirà en un altre escàndol paral·lel. L’Acadèmia Catalana de la Música ha emès un comunicat duríssim en què denuncia que la programació de matinada de TV-3 només té "una motivació recaptatòria", que va "en detriment dels autors i les editorials del país" i que no només "no contribueix en absolut a la promoció de la música del país", sinó que, a més, "la perjudica".

La queixa del gremi musical apunta a programes musicals com ara ‘Blues a l’estudi’, ‘Jazz a l’estudi’ i ‘Ritmes a l’estudi’, concerts filmats en estudi i reemesos fins a la sacietat durant anys. Una vegada més, i tal com passa en 'la roda' estatal, els concerts són un mecanisme amb què la televisió catalana recupera una part dels diners que ha d’abonar a la SGAE. Si els artistes no cedeixen el 45% dels seus drets d’autor a l’editorial de TV-3, no surten en els programes. La principal diferència respecte a 'la roda' espanyola és que, en aquest cas, la versió catalana està impulsada des d’una televisió pública.

Cancel·lació fulminant

El Sindicat de Músics Activistes de Catalunya (SMAC) ja va denunciar a l’octubre la imminent creació de ‘Folc a l’estudi’ i ‘Rumba a l’estudi’, dos programes tallats pel mateix patró. Aquesta vegada, TV-3 va obrir un concurs perquè no fos l’empresa de sempre, Clippers, la que gestionés el negoci. Va guanyar el concurs RGB, però els requisits per als artistes eren els mateixos: cedir el 45% dels seus drets i que almenys la meitat de les cançons no estiguessin registrades en la SGAE. Només així TV-3 pot obtenir els ingressos que generi aquest repertori a les matinades d’anys pròxims. Quan RGB ja havia seleccionat els grups, TV3 va cancel·lar els programes davant les pressions del sector.

Elisabeth Ventura, directora de Comunicació i Relacions Públiques de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, rebutja que, com afirma el comunicat de l’Acadèmia Catalana de la Música, l’editorial de TV-3 estigui tenint una “repercussió negativa” en el sector, però per a Manel Montañés, gerent de l’Acadèmia, la televisió pública està fent una “competència deslleial a les editorials catalanes”. Ventura afegeix factors que van més enllà de la pressió del sector per cancel·lar els rodatges de ‘Rumba a l’estudi’ i ‘Folc a l’estudi’. Si el Congrés aprova el límit que limitarà al 20% la quantitat de diners que les teles poden recuperar mitjançant els programes de matinada, el famós fre a 'la roda', potser a TV-3 ja no li sortirà a compte emetre’ls. Aquest plantejament reafirmaria la “motivació recaptatòria” d’aquests programes.

Notícies relacionades

Mentrestant, els que sí que es continuen emetent són els programes que es van rodar el 2011 i el 2012 i que marquen l’origen de 'la roda' catalana. Per a la matinada d’aquest dimarts, TV-3 té previst emetre tres programes de la controvertida sèrie ‘A l’estudi’. De tres a quatre, una actuació de Rossvelvet, formació que va fer el seu últim concert al món real, segons la seva pàgina de Facebook, el juny del 2015. Després, un altre de ‘Blues a l’estudi’ protagonitzat per Amadeu Casas, guitarrista que també té una altra hora de música per a la sèrie ‘Jazz a l’estudi’ i que, per cert, també es reemetrà per enèsima vegada aquest mateix dijous.

El tercer concert previst per a la matinada de dimarts és el del contrabaixista Javier Colina i forma part de la sèrie ‘Jazz a l’estudi’. Es va gravar el febrer del 2011 i, com passa en els altres dos concerts, les empreses que gestionen els drets de totes les peces interpretades són Clippers i TVC, l’editorial de la televisió autonòmica. El dilluns no és l’únic dia d’aquesta setmana en què TV-3 programa actuacions gravades fa més de sis anys. Hi ha tres hores de blues, jazz i ritmes a l’estudi els set dies de la setmana.

Temes:

Catalunya TV-3