FIGURA CLAU DE L'EDICIÓ A ESPANYA

Mor l'editor Claudio López Lamadrid als 59 anys

El reconegut director editorial de Penguin Random House ha tingut un infart cerebral

zentauroepp1835411 barcelona 26 04 2002       libros   claudio lopez lamadrid  190111203150

zentauroepp1835411 barcelona 26 04 2002 libros claudio lopez lamadrid 190111203150 / JOAN CORTADELLAS

3
Es llegeix en minuts

Els llibres, als quals ha dedicat tota la seva trajectòria professional, desbordaven en inacabables piles el seu despatx. L’editor Claudio López Lamadrid, director editorial de Literatura Random House i una de les figures més reconegudes del món editorial a Espanya, ha mort aquest divendres d’un infart cerebral als 59 anys, segons han confirmat a aquest diari fonts del grup Penguin Random House

Nascut a Barcelona el 1960, era fill del tercer marquès de Lamadrid i descendent del marquès de Comillas, i nebot del també editor Antonio López Lamadrid, mort el 2009, que va codirigir Tusquets juntament amb la seva dona, Beatriz de Moura, des del 1976.

Va iniciar la seva carrera en unes pràctiques a París amb Christian Bourgois. Va començar des de baix, treballant durant una dècada a Tusquets, on fins i tot va ajudar transportant llibres en el trasllat de la seu de l’editorial des de l’avinguda de l’Hospital Militar al carrer d’Iradier. Després va formar part de la iniciativa que va posar en marxa la creació i desenvolupament del segell Galaxia Gutenberg de Círculo de Lectores. En aquella època també havia treballat com a periodista i traductor. Es va llicenciar en Dret per la Universitat de Barcelona. 

Home fort a Llatinoamèrica

El 1997 López Lamadrid va ser nomenat director literari de Grijalbo, amb Gonzalo Pontón. Després continuaria amb Grijalbo quan aquesta va passar a formar part del grup Mondadori, després Mondadori Random House i avui Penquin Random House. Des d’aleshores ha sigut responsable de l’àrea més literària del grup. 

Actualment, a més de dirigir els segells Literatura Random House, Reservoir Books i Caballo de Troya, desenvolupava estratègies de continguts globals i coordinava les contractacions del grup i era un dels homes forts de l’estratègia editorial a Llatinoamèrica. S’encarregava també de l’àrea de serveis a l’autor, a qui prestava infinita atenció, i de la difusió i presència d’autors en fires, gires, congressos i promocions internacionals. 

Entre els seus molts autors figuraven Philip Roth, Javier Cercas, César Aira, Patricio Pron i els guanyadors del Premi Nobel Amos Oz, Gabriel García Márquez, Orham Pamuk i J. M. Coetzee. Va ser una figura clau en el desembarcament a Espanya de la gran generació d’autors nord-americans que va fer eclosió en la dècada del 1990, els Michael Chabon, Chuck Palahniuk, Jonathan Lethem i David Foster Wallace, aquest últim punta de llança d’una cinquena que López Lamadrid va olorar com un magnífic coniller editorial. L’autora francesa Virginie Despentes, de la qual va publicar la trilogia 'Vernon Subutex', va ser un dels seus últims èxits editorials. 

López Lamadrid, que fa cinc anys va iniciar una relació amb l’exministra socialista Ángeles González Sinde, tenia dos fills, Jacobo, que va tenir amb la seva primera dona, Miriam Tey, i Jimena, fruit d’una relació que va mantenir amb Elsa Serra, propietària del restaurant barceloní El Salero, en el Born. 

Notícies relacionades

Un dia abans del fulminant infart cerebral López Lamadrid va tuitejar: Avui compleix anys el meu poeta viu favorit: Raúl Zurita. El poeta de l’amor al cel, al mar infinit, els deserts de Xile i els penya-segats. De l’amor a totes les criatures". Ha mort el gran editor amb les botes literàries posades.   

Es va quedar sense conèixer Roth i Cormack McCarthy, un altre dels gegants als quals va editar. Al contrari el temible James Ellroy, «l’autor més professional» amb qui es va creuar, li va regalar una ampolla de Johnny Walker en agraïment. Això no pot dir-ho qualsevol.