L'OBRA ÉS DE L'ESTAT ITALIÀ

La Galeria dels Uffizi de Florència reclama un quadre robat pels nazis i en penja una còpia en blanc i negre

El Palau Pitti mostra una reproducció de la tela amb el rètol 'Robada' en tres idiomes

Els soldats de la Wehrmacht se'l van emportar el 1944 durant la retirada d'Itàlia

uffizi / periodico

1
Es llegeix en minuts
Efe / El Periódico

El director de la Galeria dels Uffizi de Florència, Eike Schmidt, ha reclamat aquest dimecres a Alemanya que faciliti la devolució d’un quadre robat dels seus fons pels soldats nazis en la segona guerra mundial i que encara segueix en mans d’una família alemanya.

Schmidt, de nacionalitat alemanya, va realitzar una crida a través d’un vídeo en què va denunciar l’absència als seus fons d’una natura morta titulada ‘Gerro amb flors’ i firmada pel pintor holandès Jan van Huysum (1682-1749).

"El meu desig per al 2019 és que aquesta obra mestra pugui tornar i ser tornada al lloc de procedència", va dir Schmidt.

Còpia del quadre robat 

I per reclamar simbòlicament la peça, ha penjat personalment en una de les sales del Palau Pitti una còpia en blanc i negre d’aquesta obra, amb el rètol ‘Robada’ en alemany, anglès i italià perquè els visitants del museu puguin conèixer aquests fets.

El quatre pertany des del 1824 a la col·lecció del Palau Pitti, dependent dels Uffizi, i allà va estar exposat durant gairebé un segle, fins que el 1940, durant la contesa, va ser traslladat a altres edificis per a la seva protecció.

Els nazis se'l van emportar el 1944 

No obstant, el 1944 els soldats de la Wehrmacht en retirada d’Itàlia se'l van emportar amb altres obres i va estar en parador desconegut fins al 1991, després de la reunificació alemanya, quan es va saber que estava en mans d’una família alemanya.

Els Uffizi expliquen que diversos intermediaris de la família han provat unes quantes vegades de demanar-ne una recompensa i, després de l’últim intent, la Fiscalia florentina va obrir una investigació, ja que l’obra és de l’Estat italià i, per tant, invendible.

Notícies relacionades

El director de la principal pinacoteca italiana realitza una crida a Alemanya perquè "aboleixi la prescripció" en el cas de l’espoli de les obres d’art durant el conflicte i puguin, així, tornar "als seus legítims propietaris".

França va tornar tres obres

França va tornar el 2014 tres obres d’art que van acabar a Alemanya després de ser robades pels nazis durant la segona guerra mundial. Es tracta de 'La verge i el nen’, de Lippo Memmi, 'Paisatge muntanyós’, del pintor flamenc Joos de Momper i 'Retrat d’una dona', que van ser tornades als legítims propietaris.