SECTOR EDITORIAL

La venda de llibres torna a pujar un 2%

A Catalunya s'estimen uns guanys de 485 milions d'euros

zentauroepp46207157 tixis181210134516

zentauroepp46207157 tixis181210134516 / Pere Francesch

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La situació no és per tirar coets però sí per tenir esperances. El Gremi d’Editors de Catalunya té previst tancar l’any amb un augment en la venda de llibres del 2% en el que serà el cinquè any de creixement consecutiu. La xifra estimada és de 485 milions d’euros en el mercat català. Si l’any passat, els mesos d’octubre i novembre, l’actualitat informativa del procesisme manava fins al punt que els ciutadans pràcticament van abandonar qualsevol altre tipus de lleure, com el cine, el teatre i la lectura, les vendes de llibres van fer una davallada del 10%. Va ser una desafecció puntual, sens dubte, i les xifres es van arreglar per Nadal –un dels tres moments calents del negoci editorial junt amb Sant Jordi i l’estiu–; així, s’espera que aquestes festes tornin a ser positives per al negoci. “Hi ha diversos factors en la venda i aquesta sempre depèn de la collita de l’any –explica el president del gremi, Patrici Tixis. En aquest no hi ha uns quants títols de referència sinó que la venda dels títols està més repartida”.

Notícies relacionades

Tixis sap que ja no tornaran les xifres anteriors a la crisi del 2008 (quan a Espanya es facturaven 3.185 milions d’euros davant els 2.139 del 2017) però el descens no s’ha d’atribuir només a factors econòmics. En aquesta última dècada les plataformes digitals per ‘streaming’ han transformat radicalment els hàbits respecte al temps lliure i els llibres han de competir amb el món audiovisual, en especial les sèries televisives tot i que, com va precisar l’editor, “un 45% de les històries dirigides a la petita pantalla tinguin un origen literari”.  Així, davant els 23 minuts que els espanyols dediquem de mitjana a la lectura estem tres hores al dia davant alguna pantalla de qualsevol tipus. Per l’editor urgeix que es posi en marxa un pacte d’Estat per al foment de la lectura –“s’ha d’aconseguir que la lectura sigui un plaer entre els joves”– i mesures efectives contra la pirateria que el 2017 va créixer un 12%.

Respecte al sector editorial català, s’ha lamentat que només rebi un 10% de les subvencions de la Generalitat, malgrat que representi el 60% de les indústries culturals de Catalunya.