ENTREVISTA

El Barrio: "El més important és explicar la veritat amb l'idioma del poble"

El cantant gadità torna al Palau Sant Jordi en una nova tanda de concerts de la gira 'Las costuras del alma'

fcasals40850007 barcelona  barcelon s   07 11 2017  icult    entrevista al c181207130117

fcasals40850007 barcelona barcelon s 07 11 2017 icult entrevista al c181207130117 / DANNY CAMINAL

5
Es llegeix en minuts
Jordi Bianciotto

Va omplir el Palau Sant Jordi al març i aquest dissabte hi torna. ¿Alejandro Sanz? ¿Alborán? ¿Estopa? No, parlem de José Luis Figuereo, El Barrio, un cantant que, amb dues dècades de trajectòria i una dotzena de discos, mou discretament multituds amb la seva cançó temperamental encomanada de flamenc i rock andalús. Parlem amb ell per telèfon la vigília d’aquesta nova presentació de ‘Las costuras del alma’.

Omple grans locals sortint poc en els mitjans.

Doncs sí, soc molt tímid i no em sé expressar gaire bé. E vaig treure el graduat escolar, amb un suficient, i no m’estenc gaire parlant i tot això.

El talent i la fama de vegades van per altres carrils.

Ja, he vist entrevistes amb persones que van ser molt grans, com ara Camarón o Paco de Lucía, i a l’hora de parlar no se’ls entenia gaire.

Segon Palau Sant Jordi d’aquest any. ¿A què atribueix la seva manera de connectar amb un públic ampli i d’una manera tan persistent al llarg dels anys?

A la cosa més important que pot tenir un artista: a explicar la veritat i a fer-ho amb l’idioma del poble, de caminar pel carrer. I a tenir el factor principal que hi ha en l’art: la transmissió. Si tu saps cantar molt bé però no transmets, serà molt bonic... però no.

“Vaig créixer tant amb el flamenc ortodox de Manolo Caracol, com amb el rock simfònic de Triana”.

En el seu estil hi ha flamenc i rock andalús, i es percep un cantautor i un cantant romàntic.

Sí, soc un nostàlgic, un bohemi, un somiador, un romàntic. Vaig créixer tant amb el flamenc ortodox de Manolo Caracol, com amb el rock simfònic de Triana. I tinc el meu segell andalús, la meva manera de transmetre. Això és El Barrio.

En el concert de març, cap al final, va dir: “El Barrio no entra a la primera, ni a la segona, ni a la tercera... ¡Però a la quarta ja no te’l treu ni Déu!” Perquè les seves cançons no són les més senzilles i directes del món.

Em costa molt treure una frase, li dono 20.000 voltes a una cosa perquè passi directament al cor sense tocar ni tan sols el pit. Però és una cançó cantada amb les paraules del poble, i si et surt una tornada que ve suau a la boca i s’alineen els astres, et surt un bon tema.

Continua vivint a Cadis. ¿No li tempta Madrid i la seva concentració d’indústria discogràfica i audiovisual?

Espero acabar els meus dies aquí a Cadis, si no ve un tsunami. Soc dels que pensen que el producte és bo allà on neix i que un arbre es fa arbre on el deixen créixer.

En la seva música hi ha un influx del nou flamenc dels anys 70 i 80, i ara vivim una nova onada d’innovacions amb El Niño de Elche o Rosalía. ¿Li agraden?

Encara no m’he parat a escoltar els discos d’aquests artistes. Jo respecto totes les fusions. Vinc d’una megafusió amb el rock, el pop, les balades... Però ara estem en la línia de cercar nous sons i ho veig molt bé. Si entra bé a l’oïda, i no desvirtua gaire la matriu, ni es fa estrident... Cal fer-ho amb elegància. Però li confessaré una cosa: ¡la meva ànima, per dins, és ‘heavy’!

Es nota: aquelles guitarres en cançons com ‘Lamia’.

És clar, el que jo escolto, quan surto, quan vaig a caminar per la platja, és això. Ara fa una estona estava escoltant Myrath, un grup àrab ‘heavy’. I com sempre he sigut guitarrista, he escoltat molt Steve Vai, Joe Satriani, Yngwie Malmsteen... I Brian May, de Queen: és increïble la seva qualitat i la seva tessitura a l’improvisar.

Precisament, en les seves actuacions hi ha marge per a la improvisació. Els concerts a grans recintes acostumen a estar molt planificats, però en els seus sempre sembla que qualsevol cosa pot passar.

Crec que en els vint-i-tants anys que fa soc en aquest món no he fet un concert igual que un altre. Vaig improvisant, anant per allà o per aquí, segons veig com està el públic.

Al març va presentar dues cançons inèdites, ‘Soy y no soy’ i ‘Neófita’. ¿N’hi haurà més?

Tinc una sorpresa preparada per al Palau Sant Jordi, tornant una mica als meus orígens.

¿’Heavy’ o flamencs?

No, una miqueta popers.

“Soc una persona molt apolítica. Perquè els polítics o no compleixen o s’ho emporten. No sé ni què és la ultradreta”

¿Pensant ja en un pròxim disc?

No, encara queda lluny. No diré ara que el meu pròxim disc serà de reggaeton, perquè no m’agrada i em sembla que tot el que ve de per allà de lletres coixeja. I si una cançó ha de ser bona perquè et fa remenar els malucs, serà que la música està prostituïda. M’agraden les cançons que fan que la gent canti i surti del concert plena de tot el que ha escoltat. El millor que pot tenir una cançó és que algú que no et coneix pensi: “com pot ser que estigui parlant de mi, tot i que visqui a centenars de quilòmetres...”

La seva imatge, amb aquest barret d’ala retallada, és reconeixible d’una hora lluny. ¿S’amaga darrere d’aquest complement?

No, tant com amagar-me, no. Però intento portar el personatge quan pujo a l’escenari, i quan no, miro de ser una persona. Visc en un lloc petitó i estan acostumats a veure’m des de petit, de manera que no crido l’atenció. Paco de Lucía em va dir que la gent s’entossudeix a portar-te al seu món i és veritat: la gent no em parla com a José Luis Figuereo, sinó com a El Barrio, i hi ha vegades que no veus necessari contestar com el personatge.

En la seva música no hi ha missatges polítics, però, després del que va passar l’altre dia a Andalusia, ¿com s’ha quedat?

Miri, soc una persona molt apolítica. Perquè els polítics o no compleixen o s’ho emporten. Llavors, com que sé que en puc votar uns, i després a uns altres, però que acabarà sent el mateix, acabo sent apolític perquè no m’agrada cap opció.

Notícies relacionades

Potser té familiars o amics que han votat Vox.

No, perquè cap dels que tinc a prop ha anat a votar. ¡La meva família és igual que jo! I jo no sé ni el que és la ultradreta. No m’interessa. M’interessa el meu món, la meva música, perquè amb la música em sento completament ple.