NOMÉS EL 0,7% DEL TOTAL

L'alarma pel pobre pressupost de Cultura arriba al Parlament

El president del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts adverteix de les "carències greus" de la partida i de la bretxa cultural que s'està generant

zentauroepp43633357 laura borras181128111208

zentauroepp43633357 laura borras181128111208 / Andreu Dalmau

3
Es llegeix en minuts

El president del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CONCA), Carles Duarte, ha llançat aquest dimecres un senyal d'alarma davant de les "carències greus" de la partida pressupostària per a Cultura de la Generalitat i ha mostrat la seva preocupació per la bretxa cultural que mostren les estadístiques.

Duarte ha fet aquesta crida d'atenció a l'Administració catalana en la seva compareixença davant la Comissió de Cultura del Parlament per presentar els informes sobre l'estat de la cultura i les arts del 2017 i 2018informes sobre l'estat de la cultura i les arts  i les memòries del CONCA del 2016 i el 2017.

El president d'aquesta institució ha insistit en el fet que el sector cultural no està superant la crisi com altres sectors i ha demanat a l'Administració "un pas endavant i una aposta clara" perquè Catalunya "no es quedi al marge".

Eina de cohesió

Segons la seva opinió, la cultura és "una eina essencial en la cohesió social", que està infrautilitzada a Catalunya, com posa de manifest l'informe del CONCA d'aquest any, titulat 'Dimensió Social de la Cultura', en el qual es constata que hi ha àmplies capes de la societat excloses de la vida cultural.

Segons les estadístiques, un 40% dels catalans no llegeixen mai un llibre, un 60% no van a concerts ni a exposicions, un 55% no trepitgen el cinema i el 73% no acudeixen a cap espectacle.

Unes dades que estan estretament lligades amb la formació, el capital educatiu i la capacitat adquisitiva de la població, per la qual cosa es pot parlar de bretxa cultural.

Política de preus

En aquest punt, Duarte s'ha mostrat partidari d'una revisió de la política de preus que tingui en compte el nivell adquisitiu dels diferents perfils de consumidors de cultura.

Tots els grups parlamentaris de l'oposició s'han mostrat partidaris d'un augment de la partida que la Generalitat destina a Cultura i han considerat lamentable que actualment només suposi el 0,7% del total, malgrat que el Parlament va sol·licitar en el seu moment que fos del 2%.

També tots han estat d'acord en la necessitat de reformular el model de funcionament del CONCA, "que ha estat limitat en les seves funcions i ara és un ens assessor sense capacitat executiva", segons el diputat de Ciutadans Héctor Amelló, i els membres del qual es nomenen "a dit".

La portaveu de Cataluya en Comú-Podem a la Comissió de Cultura, Elisenda Alamany, ha afegit que "és necessari reforçar el perfil del CONCA i vincular-lo més al Parlament per deixar clara la seva independència".

Referent a això, Duarte s'ha mostrat obert a entrar en el debat i fer aportacions des de la seva experiència, però ha demanat que aquest tema "no ajorni renovació dels membres del CONCA".

El president de la institució ha recordat que Gemma Sendra, actual vicepresidenta del Consell, abandonarà el seu càrrec pròximament per assumir responsabilitats polítiques a l'Ajuntament de Barcelona.

Nomenaments

Amb aquesta nova renúncia al càrrec, el Consell té pendent el nomenament de més de la meitat dels seus membres, com ha recordat el diputat del PSC Rafel Bruguera quan ha dit que "hi ha una necessitat imperiosa de renovar el CONCA".

Notícies relacionades

El diputat de Cs ha obert una porta a la polèmica quan ha assegurat que els catalans que tenen com a llengua identitària el castellà consumin menys cultura que els que s'identifiquen amb el català "per raons educatives".

A la qual cosa la diputada d'ERC Jenn Díaz ha respost que "alguns volen que la cultura sigui un element de divisió, però ha de ser de cohesió" i el president del CONCA ha assenyalat que "les diferents llengües que es parlen a Catalunya no han de ser vistes com un conflicte, sinó com una riquesa". 

Temes:

Música Teatre