classificació

Les 10 pel·lícules de terror més taquilleres de tots els temps

Recordem els títols que han fet tremolar més públic a les sales de cine en tota la història

zentauroepp39884538 icult181031170151

zentauroepp39884538 icult181031170151

3
Es llegeix en minuts
Juan Manuel Freire
Juan Manuel Freire

Periodista

Especialista en sèries, cinema, música i cultura pop

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El terror sempre ha sigut popular, però potser mai tant com ara. Segons les dades de la pàgina web sobre estadístiques de taquilla The Numbers, dels 10 títols terrorífics més taquillers de la història, sis són de la dècada en curs. Recordem aquestes bombes recents i altres de més antigues que encara causen esgarrifances només de mencionar-les. ¡Brrr!

1. 'It' (Andy Muschietti, 2017)

¿Aquesta nova adaptació del clàssic de King es mereix ser tan amunt en la llista? Potser no. Però la tornada del pallasso Pennywise va arrossegar el públic a les sales, com s’espera que faci el segon capítol, previst per al setembre del 2019. Perquè la nova entrega es consideri un èxit, haurà d’igualar la primera, és a dir, recaptar gairebé 700 milions de dòlars de res.


2. 'Soy leyenda' (Francis Lawrence, 2007)

Will Smith es posava a la pell de l’últim home sobre la terra en aquesta tercera adaptació del clàssic llibre de Richard Matheson, molt lliurement adaptada pels guionistes Akiva Goldsman i Mark Protosevich. Amb tots els seus defectes (passava del minimalisme a la hipertròfia), era millor que 'Soy Omega', la versió de sèrie Z. Va fer 585 milions de dòlars.


3. 'Tauró' (Steven Spielberg, 1975)

La pel·lícula que va inaugurar l’era del 'blockbuster' d’estiu, va disparar el subgènere del tauró assassí, va catapultar Spielberg i, no ho oblidem, va eliminar la platja de la llista de prioritats de molts turistes. 470 milions dels antics dòlars va recaptar a tot el món. De vegades, l’èxit arriba per als que s’ho mereixen. Un altre bon exemple, just aquí sota.


4. 'L’exorcista' (William Friedkin, 1973)

De l’obra mestra de Friedkin se solen recordar certes imatges (el cap rotatori de Regan) i alguna frase profana, sovint per a la paròdia. El riure histèric és una manera de donar sortida, se suposa, al pànic instal·lat al cos per una obra de pervers muntatge. Va recaptar 402 milions de dòlars, unes 13 vegades el que va fer la seva reivindicable seqüela.


5. 'La monja' (Corin Hardy, 2018)

El terror religiós crida el públic, com ha confirmat aquest fenomen de taquilla de l’any en curs. El director Corin Hardy ha passat de dirigir una pel·lícula distribuïda de forma limitada ('The hallow') a arrasar a les multisales (363 milions) amb la història d’orígens de Valak, aquella monja posseïda que assetjava Lorraine Warren a 'Expediente Warren: El caso Enfield'.


6. 'Hannibal' (Ridley Scott, 2001)

Tot i que costi creure-ho, la seqüela d’'El silenci dels anyells’ va fer més, bastants més diners (350 milions de dòlars) que l’original (272 milions). Això significa que molta gent va veure en pantalla gran una de les escenes de sopar més crues de la història: Lecter drogavaRay Liotta, li tallava el cap per dalt i li deixava tastar el seu propi cervell.


7. 'Un lugar tranquilo' (John Krasinski, 2018)

Una de les pel·lícules de terror més sorprenents dels últims anys, a més d’un estrany cas de megaèxit. Quan se suposava que el públic volia, o això semblen creure els productors, cine amb molt soroll, Krasinski va oferir una obra amb prou feines parlada, amb una puresa cinematogràfica pròpia de l’època del mut. I 334 milions de dòlars al pot.


8. 'L’expedient Warren: The conjuring' (James Wan, 2013)

La cinta d’obertura del reeixit univers aspirava a un terror neoclassicista, sense ironies, d’aroma dels 70. Durant la seva primera mitja hora gairebé semblava una pel·lícula perduda d’aquella època, però després acumulava ensurts a la velocitat que exigeixen aquests temps marcats pel dèficit d’atenció. Sigui com sigui, va fer 318 milions de dòlars.


9. 'Expediente Warren: El caso Enfield' (James Wan, 2016)

Notícies relacionades

Superior a tots els nivells a la primera, però un pèl menys exitosa: 311 milions de dòlars de recaptació. L’acció saltava de Rhode Island al suburbi londinenc d’Enfield, on l’adolescent Janet ha començat a parlar amb veu de vell rondinaire i a fer volar els mobles de la seva habitació. Però aquí el gran efecte especial és la virtuosa càmera de James Wan.


10. 'Annabelle: Creation' (David F. Sandberg, 2017)

Estem enganxats a l’univers Warren i és el que hi ha. Si s’estrena alguna cosa amb aquesta marca, passarem per taquilla. D’aquí que fins i tot aquesta entrega menor de la saga, seqüela tèbia d’un 'spin-off' oblidable, recaptés fins a 305 milions, pràcticament igual que 'El caso Enfield'. El pròxim: una altra d’Annabelle, la tercera 'Expediente Warren' i 'The crooked man'.