GUARDÓ

Premi Nacional de Còmic per a Ana Penyas i la memòria de les dones del franquisme

L'obra guanyadora, 'Estamos todas bien', reivindica la memòria de les àvies de la jove il·lustradora valenciana i de tota una generació eclipsada durant la dictadura

zentauroepp42345440 icult ana penyas  comic  estamos todas bien181016122907

zentauroepp42345440 icult ana penyas comic estamos todas bien181016122907

1
Es llegeix en minuts
Anna Abella
Anna Abella

Periodista cultural

Especialista en art i llibres, en particular en novel·la negra, còmic i memòria històrica

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La jove il·lustradora Ana Penyas (València, 1987) ha guanyat aquest dimarts el Premi Nacional de Còmic gràcies al seu debut en la vinyeta, 'Estamos todas bien', en què l’autora ret homenatge a les seves dues àvies i per extensió a tantes dones normals i corrents invisibilitzades per la societat franquista. Van ser nenes de la guerra civil. Moltes ni van poder estudiar. I com a dones es van menjar 40 anys de dictadura i van viure el rol que els va tocar, de manilles, mares i mestresses de casa," comentava fa uns mesos a aquest diari la mateixa Penyas. 

El jurat del Premi Nacional ha decidit reconèixer el primer còmic de Penyas per “rescatar, a partir d’una història familiar, la veu d’una generació silenciada; per la innovació i la frescor de la posada en escena gràfica, a més de l’habilitat per integrar recursos del còmic i d’altres mitjans”. 

En 'Estamos todas bien', obra amb què ja va aconseguir el 2017 el Premi Fnac-Salamandra Graphic, la mateixa autora es presenta com a personatge que visitarà les seves àvies, que lidien amb les xacres físiques de l’edat. El relat va saltant del present al passat d’elles en un exercici de memòria personal i generacional i alhora de memòria històrica en una mirada que transmet, apuntava Penyas, "un missatge feminista". "Perquè som en una època de necessària reivindicació feminista i perquè –afegia– quan es parla d’aquella època es parla d’homes i es fa des del seu punt de vista".    

Pàgina d’'Estamos todas bien' / Ana Penyas

El còmic no pretenia, explicava l’autora, exaltar "dones que van trencar amb tot i van lluitar per si mateixes" sinó donar el protagonisme a "dones que renten plats, treballen i cuiden dels seus". 

Notícies relacionades

Penyas, il·lustradora de formació, mai va pensar a fer un còmic. De fet, el germen d’'Estamos todas bien' va sorgir fa uns cinc anys en un treball de classe de quatre pàgines que va anar creixent fins que un amic el va animar a presentar-lo al premi Fnac-Salamandra Graphic.

 / ANA PENYAS / Pàgina d’'Estamos todas bien'

L’autora, amb un estil propi i una mirada fotogràfica i documental, també ha publicat 'En transición' (Barlin Libros), una "escombratge crític" en 15 il·lustracions des de la Segona República fins avui amb una mirada "no oficial, sinó del carrer".