relacions trencades

El Govern planta el Premi Planeta per primera vegada en la història

Cap representant de la Generalitat assisteix a l'entrega a Barcelona del guardó més ben dotat de l'edició en espanyol

zentauroepp45477887 planeta181015214544

zentauroepp45477887 planeta181015214544

2
Es llegeix en minuts

Per primera vegada en la llarga història del Premi Planeta cap representant del Govern de la Generalitat, des que aquest va ser reinstaurat amb la democràcia, ha assistit a la vetllada en què s’entrega, la nit d’aquest dilluns, el guardó més ben dotat de l’edició en espanyol. L’any passat, amb l’anunci de l’imminent trasllat a Madrid de la seu social del gegant editorial i amb les tensions derivades del primer d’octubre tan a flor de pell, Carles Puigdemont no va anar a la gala, però sí que ho va fer almenys Santi Vila, llavors conseller d’Empresa i el membre més dialogant de l’Executiu català. En aquesta ocasió, la 67a edició del premi, no hi han assistit ni Carles Torra ni cap dels seus consellers. Al matí semblava que hi acudiria la consellera de Cultura, Laura Borràs, però finalment tampoc hi ha fet acte de presència.

La plantada de la Generalitat arriba després que diumenge el president del grup, José Crehueras, anunciés que la seu social de Planeta continuarà sent a Madrid fins que no es resolgui la “inestabilitat jurídica en què viu Catalunya”. Crehueras i el seu equip no veuen prou condicions perquè els accionistes i els autors del grup se sentin segurs a Catalunya. “Crec que avui el context continua sent el mateix, som on érem”, va assegurar Crehueras. 

Els principals representants institucionals a la taula presidencial han sigut el ministre de Cultura, José Guirao; l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i el comissionat de Cultura de l’ajuntament, Joan Subirats. També ha assistit a la vetllada el candidat a l’alcaldia de Barcelona Manuel Valls. Possiblement, el d’aquest any hagi sigut un dels perfils més baixos en l’àmbit polític que es recorden en una gala del Planeta.

El jurat del Premi Planeta de Novel·la proclamarà la nit d’aquest dilluns, en el transcurs d’un sopar, el guanyador d’una edició a la qual es van presentar un total de 642 originals, i que amb 601.000 euros per a l’obra premiada i 150.000 per a la finalista és el més ben dotat de les lletres espanyoles.

De les deu obres seleccionades, set s’han presentat amb pseudònim itres ho han fet amb el nom original de l’autor: Daniel Tordera ('El arte de la fuga'), María Díez García ('Los perdedores') i Leticia Conti Falcone ('Ángela').

Notícies relacionades

Les obres presentades amb pseudònim són'El adiós', de Sandra Glaser; 'Violencia de género', de Paulina Ayerza; 'Mirando a un cielo silencioso’, d’Elena Francis; 'El ascenso’, de James Sussex; 'La sombra del cerezo', d’Ariane Onna; 'Mate', de Hatshepsut, i 'El amante de la Viuda Negra', de Ray Collins.

La temàtica femenina i les trames de suspens han guanyat terreny en el Premi Planeta al gènere històric i en concret al referit a la guerra civil espanyola, segons han coincidit els membres del jurat del guardó. En nom del jurat, Juan Eslava Galán, ha explicat que "la guerra civil i la novel·la històrica estan cedint una mica de terreny a novel·les d’orientació femenina".