GALA A GIRONA

El dibuixant Peter Kuper, premi LiberPress

L'artista nord-americà s'alça amb el guardó per la denúncia de la insolidaritat i l'autoritarisme que aboca a la seva obra

Entre la resta dels premiats hi figuren l'escriptora Almudena Grandes, la cineasta Silvia Venegas i la cantant Marina Rossell

zentauroepp45193168 icult dibujo de peter kuper para ruinas180925191600

zentauroepp45193168 icult  dibujo de peter kuper para  ruinas180925191600
zentauroepp12781010 libros ilustraci n alicia en el pa s de las maravillas de pe180925172555

/

2
Es llegeix en minuts

El dibuixant i il·lustrador nord-americà Peter Kuper, que ha denunciat la insolidaritat i l’autoritarisme a través de les seves obres, ha sigut guardonat amb el LiberPress, els premis amb seu a Girona que aquest any arriben a la 20a edició i que segons l’organització, "reivindiquen la valentia d’aquells professionals que dediquen els seus treballs a lluitar per les causes justes i que, al fer-ho, en moltes ocasions posen en risc la seva professió. 

Kuper s’ha imposat en la categoria principal d’uns premis que, segons els seus responsables, el president de l’Associació LiberPress, Carles McCragh, i el de la Diputació Provincial, Miquel Noguer, "tenen per objectiu obrir un espai de debat sobre el paper dels mitjans de comunicació dins de la societat; defensar els drets humans, premiar els professionals d’un àmbit mundial en totes les categories humanes i artístiques, i també en l’àmbit periodístic, que hagin destacat pels seus treballs independents, democràtics i solidaris".

Peu de foto / AUTOR FOTO (FONT)

En el cas de Kuper, nascut el 1958, l’organització destaca "com, a través dels seus còmics i dibuixos aguts i valents, ha retratat i denunciat la insolidaritat, l’autoritarisme i molts aspectes de la deshumanització de la societat". Kuper ho ha fet des de plataformes que arriben i influeixen a tot el món. És un autor i un "caricaturista essencial, punyent i divertit alhora, en la recerca d’un món més digne i humà", valoren.

L’artista nord-americà va fundar el 1979 la revista 'World War 3 illustrated' i durant anys ha sigut professor de còmic i il·lustració a Nova York i ha col·laborat amb els seus treballs en revistes com 'Time Magazine', 'Newsweek', 'The New York Times' i 'MAD'. Entre les seves obres publicades a Espanya destaquen la seva adaptació d’'Alícia al país de les meravelles', de Lewis Carroll, i les seves obres gràfiques 'Diario de Oaxaca' (on va denunciar la repressió a Mèxic durant la vaga de mestres del 2006), 'Diario de Nueva York', 'Ruinas’, 'El sistema' (un còmic mut on aborda com ens afecten les estructures de poder) –totes a Sexto Piso– o el còmic autobiogràfic 'No te olvides de recordar' (Astiberri). 

Les altres categories del LiberPress

Marina Rossell, per la seva trajectòria musical, ha sigut reconeguda en la categoria Cançó; la de Literatura l’ha guanyat l’escriptora Almudena Grandes, i la de Cine, la directora Silvia Venegas.

El premi Catalunya ha reconegut la tasca humanitària de Metges sense Fronteres, mentre que la fundació d’Oncologia Infantil Enriqueta Villavecchia s’ha fet amb l’Associacions. 

Notícies relacionades

El LiberPress Camins ha recaigut en la mare dels germans Roca, Montserrat Fontané, per la seva dedicació d’anys a la restauració i per obrir la porta al món de la gastronomia als responsables del Celler de Can Roca, i en la categoria de LiVerdPress el premi ha sigut per albotànic asturià Carlos Magdalena. 

La gala d’entrega dels premis se celebrarà a l’Auditori de Girona el pròxim 5 d’octubre.