LA 'RENTRÉE' MUSICAL

De Manolo García a Cat Power: tots els concerts de la tardor

La música espanyola i llatina copa l'agenda del Palau Sant Jordi, amb actuacions de figures com Maluma, Malú, Pablo López i Kase.O

jgarcia44346617 15 07 2018  manolo garcia en el festival de cap roig  foto  180716163902

jgarcia44346617 15 07 2018 manolo garcia en el festival de cap roig foto 180716163902 / Jose Irun

4
Es llegeix en minuts
Jordi Bianciotto

L’agenda de tardor està carregada tant en l’àmbit de les sales mitjanes com en matèria de macroconcerts. Pel que respecta al Palau Sant Jordi, hi ha una peculiaritat cridanera: les estrelles anglosaxones semblen prendre un descans (U2 passa de llarg a la seva nova gira, que els portarà a Madrid després de 13 anys d’absència; també ens esquiva Mariah Carey) i ocuparan el recinte figures, sobretot, del’escena espanyola i llatina.

Consulta aquí el nostre informe sobre els discos més esperats de la tardor

Les estrelles: ídols amb sabor llatí al Sant Jordi

Com cada any, i ja en són tres, la temporada la bateja el colombià Maluma (15 de setembre), ara amb la seva gira ‘F.A.M.E’ i el seu filó d’èxits, com el recent ‘El préstamo’. El seguiran Raphael, amb l’extensió del ‘tour’ ‘Loco por cantar’ (28), Laura Pausini (17 d’octubre), i per primera vegada en aquest local, Manolo García (20 d’octubre) i Loquillo (14 de desembre).

Onada de cites amb figures comercials: Malú, amb el seu ‘Oxígeno tour’ (1 de novembre) i, el desembre, El Barrio, mostrant ‘Las costumbres del alma’ (8), Pablo López (15) i els repetidors Melendi (20) i Pablo Alborán (21). El 16 de novembre, ració de nostàlgia pop amb ‘Locos x la música’, concert que reunirà Mikel Erentxun, Revólver, La Unión, OBK i La Guardia. I un significatiu assalt del hip-hop a Montjuïc de la mà de l’aragonès Kase.O, excomponent de Violadores del Verso.

Internacional: alternatius, metalers i mestissos

Entre les primeres cites internacionals hi ha la del ‘dream pop’ de Beach House, el 28 de setembre a Razzmatazz, sala que acollirà al rearmat rock còsmic de Spiritualized (2 de novembre) i la festa global de The Cat Empire (22 i 25). El Cruïlla de Tardor ofereix a la sala de Poblenou la inquieta Cat Power (1 de novembre) i, abans, a l’hivernacle del Poble Espanyol, MGMT (25 d’octubre).

Atenció al front de cantautors tèrbols: José González (4 d’octubre, L’Auditori), Xavier Rudd (12, Razzmatazz), Damien Jurado (20, L’Auditori, sala 2), Kurt Vile (22, Apolo), Madeleine Peyroux (3 de novembre, Palau, Festival de Jazz) i Elvis Perkins (22, Razzmatazz 3). En l’altre extrem anímic, els daurats èxits pop de Rick Astley (10 d’octubre, Barts) i els menús diàfans de Kool & The Gang (19 de novembre, debut al Liceu) i UB40 (3 de desembre, Razzmatazz), tots dos dins del Festival del Mil·lenni. Aquesta mostra porta per primera vegada a Barcelona a Martha Reeves & The Vandellas (24 d’octubre) i acullMC50, recreació del seminal grup rocker MC5  (Apolo, 16 de novembre).

Entre els veterans, Peter Murphy, rellegint Bauhaus a Razzmatazz (19 de novembre), i Johnny Marr, exguitarrista de The Smiths, a Biquini (26). En el rock dur, la cita estrella és la de Slayer, Anthrax, Lamb of God i Obituary al Sant Jordi Club (18 de novembre). I fora de l’àmbit anglosaxó, l’estrena de Tribalistas, aliança dels brasilers Marisa Monte, Carlinhos Brown i Arnaldo Antunes (28 d’octubre, Auditori del Fòrum) en un Festival de Jazz llest per als malians Amadou, & Mariam (27 de novembre, Barts).

Pop espanyol: aniversaris i retirades

Entre les cites del pop espanyol destaca el 40è aniversari de Los Secretos, a celebrar a l’Auditori del Fòrum (6 d’octubre) i un gran capítol de comiats. A saber:  gira ‘Nos volveremos a ver’, comiat i tancament de La Raíz (19 i 20 d’octubre, Sant Jordi Club),l’‘Adiós Tequila tour’ (Alejo Stivel i Ariel Rot, passant pàgina el 15 de desembre a Razzmatazz, Room Festival) i el crepuscle de Rosendo (22 i 23 de desembre, Sant Jordi Club). I més: última cita amb Jarabe de Palo  prèvia a la seva “retirada indefinida” (18 d’octubre, L’Auditori, Mil·lenni).

Bebe no es jubila, però acabarà gira al Barts (15 de desembre), sala que aquesta tardor acollirà David Otero (19 d’octubre), Hevia (25), Manu Tenorio (3 de novembre), Amparanoia (24) i Marlango (28). Al Palau, amb la marca del Festival del Mil·lenni, Sílvia Pérez Cruz amb el pianista Marco Mezquida (11 de desembre). A Razzmatazz hi acudirà Soziedad Alkohólika (29 de setembre) i una supervivent de la ‘movida’, Ana Curra (sala 2, 10 de novembre).

El flamenc es farà sentir particularment al novembre: actuaran al Liceu Miguel Poveda (9 de novembre) i Vicente Amigo (21); al Palau, Diego el  Cigala (14) i Tomatito amb José Mercé (16), i al Barts, Mayte Martín (13).

Escena catalana: homenatges i estrenes

Notícies relacionades

L’agenda de la música catalana situa en el seu horitzó els dos concerts de Joan Manuel Serrat a l’Auditori del Fòrum (18 i 19 de desembre), dins de la gira ‘Mediterráneo da capo’. Abans, el Palau acollirà, de la mà del festival Músiques Sensibles, un programa encapçalat per Maria Arnal i Marcel Bagés (18 d’octubre) al qual s’acullen, al Petit Palau, figures com Roger Mas (10 de novembre), Gemma Humet (16) i El Petit de Cal Eril (21).

També a la sala modernista, Els Amics de les Arts destaparan el seu ‘Symphonic Project’ (23 de novembre), mentre que Blaumut tancarà la gira ‘Equilibri’ a l’Auditori (28) i Els Pets estrenaran disc al Liceu, dins del Suite Festival (16 de desembre). A Sidecar, dues cites inesperades amb Els Surfing Sirles, reunió excepcional amb Joan Colomo i Mau Boada a les seves files (10 i 11 d’octubre); a La 2 de Apolo, Mazoni  i Jordi Lanuza (19), i al Barts, Albert Pla amb ‘Miedo’ (del 18 al 21) i la cantant i pedagoga Dàmaris Gelabert  (11 de novembre).