CRÍTICA DE CINE

'Yucatán': Estafadors en alta mar

La capacitat de Daniel Monzón per orquestrar tot aquest bulliciós univers coral i donar-li un sentit, requereix d'una perícia a l'altura de molt pocs autors

estrenos-de-la-semana-triler-de-yucatn / periodico

1
Es llegeix en minuts
Beatriz Martínez
Beatriz Martínez

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

Que difícil resulta trobar dins del cine espanyol una comèdia que realment sorprengui. La majoria s’encarreguen de repetir els mateixos esquemes fins a la sacietat, estan protagonitzades pels mateixos intèrprets i fins i tot tenen la mateixa fotografia. En aquestes no hi ha risc, tampoc existeix ni contrast ni profunditat, sinó el més absolut encefalograma pla.

Notícies relacionades

‘Yucatán’ es troba als antípodes de tot això. És una comèdia d’aventures en el sentit més clàssic, i té la particularitat que mai saps el que passarà a continuació. I això ho aconsegueix Daniel Monzón no només gràcies a un guió (firmat juntament amb Jorge Guerricaechevarría) d’una enorme complexitat omplert de girs narratius que s’articulen a l'estil d’escales marítimes que funcionen gairebé com a ‘set-pièces’ independents, sinó sobretot perl’explosiva varietat de gèneres que congrega. A ‘Yucatán’ hi ha espai per a l’humor més desenraonat (fins i tot hi ha moments de pur ‘cartoon’), per al glamur, per a l’element berlaguià, per als números musicals, per a la picardia i també per a emoció i una interessant reflexió entorn dels llums i ombres de la naturalesa humana, que és en realitat el que vertebra tot aquest còctel tan efervescent com hedonista i juganer que proposa.

Podríem perfectament considerar ‘Yucatán’ com una faula moral entorn de les misèries que genera la cobdícia i els diners, però a més d’aquest complex mosaic d’anades i vingudes, de travetes i moviments mesquins, també hi ha lloc per a l’emoció i els sentiments purs, sobretot gràcies al personatge de Joan Pera, que transforma la seva experiència en autèntica revelació. És cert que a Monzón el metratge se li escapa de les mans, que hi ha massa pujades i baixades de to, però la seva capacitat per orquestrar tot aquest bulliciós univers coral i donar-li un sentit, requereix una perícia a l’altura de molt pocs autors.

Yucatán ★★★★

Direcció:  Daniel Monzón

Repartiment:  Luis Tosar, Rodrigo de la Serna, Stephanie Cayo, Joan Pera, Toni Acosta, Adrián Núñez, Cristóbal Pinto, Txell Aixendri, Alicia Fernández

Països:  Espanya

Durada:  130 minuts

Any:  2018

Gènere:  Comèdia

Estrena:  31 d’agost del 2018