enfrontament

Aerosmith exigeix a Trump que deixi d'utilitzar les seves cançons a mítings

Els representants del cantant Steven Tyler amenacen de portar el president dels EUA als tribunals si continua utilitzant temes del seu client

Steven Tyler, líder d’Aerosmith.

Steven Tyler, líder d’Aerosmith. / AP / OSKAR GARCIA

3
Es llegeix en minuts
Álvaro García Benito

Steven Tyler, cantant de la banda nord-americana de rock Aerosmith, ha tingut una topada amb el president dels Estats Units, Donald Trump, en què li ha demanat que deixi d’utilitzar la música de la seva banda per a finalitats polítiques. La cançó ‘Livin’ on the edge’ va sonar a un míting a Charleston, Virgínia de l’Oest, aquesta setmana.

Els advocats de Tyler han enviat una carta a l’oficina de Trump en què argumenten: “El senyor Trump està creant la falsa impressió que el nostre client ha donat el seu consentiment per a l’ús de la seva música, i fins i tot que ell recolza la presidència de Trump”. A més, afegeixen: “El senyor Trump no té cap dret per utilitzar el nom, la imatge o la veu del nostre client, sense el seu permís exprés per escrit”.

Els representants de Tyler exigeixen a Trump que respongui en 24 hores, altrament portaran el cas als tribunals.

La polèmica s’ha fet visible quan el cantant i compositor ha expressat a Twitter el seu descontentament per l’ús de les seves cançons i, més enllà d’aquest cas concret, per la falta de recursos que tenen els músics per defensar-se.

“Això no va de Demòcrates contra Republicans. No deixo que ningú utilitzi les meves cançons sense el meu permís. La meva música és per a causes, no per a campanyes polítiques o mítings. Protegir els compositors és una cosa per la qual he lluitat des d’abans fins i tot que l’Administració actual prengués el càrrec”, ha assenyalat al seu compte.

Aquesta no és la primera vegada que Tyler i Trump han tingut una picabaralla pels drets d’una cançó. ‘Dream On’, conegut tema d’Aerosmith, va sonar durant la campanya electoral del 2015 de l’actual president. Després d’això i a petició de l’artista, els drets de reproducció van ser eliminats, però el president dels Estats Units, va tuitejar: “Tot i que tinc els drets per utilitzar la cançó de Steven Tyler, em va demanar que no ho fes. ¡En tinc una de millor per ocupar el seu lloc!... Steven Tyler va aconseguir més publicitat amb la seva petició que la que ha aconseguit en 10 anys. ¡Bé per ell!”.

La carta que els advocats han enviat aquesta setmana a Trump afegeix: “Exigim a les societats d’interpretació pública del senyor Tyler que posessin fi a les llicències que li van concedir el 2015 en relació amb la cançó ‘Dream On’ i qualsevol altra composició musical escrita o coescrita pel senyor Tyler. Com tal, no tenim coneixement de cap llicència d’interpretació o execució pública que encara existeixi que li atorgui el senyor Trump el dret a utilitzar la seva música en relació amb els mítings o qualsevol altre propòsit”.

No és l’únic

Tyler no és l’únic artista que s’ha enfrontat a Trump pels drets de les seves cançons. A Neil Young no li va agradar gens que el polèmic president dels Estats Units utilitzés la seva coneguda cançó ‘Rockin’ in the Free World’ en la seva candidatura a la primàries republicanes.

Notícies relacionades

Però, com en el cas d’Aerosmith, el president no s’acoquina davant de ningú i va acusar d’hipòcrita Young en un tuit en què indicava que el mateix compositor li va oferir la seva cançó, i a més va adjuntar una foto amb el músic després de la seva proposta.

Això va desencadenar una sèrie de declaracions d’artistes que van demanar, de forma més o menys educada, que el president Trump deixés d’utilitzar la seva música. Entre ells hi ha gegants com ara REM, Rolling Stones, Twisted Sister, Elton John (que li va suggerir la possibilitat d’utilitzar cançons de Ted Nugent, un artista que segur que estaria d’acord amb la seva ideologia), Queen, la família de George Harrison, la de Luciano Pavarotti o Adele. Tota una tirallonga de personatges coneguts que demostren tenir poca simpatia per l’actual president dels Estats Units.

Temes:

Música