PREMIS DE MÚSICA

Camila Cabello i Cardi B triomfen en els premis MTV Video Music Awards

Madonna irrita el públic de la gala amb un polèmic homenatge a Aretha Franklin

2018 MTV Video Music Awards - Photo Room - Radio City Music Hall, New York, U.S., August 20, 2018. - Camila Cabello poses backstage with her awards for Artist of the Year and Video of the Year for Havana. REUTERS/Carlo Allegri TPX IMAGES OF THE DAY / CARLO ALLEGRI (REUTERS)

2018 MTV Video Music Awards - Photo Room - Radio City Music Hall, New York, U.S., August 20, 2018. - Camila Cabello poses backstage with her awards for Artist of the Year and Video of the Year for Havana. REUTERS/Carlo Allegri      TPX IMAGES OF THE DAY
2018 MTV Video Music Awards - Arrivals - Radio City Music Hall, New York, U.S., August 20, 2018  - Cardi B. REUTERS/Carlo Allegri      TPX IMAGES OF THE DAY
NYK01. NUEVA YORK (EE.UU.), 20/08/2018.- La cantante estadounidense Madonna posa en la sala de prensa de los Premios MTV Video Music Awards 2018 hoy, lunes 20 de agosto de 2018, en el Radio City Music Hall, en Nueva York (EE.UU.). La cadena MTV entrega los premios a los mejores vídeos musicales del año. EFE/Jason Szenes

/

5
Es llegeix en minuts

La nord-americana d’origen cubà Camila Cabello i la rapera Cardi B han sigut les triomfadores d’una gala dels MTV Video Music Awards (VMA) molt repartida, tot i que no per al duo The Carters, format per Beyoncé i Jay-Z, que s’ha hagut de conformar amb dues estatuetes de les categories professionals.

Cabello s’ha emportat dos dels premis més importants: el d’'Artista de l’any' i el de millor vídeo pel seu hit 'Havana', en col·laboració amb el raper Young Thug.

Per la seva banda, Cardi B s’ha emportat tres dels deu premis a què aspirava. Així ha guanyat el premi 'Cançó de l’estiu', votat pel públic,  amb el seu 'I like it', i, ja en la gala, ha aconseguit els guardons a 'Millor nou artista' i 'Millor col·laboració' per 'Dinero’, un tema que interpreta al costat de Jennifer López i DJ Khaled.

La sorpresa dels premis l’ha donat el raper Post Malone, que ha guanyat el guardó de 'Cançó de l’any' pel seu "Rockstar" amb 21 Savage, mentre que Ariana Grande s’ha emportat el premi a millor vídeo pop pel clip 'No tears left to cry'. Nicki Minaj en hip-hop ('Chun-Li'), i J Balvin i Willy William en llatí ('Mi gente’) han sigut altres dels que han recollit estatuetes.

The Carters, que partien com els segons màxims favorits, amb vuit nominacions, han hagut de conformar-se amb dues estatuetes en les categories professionals de 'Millor cinematografia' i 'Millor direcció d’art’ per 'APESH¿T', gravat al Museu del Louvre.

Madonna i Aretha Franklin

No ha faltat a la cita la diva del pop Madonna, que acaba de complir 60 anys. Madonna ha protagonitzat un polèmic tribut a la difunta reina del soul Aretha Franklin. El públic l’ha criticat per considerar que ha passat més temps parlant d’ella mateixa que d’Aretha Franklin.   

En un discurs de 10 minuts, Madonna ha recordat els seus propis principis en el món de la música, i ha relatat una audició que va fer a capella de 'You make me feel like a natural woman', un dels temes icònics de Franklin. Ha explicat que aquesta audició li va valer una feina a París però que va tornar als Estats Units per aprendre a tocar la guitarra. I d’allà, a la fama. "Res d’això hauria passat sense la nostra dama del soul", ha dit al final Madonna, introduint Aretha Franklin en el discurs. "Ella em va portar on soc avui i va influir en molta gent que es troba avui aquí. Gràcies, Aretha, per apoderar-nos a tots. RESPECTE. Llarga vida a la reina", ha finalitzat.

El públic s’ha llançat a Twitter a criticar aquesta intervenció, apuntant que Madonna no s’ha centrat en Franklin. "L’homenatge a Aretha Franklin és Madonna parlant de si mateixa", ha resumit Michael Arceneaux.

"No li faltes al respecte a una ICONA d’aquesta manera. Honres una llegenda explicant la seva història o CALLES", ha tuitejat Nina Parker.

També s’ha qüestionat per què l’organització dels premis ha elegit Madonna per parlar de la reina del soul en lloc de buscar artistes més pròxims a ella.

“ESTIMO Madonna. En soc un gran fan. Però ella no hauria de ser en cap lloc a prop d’Aretha", ha opinat el crític cultural Marc Lamont Hill.

"Qui fos que va deixar pujar Madonna a l’escenari en els #VMAs per retre homenatge o el que fos això a ArethaFranklin hauria de ser acomiadat ja", ha tuitejat Alicia Garza, cofundadora del moviment Black Lives Matter.

El missatge polític de la vetllada ha anat a càrrec del raper Logic, que lluia un 'Fuck the wall' ('Que li fotin al mur') a la seva samarreta, en al·lusió a la política migratòria de l’Administració de Donald Trump, i s’ha envoltat de joves a les peces dels quals es llegia 'We are all human beings' ('Tots som éssers humans’).

Desfilada d’estrelles

Els MTV VMA han tornat aquest any a l’icònic Radio City Music Hall de Nova York, que els va veure néixer el 1984. Davant aquest escenari centenars de fans s’han emocionat amb l’actuació coreografiada dels Backstreet Boys en un escenari a l’aire lliure situat sobre els icònics rètols de neó del teatre. I és que no tot són videoclips en aquesta gala anual de la MTV, sinó sobretot espectacle, com el que ha donat a distància la rapera Nicki Minaj dins de l’estació del World Trade Center (WTC), coneguda com a Oculus i dissenyada per l’arquitecte espanyol Santiago Calatrava.

L’actuació més enèrgica ha sigut, no obstant, la de Jennifer López, que acaba de complir 49 anys. La cantant ha mantingut el públic entregat més de deu minuts amb un popurri de temes que han anat des dels seus clàssics 'Waiting for tonight' o 'My love don’t cost a thing' fins a les actuals 'El anillo’ o 'Dinero’.

Notícies relacionades

López no va oblidar cantar que encara és "Jenny from the block" abans de convertir-se en la primera artista llatina que rep el guardó honorífic Video Vanguard per una carrera en la qual ha escrit les seves "pròpies regles", ha dit, i és "més forta que mai" gràcies als seus dos fills.

Altres que han pujat a l’escenari han sigut Maluma, Ariana Grande, Travis Scott i finalment Post Malone, que després d’interpretar el seu 'hit’ de rap s’ha penjat una guitarra i s’ha unit al grup de rock Aerosmith en una interpretació conjunta de la mítica 'Dream on' per tancar la gala.