LA QUINTA QUE VA DEMANAR 'RESPECT'

La gloriosa era soul (gairebé) s'extingeix amb la mort d'Aretha Franklin

Gairebé no queden representants de la generació que en els anys 60 va revolucionar la música popular moderna

cmontanyes44663361 aretha franklin180816161924

cmontanyes44663361 aretha franklin180816161924 / Joe Kennedy

2
Es llegeix en minuts
Jordi Bianciotto

El soul, una música hereva del rhythm’n’blues i del gòspel, va canalitzar en els anys 60 les ànsies d’afirmació de la comunitat afroamericanainfluint en el conjunt de la cultura pop i en el llenguatge del rock. Un gènere associat al poder vocal i físic, amb tensió carnal, que es va obrir pas a través d’una generació d’intèrprets i compositors que va quedant enrere devastada pels cicles biològics naturals. Després de l’adeu d’Aretha Franklin, ¿qui queda portant la torxa d’aquella quinta gloriosa?

Poques veus canten per parlar-nos del que suposava demanar una mica de ‘respect’ per la comunitat negra: alguns d’aquells primers ídols ja van morir en la flor de la vida, com Sam Cooke (als 33 anys, el 1964) i Otis Redding (26, el 1967). Després van marxar d’aquest món Marvin Gaye (final abrupte: va ser assassinat pel seu pare el 1984), Curtis Mayfield (1999), Wilson Pickett i James Brown (tots dos el 2006), Ike Turner (2007), Solomon Burke (2010), Bobby Womack (2014), Isaac Hayes (2008) ... I el 2015, els intèrprets de diverses balades universals, Percy Sledge (‘When a man loves a woman’) i Ben E. King (‘Stand by em’). L’esperança d’edat en el gremi no és gaire alta: abunden les defuncions en la seixantena i en els setanta i pocs.

Supervivents tardorals

Notícies relacionades

Entre els supervivents més destacats cal parlar de Smokey Robinson, intèrpret i compositor d’alts vols, ja sigui al capdavant de The Miracles (en els 60) o en solitari, que el 2014 va treure un disc de duets variats (Elton John, Steve Tyler, Jessie J). I de Stevie Wonder, el benjamí de la classe, nen prodigi que, ara amb 68 anys, està poc actiu a l’estudi (el seu últim disc és del 2005), tot i que sí que ofereix ocasionals gires (i residències a Las Vegas, aquell refugi daurat). També ens queda Sam Moore, meitat del duo Sam & Dave (que van gravar el clàssic ‘Soul man’), cantant poc operatiu en l’actualitat als seus 82 anys, i un parell de membres de The Isley Brothers, els germans Ronald i Rudolph Isley.

En un altre ordre, tot i que la seva ubicació plena en la casella del soul i la música negra pot ser discutible o matisable, es mantenen actives Diana Ross, Martha Reeves (amb unes renovades The Vandellas) i Ronnie Spector (The Ronettes), mentre que Tina Turner va oferir la seva última gira (50è aniversari de carrera) fa una dècada. El gran bruixot del p-funk, George Clinton, ha anunciat la seva retirada per a l’any que ve, i Al Green, que fa 10 anys va passar amb vigor per l’Auditori, ja no sembla poder seguir ja aquest ritme. Amics, això és el que hi ha.