CITA AMB LA IMATGE

Cartier-Bresson estiueja a Palafrugell

La Biennal de Fotografía Xavier Miserachs dedica una de les onze exposicions programades al mestre francès

zentauroepp44561929 icult x biennal de fotografia xavier miserachs sicilia  a un180806191718

zentauroepp44561929 icult x biennal de fotografia xavier miserachs sicilia a un180806191718

2
Es llegeix en minuts
Natàlia Farré
Natàlia Farré

Periodista

Especialista en art, patrimoni, arquitectura, urbanisme i Barcelona en tota la seva complexitat

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Deu edicions no són poques, així que els responsables de la Biennal de Fotografía Xavier Miserachs van decidir apuntar alt: "Volíem una cosa gran i vam trucar a Magnum per demanar una exposició de Cartier-Bresson", explica Enric Bruguera, responsable de la cita juntament amb Maria Planas i Lluís Català. La trucada va ser un èxit i algunes de les fotografies més representatives del pioner del fotoperiodisme i cofundador de la prestigiosa agència lluen a 'Fotografiar del natural’,una de les 11 mostres que es poden veure a Palafrugell, des de dissabte passat i fins al 14 d’octubre.

Coronació del rei Jordi VI, Londres, Anglaterra, 12 de maig de 1937. HENRI CARTIER-BRESSON / MAGNUM PHOTOS

"És la referència fotogràfica d’aquest any", afirma Bruguera. Ja que en cada edició, la trobada programa l’exposició d’algun dels coetanis de Xavier Miserachs: "La idea és fer d’aparador, presentar el treball de grans autors que el gran públic coneix de nom però no d’obra". De manera que per allà han passat els retrats de Ramon Masats, Oriol Maspons, Francesc Català-Roca, Joan Colom... I ara Cartier-Bresson. 

Autors que segueixen les pautes d’autor de 'Costa Brava Show': fotoperiodisme i fotografia documental, com Samuel Aranda, fotògraf  que compta en el seu historial el World Press Photo  del 2011 i que a Palafrugell presenta 'Ecosistema (19 +1). Fotografía en los límites’ i  com Sandra Balsells, fotoperiodista que en la Biennal reuneix una magnifica sèrie sobre la Setmana Santa siciliana: 'Sicilia. A un paso del cielo'. 

Consagrats i emergents

Aposta pels consagrats i també pelsemergents: "Ens agrada programar gent jove amb projectes documentals interessants, aquest any, per exemple, es poden veure exposicions de Maria Contreras Coll i Joan Alvado". La primera amb un projecte, 'Viaje a la impureza', sobre la marginació que pateixen les dones durant la menstruació a les zones rurals del Nepal; el segon, amb 'Escuela de pastores’, un treball que parla del fenomen de la nova pagesia a partir de l’experiència de l’Escola de Pastors de Catalunya. 

Notícies relacionades

Atín Aya, Lorenzo Meloni, Jaume Ferrer, Josep Esquirol i Miquel Dewever-Plana són la resta de fotògrafs reunits en la cita, a més de Miserachs. Aquest últim, autor del que la Biennal pren el seu nom i no per casualitat, ja que l’inici de la cita va ser un memorial al fotògraf després de la seva mort, el 1998. Una trobada que va començar gairebé improvisadament i que ara fa un salt qualitatiu: àmplia calendari, durarà dos mesos en lloc d’un, i dobla pressupost (60.000 euros). 

S’està professionalitzant, tant que també comença a cobrar entrada: 8 euros per franquejar la porta del Museu del Suro, La Galeria, Bòbila Vella, Museu Can Mario, Fundació Josep Pla i Teatre Municipal, locals on se celebren les  11 exposicions.