A L'AVINGUDA DE LA CATEDRAL

La Setmana del Llibre a Català creix en títols i expositors

La cita, del 7 al 16 de setembre, homenatjarà amb el Premi Trajectòria el llibreter de Girona Guillem Terribas

zentauroepp44432383 icult  guillem terribas  izquierda   premi traject ria 2018 180724180619

zentauroepp44432383 icult guillem terribas izquierda premi traject ria 2018 180724180619

2
Es llegeix en minuts
Anna Abella
Anna Abella

Periodista cultural

Especialista en art i llibres, en particular en novel·la negra, còmic i memòria històrica

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Amb la intenció que es converteixi en una possible i futura fira o saló del llibre, a l’estil del de París o Londres, el president de la Setmana del Llibre en Català, Joan Sala, ha presentat aquest dimarts l’avançament de la 36a edició, que del 7 al 16 de setembre tornarà a desembarcar a l’avinguda de la Catedral de Barcelona i que aquest any homenatjarà amb el Premi Trajectòria el llibreter de la Llibreria 22 de Girona Guillem Terribas.

Sobre 1.750 metres quadrats, 204 expositors (un 25,2% més que el 2017) oferiran 250 novetats editorials, desenes de milers de títols de fons i 500 capçaleres de revistes i premsa comarcal, i es desplegaran 265 activitats, 45 d’elles dirigides al públic infantil, en una Setmana que s’ha convertit en la joia de la corona dels seus organitzadors, Editors.cat, l’associació d’editors en llengua catalana, que dilluns rebia la Creu de Sant Jordi. El guardó ha acompanyat durant la presentació la seva presidenta, Montse Ayats, que ha recordat la col·laboració en la cita del setembre dels llibreters, els distribuïdors, les biblioteques, l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat.   

Juntament amb dues autores convidades, la nigeriana Ayobani Adebayo i la il·lustradora nord-americana Sarah Andersen (‘Sarah’s Scribbles’), arribaran a la Setmana amb novetat sota el braç un bon planter d’escriptors catalans, entre ells Sergi Pàmies, Joan Margarit, Gemma Lienas, Marta Rojals, Vicent Usó i Francesc Puigpelat. Les editorials no s’han oblidat les traduccions de pes, entre elles, obres de George Steiner, Marguerite Duras, William Faulkner o Tom Wolfe.    

Novetat: sense títols repetits

Com a novetat, un títol només podrà trobar-se en un expositor (a l’aplicar-se una clàusula de les bases de contractació, segons la qual cadascú oferirà els llibres d’unes editorials associades que no es repetiran en els altres). Això ha repercutit en aquest augment d’un 25% d’expositors i en què hi haurà molt més fons i més diversitat de títols.

         

Aquesta Setmana, de la imatge visual de la qual qual se n’han encarregat l’artista Frederic Amat, amb una obra amb el groc com a protagonista, mostrarà, segons Sala, el seu «compromís amb la llibertat d’expressió» amb debats sobre els casos del raper Valtònyc, ‘Fariña’, Arco o els titellaires, i amb manifest inclòs. 

A més de celebrar els Anys que recorden aquest 2018 a Montserrat Abelló, Maria Aurèlia Campmany, Manuel de Pedrolo i Pompeu Fabra, la cita repetirà les experiències organitzades el 2017 per l’Institut Ramon Llull,  amb l’objectiu, segons el seu director, Manel Forcano, d’“internacionalitzar la literatura en català”. Així, coordinaran un expositor de llibresd’autors catalans traduïts al castellà (amb la limitació del 15% de l’espai), al francès, a l’anglès, a l’italià i a l’alemany, que buscarà atraure els turistes estrangers, i la visita de 18 editors i agents literaris de 16 països, que mantindran fins a 400 reunions amb els seus homòlegs d’aquí.

Biblioteca personal per als nanos

Notícies relacionades

Amb l’objectiu de crear nous lectors, aquells que comprin llibres per un valor de 50 euros podran emportar-se a casa (fins a esgotar existències) una caseta muntada en cartró dur que faal mateix temps de petita prestatgeria. També al públic infantil, que comptarà amb una petita biblioteca, es dedicaran 45 de les activitats de la Setmana, entre elles espectacles, contacontes i tallers. 

Una altra de les novetats serà la Nit de la Setmana, que el divendres 14 acollirà fins a les 24 h activitats com el projecte de llums del’artista plàstic Tom Carr, que incitarà a participar en un concurs a través de les xarxes socials.