RECOMANACIONS ESTIVALS

10 llibres de literatura feminista per a aquest estiu

fcasals34283606 barcelona  14 de junio del 2016  virginie despente160618163127

fcasals34283606 barcelona 14 de junio del 2016 virginie despente160618163127 / MONICA TUDELA

4
Es llegeix en minuts
Elena Hevia
Elena Hevia

Periodista

ver +

El 2018 ha sigut sense discussió l’any zero respecte al moviment feminista i a la lluita contra els masclismes, micro o maxi, de la nostra societat. La consciència genera debat i no poc pensament. Per a les i els que creien que el discurs feminista eren monocolor aquí aportem una sèrie d’assajos que oferiran diferents mirades. Perquè no hi ha un únic feminisme. I aquest estiu ho descobrirem i aprofundirem en això. 

TEORÍA KING KONG / TEORIA KING KONG. Virginie Despentes. Random House / L’Altra. 13,90 / 14,96 euros. Malgrat que està escrit fa més d’una dècada, el provocador manifest de la francesa Virginie Despentes és llegit ara amb fruïció bàsicament per la seva incorrecció política i per la capacitat de l’autora per preveure que la crisi que s’acostava acabaria precaritzant les dones. Una teoria moguda per la ràbia acumulada que intenta neutralitzar de forma explosiva la vella violència masclista.


SEXISMO COTIDIANO. Laura Bates. Capitán Swing. 20 euros. La web i el compte de Twitter Everyday Sexism van ser creats per la periodista Laura Bates per fer visibles totes aquestes conductes masclistes de la societat que les dones solen acceptar com a part d’un contracte social que elles no van firmar. Al llibre es recullen les experiències que hi han abocat les dones, Bates les mostra, sense comentar-les, com un rosari de doloroses confessions.


MORDER LA MANZANA. Leticia Dolera. Planeta 17,90 euros. La veu més batalladora del feminisme espanyol al món del cinema ha decidit plasmar les seves experiències i pensaments en aquest llibre que conclou que les dones (i els homes) encara tenim molt camí per recórrer. Ella utilitza el terme "ulleres morades" per expressar una nova manera de mirar la realitat i adonar-se que les desigualtats de gènere segueixen un patró social.


LA MARE DE TOTES LES PREGUNTES. Rebecca Solnit. Angle. 16 euros. Rebecca Solnit ja va connectar amb un ampli grup de lectores (i alguns lectors) amb el seu llibre de mordaços assajos 'Els homes m’expliquen coses’ que va popularitzar globalment l’expressió 'mansplaining' (d’‘home’ i ‘explicar’). Aquí continua parlant de com les dones en un context professional es veuen obligades a enfrontar-se a la pregunta: "¿Per què no ha tingut fills?".


NOSOTRAS BELLAS, VOSOTROS FUERTES. Nancy Huston. Galaxia Gutenberg. 9,90 euros. Després de l’assaig 'Reflejos en el ojo de un hombre’, aquest altre llibre de Nancy Huston (compost per dues conferències) continua desenvolupant una teoria que no totes compartiran. El seu és un feminisme que no amaga les diferències sexuals entre homes i dones. Aquest argument, habitualment conservador, li serveix per encarar les nombroses contradiccions en què vivim.


NUEVOS HOMBRES BUENOS. Ritxart Bacete. Península. 17,90 euros. Les dones estan canviant les regles del joc, però si ells no fan una reflexió profunda sobre la seva identitat i la forma en què es relacionen amb les dones, no hi haurà manera de fer una transformació completa de la societat. Aquest assaig propugna una reflexió sobre la masculinitat tal com l’enteníem fins al moment. Un nou pacte de gènere s’està forjant.


LA REVOLUCIÓN FEMINISTA GEEK. Kameron Hurley. Runas. 18,50 euros. 'La revolución feminista geek' reuneix els articles en els quals Kameron Hurley ja no defineix una reivindicació o una raresa, sinó la nova normalitat en el gènere de la fantasia i la ciència-ficció: el creixent protagonisme de la creació de noves formes de rols de gènere o estructures familiars a les quals l’últim qualificatiu que se’ls podria aplicar és el de patriarcals.


VÉRTIGO. Joanna Walsh. Periférica. 15 euros. Il·lustradora, feminista i impulsora a les xarxes del compte de Twitter #readwomen que reivindica escriptores oblidades, la ficció de la britànica Joanna Walsh beu també d’aquestes inquietuds. Aquests contes delicats i elusius, narrats sempre per veus femenines, no il·lustren el seu pensament, al revés, el mostren d’una forma més ambigua i precisament per això més rica.


Notícies relacionades

MUJERES Y PODER / LA VEU I EL PODER DE LES DONES. Mary Beard. Crítica / Arcadia. 11,95 / 12 euros. L’experta britànica en la Roma clàssica Mary Beard es pregunta quines petites transformacions han aportat les escasses dones que han ascendit a dalt de tot del poder polític i conclou amb la idea que no són les dones les que han de transformar-se sinó que ha de ser el poder el que ha de redefinir-se en el seu monolític format netament masculí.


FEMINISMO PASADO Y PRESENTE. Camille Paglia. Turner. 9,90 euros. El pensament de Camille Paglia no segueix sens dubte el corrent principal de la teoria de gènere actual i algunes de les seves actituds polítiques i el seu respecte davant les antiavortistes la converteixen gairebé en una empestada. El més interessant és la forma en què Paglia posa sobre la taula alguns conceptes per al debat, el principal és la crítica cap al victimisme femení davant els homes.