EL PLA CULTURAL PER AVUI

Una exposició ens trasllada a l'antic Egipte

'Faraó, rei d'Egipte' recorda la vida i costums d'aquests monarques mítics

faraon-amon-carrusel2-ca

faraon-amon-carrusel2-ca

2
Es llegeix en minuts
Eduardo de Vicente
Eduardo de Vicente

Periodista

ver +

Durant un llarg període de temps, al voltant de l’any 1400 abans de Crist, Egipte va ser el centre del món, va conquerir les terres veïnes i va expandir el seu imperi des del nord de Síria fins al Sudan. Va ser la seva època daurada i l’era dels faraons, reis a la Terra, sota el mandat de la qual van viure una època de gran prosperitat. També eren coneguts com els Senyors de les Dues Terres i havien de protegir el seu poble dels enemics mentre tenien l’obligació de mantenir l’ordre de l’Univers. Aquests dies, CaixaForum recorda aquests mítics personatges amb l’exposició Faraó, rei d’Egipte on coneixerem els seus ideals i els símbols que els acompanyaven així com les principals característiques de la vall del Nil.

El principal argument d’aquesta mostra és la col·lecció d’objectes procedents del Museu Britànic, més de 150 peces que il·luminen aquestes pàgines oblidades de la història. Gràcies a ells podrem entreveure com era la vida en aquells anys i, sobretot, el que envoltava la figura dels faraons, que eren considerats descendents directes dels déus. Per això l’exposició, dividida en 10 apartats, posa una especial atenció als seus vestits i joies, però també als rituals, l’organització del país i la vida a palau. Altres elements importants que poden veure’s són els seus elaborats treballs d’orfebreria, estàtues o els relleus dels temples construïts.

Altres activitats complementàries

Una de les activitats principals és una visita guiada pensada, bàsicament, per als nens. Consisteix en un recorregut per la mostra i les activitats participatives conduïts per un guia que explica detalls insòlits de les obres exposades. Una altra possibilitat és participar a El faraó: la imatge d’Egipte, un passeig on veurem l’interior d’una tomba faraònica i on ens fixarem en les pintures de les parets atapeïdes de símbols de l’antic Egipte, així com detalls de la roba i atributs amb què es vestien els faraons.

Com a complement a Faraó, rei d’Egipte  també se celebren en dies assenyalats conferències i debats sobre temes relacionats com Els aspectes divins del poder dels faraons (dimecres, 20), La guerra i la diplomàcia (dimecres, 27), La vall dels reis (dilluns, 2 de juliol) o La recerca dels faraons (dilluns, 9). Encara són més originals el showcooking L’antic Egipte a la taula que mostrarà els sabors, aromes i cuina d’aquella època i el taller La momificació del faraó (tots dos dimecres 1 d’agost) sobre el procés de decoració mortuori que es portava a terme amb ells.

Intencions de la mostra

Els organitzadors expliquen que una de les seves principals intencions és la de canviar les idees preconcebudes que tenim sobre aquell període, esbrinar el que significava ser un faraó i haver d’intervenir entre el diví i l’humà, qui els assessorava i la influència que van tenir en el futur de la història.

Per ampliar els coneixements sobre aquesta era recomanem dues pel·lícules molt diferents. En primer lloc, la clàssica superproducció de Hollywood a Cinemascop i Warner Color, Terra de faraons (1955), dirigida per Howard Hawks i protagonitzada per Jack Hawkins (Ben Hur) i Joan Collins (sí, la dolenta de Dinastía). Explicava la construcció de la piràmide on planejava ser enterrat Kheops i la seva relació amb una princesa xipriota.

 

 

Al pol oposat hi ha Faraó (1966), del polonès Jerzy Kawalerowicz, sobre Ramsès XIII i les seves dificultats per superar l’empobrida situació que vivia el seu país en aquell moment mentre eren amenaçats pels assiris. Una visió europea d’aquest període històric.

Notícies relacionades

 

 

Lloc:  CaixaForum (Av. de Francesc Ferrer i Guàrdia, 6-8).

Horaris:  cada dia de 10 a 20 hores. Dimecres de juliol i agost, fins a les 23 hores. Exposició oberta fins al 16 de setembre.

Preu  4 euros; gratuït per a clients de CaixaBank

Més informació:  www.caixaforum.es.