DOTAT AMB 120.000 EUROS

El català Jorge Molist guanya el premi Lara de Novel·la

L'escriptor recrea a 'Canción de sangre y oro' com la Corona d'Aragó es va convertir en la gran potència del segle XIII

zentauroepp43183938 icult  jorge molist gana el premio de novela fernando lara 2180505000627

zentauroepp43183938 icult jorge molist gana el premio de novela fernando lara 2180505000627

2
Es llegeix en minuts
Julia Camacho
Julia Camacho

Periodista

ver +

L'escriptor català Jorge MolistJorge Molist, popular per les seves novel·les de ficció històrica, va obtenir ahir el premi Fernando Lara de Novel·la, que atorgal'editorial Planeta i la Fundació José Manuel Lara, amb ‘Canción de sangre y oro', una novel·la èpica i d'aventures que indaga enl'aparició de la Corona d'Aragó com una de les grans potències de finals del segle XIII. «Un relat real que va canviar la història d'Europa i va sorprendre el món", va definir.

Autor de novel·les com ‘La reina oculta', guanyadora del premi de Novel·la Històrica Alfons X el Savi el 2007 o ‘El anillo, la herencia del último templario' (2004) i vinculat al món del cinema com a responsable de la divisió videogràfica de la multinacional Paramount Pictures, Molist (Barcelona, 1951) va descobrir la seva passió per la lectura i l'escriptura a la biblioteca municipal del Raval, el barri on es va criar. Les seves obres s'han editat en 20 idiomes.

L'escriptor barceloní, que va deixar la seva carrera professional com a directiu d'èxit el 2008, va aconseguir 120.000 euros del premi patrocinat per la Fundació AXA amb la novel·la presentada sota el pseudònim de Jaime Pérez i presentada inicialment sota el títol ‘Rumbo a Levante'. En la novel·la elabora una trama plenad'intrigues  i estratègies polítiques que recrea la figura del fill de Jaume el Conqueridor, Pere el Gran, el rei que va fer que la Corona d'Aragó es convertís en una de les grans potències de finals del segle XIII. Precisament en la seva obra anterior, ‘Tiempo de cenizas', relatava també l'epopeia del ressorgiment de la Corona d'Aragó a la Mediterrània durant el Renaixement, i situava aquest episodi com l'autèntic germen de l'imperi espanyol.

Notícies relacionades

Un total de deu novel·les optaven al XXIII Premi de Novel·la Fernando Lara que es va donar a conèixer ahir a la nit amb un sopar literari al Real Alcázar de Sevilla, durant la qual també es van lliurar els premis d'assaig Antonio Domínguez Ortiz i Manuel Alvar, que concedeixen la Fundació Cajasol i la Fundació Lara. El jurat d'aquesta edició ha estat integrat per Fernando Delgado, Pere Gimferrer, Ana Maria Ruiz-Tagle, Clara Sánchez i Emili Rosales, secretari amb vot, que han seleccionat l'obra guanyadora d'entre les 284 novel·les presentades al certamen i procedents d'Espanya i de diversos països estrangers. Entre les finalistes, a més de la guanyadora, hi havia els títols ‘Niños del sol', d'Elio Quiroga Rodríguez; ‘El corazón y la ira', de Vaseli Záitsev (pseudònim); ‘Bellas artes. Memorias de un cínico contemporáneo', de José Javier Muñoz; i ‘Mal escenario para Kai', de Marilú (pseudònim). També hi havia els títols ‘Los Echeverri', de Santi Fierro (pseudònim); ‘Todas las mentiras que creí', de Rebeca Miranda; ‘Errar es de ángeles', de Jesús Zamora Bonilla; ‘El tiempo y la neblina', de Maria Ananías Quibdó (pseudònim); i ‘Cuarenta mil años sin ti', de Paula Gil García.

El premi de Novel·la Fernando Lara compleix aquest any la seva 23a edició amb una llarga llista d'autors guardonats entre els quals destaquen Terenci Moix, Francisco Umbral, Eslava Galán, Luis Racionero, Ángeles Caso, Javier Reverte, Juan Carlos Arce, Sánchez Dragó o Nativel Preciado. En la passada edició, el premi va recaure en la periodista i escriptora Sonsoles Ónega.