CRISI A LA INSTITUCIÓ

¿Sense Nobel de literatura 2018 per un escàndol d'abusos sexuals?

L'Acadèmia Sueca estudia no concedir aquest any el premi per "recuperar la confiança i reparar les ferides"

ecarrasco42896126 the swedish academy s permanent secretary sara danius talks 180412204725

ecarrasco42896126 the swedish academy s permanent secretary sara danius talks 180412204725 / JONAS EKSTROMER

2
Es llegeix en minuts

L'Acadèmia Sueca podria no concedir el Nobel de literatura aquest any per un escàndol de filtracions i suposats abusos sexuals que ha creat una crisi en la institució amb la sortida de cinc membres, segons va confirmar el president de la Fundació Nobel, Carl-Henrik Heldin, a la televisió pública SVT.

Diverses persones del Comitè del Nobel de Literatura i l'Acadèmia Sueca consideren que el premi no s'hauria de proclamar aquest any i que això serviria per recuperar la confiança i reparar les ferides, segons va revelar l'emissora pública SR, que va citar fonts sense identificar d'aquesta institució.

D'aquesta manera s'atorgarien dos premis de Literatura el 2019, un corresponent a l'any anterior, segons una idea que recolza Peter Englund, un dels membres que ha abandonat l'acadèmia

En plena discussió

"Estem enmig d'una discussió, no diré res, però d'aquí poc s'aclarirà què passa amb aquest punt (l'elecció del guanyador d'aquest any)", va declarar a l'emissora el secretari de l'Acadèmia Sueca, Anders Olsson. Mentre que un dels membres de l'acadèmia, Per Wästberg, va dir a la SVT que fins d'aquí un parell de setmanes no es podrà donar una resposta definitiva sobre el tema.

El director de la institució, Göran Malmqvist, va desmentir en canvi a l'edició digital del diari Dagens Nyheter que el premi no es concedirà, i encara que va admetre que hi ha hagut una proposta, la va donar per descartada i va assegurar que seria "horrible" que passés.

No obstant, la decisió sobre el premi haurà de ser presa per tots els membres de l'acadèmia, on el càrrec principal recau en el secretari permanent.

Abusos i vexacions sexuals

El Nobel de Literatura ha sigut declarat desert en diverses ocasions i no va ser concedit, igual que els altres, durant les guerres mundials del segle passat, però mai per altres motius.

L'escàndol va esclatar al novembre quan Dagens Nyheter va publicar la denúuncia anònima de 18 dones per abusos i vexacions sexuals contra el dramaturg Jean-Claude Arnault, molt vinculat a l'acadèmia a través del seu club literari i marit d'una de les seves membres, Katarina Frostenson.

L'acadèmia va tallar la relació amb Arnault i va encarregar una auditoria sobre les seves relacions amb la institució, però desacords interns en les mesures a prendre van provocar renúncies, acusacions i les sortides, entre d'altres, de la secretària, Sara Danius, i Frostenson.

L'Acadèmia Sueca va decidir dijous passat publicar-la i entregar-la a les autoritats, a més d'anunciar reformes. L'informe descarta que Arnault hagi influït en decisions sobre premis i ajudes, encara que el suport econòmic rebut incompleix les regles d'imparcialitat al ser la seva dona copropietària de la societat que controla el club; i confirma que la confidencialitat sobre el guanyador del Nobel va ser violada en diverses ocasions.

Estatuts

Entre els canvis en el funcionament de la institució s'emmarca la reforma dels estatuts proposada pel rei Carles XVI Gustau, protector de l'acadèmia, per permetre la renúncia real dels seus membres, per desig propi o després de dos anys sense participar-hi activament, i la possibilitat que siguin reemplaçats.

Notícies relacionades

Les renúncies són simbòliques i només es tradueixen a no participar en votacions i activitats, ja que la pertinença a la institució és de per vida i només s'escullen nous membres quan en mor algun.

Les últimes sortides han deixat l'acadèmia amb només 11 dels 18 seients ocupats, un menys dels necessaris per triar nous membres i prendre decisions, com les relatives al Nobel.