RECOMANACIONS PER LA DIADA

10 llibres d'història per Sant Jordi 2018

zentauroepp42104283 gra010  mosc   01 02 2013   fotograf a facilitada por el mus180215130718

zentauroepp42104283 gra010 mosc 01 02 2013 fotograf a facilitada por el mus180215130718

3
Es llegeix en minuts
Anna Abella
Anna Abella

Periodista cultural

Especialista en art i llibres, en particular en novel·la negra, còmic i memòria històrica

Ubicada/t a Barcelona

ver +

STALINGRAD. LA CIUDAD QUE DERROTÓ AL TERCER REICH. Jochen Hellbeck. Galaxia Gutenberg 27,90 euros. 

En el 75è  aniversari de la rendició alemanya a Stalingrad, la batalla que va significar el punt d’inflexió en la segona guerra mundial, l’autor rescata dels arxius el testimoni de desenes de soldats i civils soviètics, a més d’alguns alemanys capturats, que el desembre del 1942 havien recollit un grup d’historiadors russos en múltiples entrevistes en plena lluita.


EL JINETE PÁLIDO. Laura Spinney. Crítica. 22,90 euros. Cent anys després que el 1918 l’a­nomenada grip espanyola, la pitjor epidèmia soferta per la humanitat des de la pesta negra medieval, comencés a causar el macabre saldo d’entre 50 i 100 milions de morts, l’autora britànica construeix un assaig escruixidor sobre la història de la malaltia, que en realitat va sorgir entre els soldats nord-americans que van lluitar a França en la primera guerra mundial.


L'AUGE D'ALEMANYA. James Holland. Ático de los Libros. 39,90 euros. L’Alemanya nazi no va ser la gran potència militar que suposem ni estava preparada per al conflicte: no tenia prou armes, soldats equipats i entrenats ni recursos o combustible. És una de les afirmacions que el popular historiador britànic James Holland argumenta amb visió desmitificadora en aquest volum, el primer de la seva trilogia sobre la segona guerra mundial. 


DESVIACIÓN. Luce D'Eramo. Seix Barral. 21,90 euros. Més de 30 anys va trigar l’autora a poder escriure aquesta memòria autobiogràfica, publicada el 1979 i que ha arribat ara a Espanya. De jove, vivia al nord d’Ità­lia amb els seus pares feixistes i se’n va anar a Alemanya com a obrera voluntària per desmentir els rumors que parlaven de les atrocitats dels camps d’extermini. Però va acabar detinguda i en un d’ells, al de Dachau, a prop de Munic.


DIARIO DEL GUETO. Janusz Korczak. Seix Barral. 19,90 euros. Testimoni autobiogràfic de l’Holocaust del famós escriptor, activista, educador i professor polonès Janusz Korczak, la vida del qual Andrzej Wajda va rescatar a la seva pel·lícula del 1990. Va tenir l’oportunitat de fugir del gueto de Varsòvia però va decidir no abandonar els 200 nens jueus que havia cuidat a l’orfenat i els va acompanyar fins a la mort a les cambres de gas del camp d’extermini de Treblinka. 


HUÉ 1969. Mark Bowden. Ariel. 29,90 euros. Després d’accedir a diversos arxius militars i cròniques de premsa de la guerra del Viet­nam i entrevistar testimonis dels dos bàndols, el periodista nord-americà, autor de Black Hawk abatut, reconstrueix des de múltiples punts de vista els 26 dies de la cruenta i crucial batalla de Hué, la capital cultural del país asiàtic, que el gener del 1968 va ser l’episodi més salvatge de l’ofensiva del Tet. 


EL HOMBRE DE LAS CHECAS. Susana Frouchtmann. Espasa. 19,90 euros. El iugoslau Alfonso Laurencic era afusellat el juliol del 1939 al Camp de la Bota de Bar­celona després de ser acusat d’haver creat les dues pitjors txeques o centres de tortura republicans de la ciutat i haver ideat els procediments més cruels que s’aplicaven als presos del bàndol nacional. Però la seva figura està envoltada d’ombres, ja que hauria pogut ser espia doble, un estafador i un aventurer sense escrúpols. 


FERNANDO VII. Emilio La Parra. Tusquets. 25,90 euros.  Subtitulada Un rey deseado y detestado, aquesta obra sobre l’autoritari, cruel i nefast monarca espanyol va guanyar el premi Comillas d’història, biografia i memòries. L’autor, catedràtic d’Història, va recórrer a múltiples fonts i documents, però també a relats de l’època, per traçar el retrat vital de qui va perdre les colònies americanes i va iniciar el declivi del país com a potència internacional. 


Notícies relacionades

ESPAÑA EN EL CORAZÓN. LA HISTORIA DE LOS BRIGADIS­TAS AMERICANOS... L. Adam Hochschild. Malpaso. 28,50 euros. Després d’endinsar-se en els racons més foscos del colonialisme a El fantasma del rey Leopoldo, el periodista i historiador nord-americà busca les motivacions que van portar tants dels seus compatriotes a lluitar a la Brigada Lincoln al costat de la República durant la guerra civil espanyola. 35.000 voluntaris de desenes de països no van dubtar a combatre contra el feixisme. 


EL GRAN NIVELADOR. VIOLENCIA E HISTORIA DE LA DES-IGUALDAD DESDE... Walter Scheidel. Crítica. 28,90 euros. Els quatre genets de la violència, segons l’autor, la guerra, la revolució, el col·lapse dels estats (com l’Imperi romà o el dels maies) i les grans pandèmies (com la pesta negra o la grip espanyola), són els culpables de la reducció de la desigualtat des de la prehistòria fins avui. Un ambiciós i impressionant estudi de l’historiador austríac.