LLIBRES PER A LA DIADA

15 recomanacions de novel·la negra per Sant Jordi

zentauroepp10980182 gi02  gij n  18 07 09   la autora francesa fred vargas  cons180419195931

zentauroepp10980182 gi02 gij n 18 07 09 la autora francesa fred vargas cons180419195931 / ALBERTO MORANTE

5
Es llegeix en minuts
Anna Abella
Anna Abella

Periodista cultural

Especialista en art i llibres, en particular en novel·la negra, còmic i memòria històrica

Ubicada/t a Barcelona

ver +

QUAN SURT LA RECLUSA. Fred Vargas. Amsterdam / Siruela 21,95 euros El comissari Adamsberg i el seu equip afronten la mort de tres avis a causa de la picada d’una esquiva i verinosa aranya, la reclusa, en una nova i ambiciosa entrega de la sèrie, en la qual els fils s’embolicaran en una trama que es remunta a l’edat mitjana en què s’aborda el drama de l’assetjament de menors i les violacions en grup.  Una història que, amb el cas de La Manada, cobra una dimensió tan real que provoca calfreds.


MACBETH / MACBETH. Jo Nesbo. Proa / Lumen. 20,90 euros.  Aquesta reinvenció del mite shakespearià, realitzada pel mestre noruec del noir, era moltr esperada. Amb un Macbeth transmutat en policia exaddicte i ambientada en una decadent ciutat dels 70, desbordada pel crim, la corrupció i les drogues, s’emmarca en la col·lecció de reinterpretacions de les obres de Shakesperare encarregada per l’editorial Hogarth a autors com ell, Margaret Atwood o Gillian Flynn.   


LA DONA A LA FINESTRA. A.J. Finn. Rosa dels Vents / Grijalbo. 19,90 euros. Rere el pseudònim d’A.J. Finn s’amagava un editor novaiorquès que no volia que se’l reconegués en el món dels llibres. Però ja a cara descoberta afronta arribar a Espanya convertit en supervendes. El seu trastorn bipolar el va portar a traslladar la seva experiència al seu protagonista, una dona amb agorafòbia que creu haver vist com el veí matava la seva dona, a manera de La finestra indiscreta de Hitchcock.


LA CIUDAD DE LA LLUVIA. Alfonso del Río. Destino. 20,50 euros. Suspens entre el Berlín nazi del 1941 i el Bilbao del 1983, quan la ciutat, en plena reconversió industrial, va patir unes dramàtiques inundacions que van causar més de 30 morts. Tres dels homes que apareixen en una foto feta a l’Alemanya de Hitler moren sospitosament; un és l’avi d’una jove estrella de l’Athletic, protagonista de l’aclamat debut d’aquest advocat basc. 


NOCHE. Bernard Minier. Salamandra Black. 20 euros.  En un petit homenatge a la novel·la negra escandinava, l’exitós autor francès de gènere policíac inclou com a personatge convidat la inspectora noruega Kirsten Nigaard, que investiga en una plataforma petrolífera del mar del Nord, en un nou cas del comandant de la policia de Tolosa Martin Servaz, que es tornarà a trobar amb el diabòlic psicòpata Julian Hirtmann. 


WAD-RAS. Joan Miquel Capell. La Magrana. 19 euros.  L’exmosso Joan Miquel Capell debuta en el gènere amb aquesta investigació, inspirada en un cas real, portat per ell mateix a la Barcelona del 1991, que li ha valgut el premi Crims de Tinta. La mort d’una reclusa, aparentment per sobredosi, va ser el primer de què es va encarregar el cos dels Mossos d’Esquadra com a policia judicial.  


  

LA BRUIXA / LA BRUJA. Camilla Läckberg. Amsterdam / Maeva. 24 / 22,90 euros.  La tranquil·litat del plàcid poble de Fjällbacka, torna a truncar-se quan desapareix una nena de quatre anys. Tot recorda l’assassinat d’una criatura, que es va produir 30 anys abans, i del qual van ser acusades dues adolescents. La dama de la novel·la negra nòrdica reprèn el seu tàndem protagonista, Erica Falck, que està escrivint un llibre sobre aquella mort, i el seu marit, el policia Patrik Hedström. 


    

FALSO NUEVE. Philip Kerr. RBA. 19 euros.  L’escriptor escocès, pare del detectiu Bernie Gunther, el carismàtic oficial antinazi de les SS, moria el 24 de març a causa d’un càncer. Pocs dies abans arribava a les llibreries aquesta novel·la, tercera de la seva sèrie de l’entrenador i detectiu Scott Manson. Aquesta vegada, és el FC Barcelona qui el contracta perquè busqui un dels seus futbolistes, una investigació que el portarà de París a Antigua.   


SANGRE EN LOS ESTANTES. Paco Camarasa. Austral. 9,95 euros.  A principis d’abril el càncer vencia el ja llegendari i entranyable comissari del festival BCNegra i llibreter de la Negra y Criminal. Etern prescriptor, el 2016 va publicar el seu únic llibre, aquesta personal guia de la A a la Z, del gènere policíac, plena d’anècdotes de primera mà i dels seus autors de capçalera, que ara arriba en edició de butxaca.


VENJARÉ LA TEVA MORT / VENGARÉ TU MUERTE. Carme Riera. Alfaguara / Edicions 62. 18,90 euros.  En el seu retorn al gènere negre després de Natura quasi morta, Riera avisa que és una novel·la de color «gris fosc» perquè la part blanca la posen les notes d’humor. Protagonitzada per una detectiva frustrada de 35 anys i ambientada a la BCN del 2010, hi ha assassins, xarxes pedòfiles, narcotràfic, evasió fiscal, corrupció i violència de gènere.


    

LA TEMPTACIÓ DEL PERDÓ / LA TENTACIÓN DEL PERDÓN. Donna Leon. Edicions 62 / Seix Barral 62. 18,50 euros.  Torna el comissari Brunetti als canals de Venècia, la mateixa ciutat italiana per la qual fa anys que transita Donna Leon. En aquesta ocasió, a més a més d’afrontar un problema de filtracions a la Questura, descobrirà la corrupció d’una xarxa de metges i farmacèutics, que abusen de les persones grans i malaltes. 


    

 EL ASESINATO DE LAURA OLIVO. Jorge Eduardo Benavides. Aliança. 18 euros. Un expolicia peruà negre d’origen basc, que s’enfronta a un cas de corrupció en l’època de Fujimori, sobreviu a Madrid. Allà, la propietària del pis on viu li demana que ajudi la seva neboda periodista, sospitosa de la mort d’una cèlebre agent literària, Laura Olivo, amb qui tenia un idil·li. L’autor peruà va guanyar amb aquesta noir de cànon clàssic el premi Unicaja de novel·la Fernando Quiñones. 


    

GB84. David Peace. Hoja de lata. 27,90 euros.  El 6 de març de 1984 va començar al Regne Unit una vaga minera que va durar un any i que va trencar la societat britànica. Sis narracions de dos personatges acabaran per encaixar en un destí comú en una lluita entre les clavegueres de l’Estat i el sindicat miner, en una trama que, com totes les de l’autor del Cuarteto de Yorkshire, és una experiència en si mateixa.  


    

TIEMPOS OSCUROS. John Connolly. Tusquets. 19,90 euros. L’escriptor irlandès presenta una nova entrega del seu turmentat detectiu Charlie Parker després de La canción de las sombras en què l’ara ressuscitat detectiu, sempre envoltat d’elements sobrenaturals, s’enfrontarà a una oculta, obscura i malvada comunitat per ajudar un home que d’heroi va acabar en pres a causa d’un crim que no va cometre i que se sent perseguit. 


Notícies relacionades

    

EL CAZADOR. Lars Kepler. Roja & Negra. 19,90 euros.  En la sisena entrega de l'adrenalítica sèrie negra de Joona Linna, el matrimoni suec que formen Alexandra Coelho i Alexander Ahndoril, han carregat les tintes pel que fa a violència i sexe per enfrontar els seus investigadors, a més d'un famós xef, a un assassí que fa sentir a les seves víctimes una inquietant cançó infantil abans de matar-les.