RECOMANACIONS PER LA DIADA

20 llibres il·lustrats i còmics per Sant Jordi 2018

zentauroepp42893656 barcelona  12 04 2018  sal n del c mic dia 1  ambiente y sta180419192438

zentauroepp42893656 barcelona 12 04 2018 sal n del c mic dia 1 ambiente y sta180419192438 / JOAN CORTADELLAS

5
Es llegeix en minuts
Anna Abella
Anna Abella

Periodista cultural

Especialista en art i llibres, en particular en novel·la negra, còmic i memòria històrica

Ubicada/t a Barcelona

ver +

LLIBRES IL·LUSTRATS  

LA GUERRA DE LAS SALAMANDRAS. Karel Capek / Hans Ticha. Libros del zorro rojo. 28,90 euros. Les més de 100 il·lustracions de Hans Ticha, inspirades en el pop art, el cubisme i el cartellisme rus, van dotar d’un atractiu sorprenent l’àcida faula de Karel Capek, referent de la ciència-ficció. El volum rescata l’edició alemanya de 1989 -considerat un dels llibres més bells editats en aquest país- de la novel·la, publicada el 1936 i escrita davant l’ascens del nazisme, que deixa en evidència els règims totalitaris. 


BARCELONES. Manuel Vázquez Montalbán / Pau Gasol. Ajuntament de Barcelona. 25 euros. Trenta anys després de la publicació de la imprescindible crònica personal que Vázquez Montalbán va escriure el 1987 sobre la ciutat, quan aquesta ja tenia a l’horitzó l’objectiu dels Jocs, l’Ajuntament de Barcelona llança aquesta cuidadíssima reedició, en català (més endavant, en castellà i anglès), amb notes de Quim Aranda i belles il·lustracions de Pau Gasol Valls.


POR EL OLVIDO. Paula Bonet i Aitor Saraiba. Lunwerg. 29,95 euros. L’empremta que Roberto Bolaño va deixar en els dos artistes espanyols plana sobre aquest homenatge a la literatura, a l’autor xilè i a la gent que mor massa aviat. Un artefacte que fusiona complicitats i amistat, viatges i poesia, lectures i emocions, construït a manera de diari manuscrit i collage visual orquestrat per la il·lustradora valencia­na. Mort, vida i Bolaño uneixen Bonet i Saraiba. 


LA NENA QUE VOLIA DIBUIXAR. Roser Capdevila. Angle. 19,50 euros. Un il·luminador llibre de memòries dibuixades per la il·lustradora catalana, mare de les popularíssimes Les tres bessones. Mentre cuidava la seva mare malalta, Capdevila, referent de la il·lustració infantil, s’entretenia traçant en un bloc els seus records d’infància i joventut a la Barcelona de postguerra, marcada per les repressions i les foscors de l’Església i la dictadura.  


LA MEVA VIDA. Pilarín Bayés. Bridge. 24 euros. Des dels temps dels seus avis fins ara, l’entranyable, prolífica i veterana il·lustradora catalana Pilarín Bayés aparca per una vegada els seus treballs per al públic infantil per rescatar escenes, records, anècdotes i viatges familiars, molts de la seva infància al seu Vic natal, en un àlbum de làmines il·lustrades amb un estil a mig camí entre el còmic i l’auca en què la protagonista és ella mateixa.


EL GRAN LLIBRE DELS INDRETS FANTÀSTICS DE CATALUNYA. Joan de Déu Prats i Maria Padilla. Comanegra. 29,50 euros. Malica, una població submergida a prop de la Costa Brava, en què vivien antigament homes i peixos en harmonia, i la ciutat de Mirmanda, al Pirineu Oriental, creada per fades i gegants, són dos dels llocs que els autors d’El gran llibre de les criatures fantàstiques de Catalunya localitzen ara al seu nou atles de llegendes i màgia.


  

EL POEMA DE LA ROSA ALS LLAVIS. Joan Salvat-Papasseit / Laura Borràs Dalmau. Angle. 18 euros. El cant a la passió amorosa, eròtica i sexual que són els versos del poeta avantguardista català, tot un clàssic de la diada de Sant Jordi, compten aquest any amb aquesta nova i cuidada edició enriquida visualment amb les il·lustracions de la professora, doctora en Lingüística i artista Laura Borràs Dalmau.


    

LA CHICA DEL ANIVERSARIO. Haruki Murakami / Kat Menschik. Tusquets. 15 euros. Il·lustradora de clàssics com Kafka i Shakespeare, l'autora alemanya no és la primera vegada que bolca el seu art en un oníric relat de l'escriptor japonès. 


CÒMIC

      

SIETE SITIOS SIN TI. Juan Berrio. Dibbuks. 18 euros. ¿En quin moment notes el crac, quan una parella es trenca? ¿Com sents les absències de l'altre en els espais comuns? Delicat còmic de Berrio: Elena sent que s'allunya de Jorge i necessita deixar que el temps l'ajudi a aclarir els seus sentiments. L'autor il·lustra a més ‘Siete planta’, reflexió sobre la malaltia i la mort de Dino Buzzati (Nòrdica, 15 euros). 

NIEVE EN LOS BOLSILLOS. ALEMANIA 1963. Kim. Norma, 25 euros. Molt abans d’aconseguir el Premio Nacional per El arte de volar, quan era un noi de 20 anys que volia dibuixar i veure món, el  Kim va marxar a Alemanya, com tants emigrants espanyols els 60, buscant feina i la llibertat absent sota el règim franquista. En aquest llibre, el seu primer còmic autobiogràfic, dona veu als personatges amb qui es va trobar, amb unes històries que són un fresc de l’època.

UNA MISTERIOSA MELODÍA O CÓMO MICKEY CONOCIÓ A MINNIE. Cosey, Dins de la cuidadíssima col·lecció que, mantenint l’estètica i la nostàlgia dels originals, recupera l’univers Disney en versions de grans del còmic francobelga, aquest títol és perfecte per a Sant Jordi. El premiat autor suís Cosey explica com Mickey va compartir un accidentat trajecte en tren amb una enigmàtica viatgera.    


    

LO QUE MÁS ME GUSTA SON LOS MONSTRUOS. Emil Ferris. Reservoir Books. 34,90 euros. Un dels còmics de l’any: suspens i monstres reals i imaginaris sorprenen des de les pàgines del diari gràfic d’una nena de 10 anys al Chicago dels anys 60, que s’autoretrata com una nena llop amb  vocació de detectiu, apassionada del terror. La seva veïna, supervivent de l’Holocaust, és assassinada i ella investiga el crim.


    

EL FOTÓGRAFO DE MAUTHAUSEN. Salva Rubio, Pedro J. Colombo i Aintzane Landa. Norma. 27 euros. Rescat en còmic de la figura de Fran­cesc Boix, l’únic espanyol que va testificar en els judicis de Nuremberg denunciant l’Holocaust. Les fotos que va fer del camp de Mauthausen després de l’alliberament i les que ell i altres presos deportats van aconseguir amagar van revelar al món l’horror nazi.


    

¡UNIVERSO! Albert Monteys. Astiberri. 18 euros. Acostumats a la sàtira que ha  desplegat Albert Monteys a les revistes com El Jueves Orgullo y Satisfacción, l’autor mostra i desenvolupa la seva passió per la ciència-ficció en aquest recopilatori d’historietes aparegudes on line a Panel Syndicate. A les seves pàgines hi caben missions megalòmanes per patentar l’univers, insectes antropomòrfics i androides massa amorosos. 

Notícies relacionades

JONAS FINK 4. EL LIBRERO DE PRAGA. Vittorio Giardino. Norma. 26 euros. Referent del còmic europeu, Giardino tanca amb aquest títol la sèrie que va començar el 1995, protagonitzada per un jove jueu perseguit per la policia comunista a la Praga dels anys 50. Ara Fink té 29 anys, una llibreria i una nova nòvia. És agost de 1968, un amor de joventut torna a la ciutat i tots dos viuran la Primavera de Praga. A més, Norma llança l'edició integral amb tots els casos de Sam Pezzo (26 euros)