Recomanacions de fantasia i ciència-ficció per Sant Jordi

ealos42872892 barcelona  el escritor emilio bueso en la libreria gigamesh 180420143530

ealos42872892 barcelona el escritor emilio bueso en la libreria gigamesh 180420143530

2
Es llegeix en minuts
Ernest Alós

ANTISOLAR. Emilio Bueso. Gigamesh. 32 euros. Segona entrega de la trilogia Los ojos bizcos del sol, en què Emilio Bueso construeix un món amb un ecosistema tan estrany com coherent en el qual xoquen una civilització tecnològica i una d’orgànica (una xarxa d’invertebrats simbiotitzats amb humans), colons, colonitzats i descolonitzats... i un drap. Ficció especulativa amb fonament, aventura, llenguatge creatiu i sentit de l’humor. Un lector sense prejudicis no pot demanar més.


JURAMENTADA. Brandon Sanderson. Nova. 34,90 euros. La gran commoció anunciada en els dos llibres anteriors es fa realitat. Tercer llibre d’una sèrie de fantasia èpica que des del seu naixement està planificada amb deu entregues… i que tenint en compte el ritme de producció de Brandon Sanderson, podria estar acabada abans que les de Martin o Rothfuss. Submergir-se en un món amb una lògica màgica tan allunyada de la nostra realitat exigeix un esforç al lector. Qui es vulgui prestar a fer-ho tindrà recompensa. 


AGENTES DE DREAMLAND. Kaitlín R. Kiernan. Runas. 14 euros. Inquietant, elusiva, ambigua i finalment demolidora. La breu novel·la de Kiernan té alguna cosa dels destruïts personatges de Nic Pizzolatto, que estan al límit d’alguna cosa que els supera i que no acaben d’entendre enmig de la desolació i d’una trama conspiranoica amb homes de negre i secrets a l’Área 51. Però aquí subjau un fet molt més inquietant, amb indicis d’un passat, un present i, encara pitjor, un futur explícitament lovecraftià.


EL FIN DE LA MUERTE. Cixin Liu. Nova. 21,90 euros. El tercer dels volums de la Trilogía de los tres cuerpos acaba d’arribar a les llibreries. A El fin de la muerte, la que en un futur pròxim es convertirà en una sèrie d’Amazon Video arriba a cotes còsmiques. L’escriptor xinès fa evolucionar el tema de la reacció de la humanitat a un first contact plantejat des del primer llibre (millor no avisar de la nostra presència; l’univers és un bosc fosc ple de feres, i si fas soroll et disparen) fins a arribar al final de l’univers. Literalment.


BEREN Y LÚTHIEN. J. R. R. Tolkien. Minotauro. 21,95 euros. La melancòlica història de l’amor entre un humà i una elfa en què l’autor d’El senyor dels anells va reflectir el seu propi matrimoni i que va projectar diverses vegades en les seves ficcions de la Terra Mitjana (Aragorn i Arwen). El fill de Tolkien, Christopher, explica que segurament aquest serà l’últim dels rescats dels materials dispersos i fragmentaris que va deixar inèdits el seu pare. Amb làmines d’Alan Lee, que ja va estar darrere de l’art de les pel·lícules de Peter Jackson.


EL LARGO VIAJE A UN PEQUEÑO PLANETA IRACUNDO. Becky Chambers. Insòlita. 22,95 euros.

Notícies relacionades

 Una noia de sobres preparada s’uneix a la tripulació de la Peregrina, una tuneladora espacial. La confrontació amb una inestable raça alienígena i la política galàctica en què els homes acaben d’arribar a una ONU espacial no són per tirar coets.  Chambers triomfa amb el seu relat de la convivència d’una tripulació ètnicament diversa, uns Friends de l’espai.


L'EXTRAORDINÀRIA FAMÍLIA TELEMACUS / LA EXTRAORDINARIA FAMILIA TELEMACUS. Daryl Gregory. La Campana / Blackie Books. 23,90 euros. Hi ha lectors als quals la barreja de l’humor amb la fantasia els posa  incòmodes. Si es perden a Pratchett, o Adams, per ells faran… Si aquest no és el seu cas, endavant. Spoonbenders (doblegaculleres, una referència a Uri Geller que es perd en la traducció) ens presenta una família amb poders paranormals capaç de competir amb els Royal Tenembaums de Wes Anderson.