De Stéphane Hessel a Xavier Trias: la lectura de Puigdemont a la presó

L'expresident mostra els llibres que ha llegit durant la seva estada a Neumünster

dawvrssx4aeofi

dawvrssx4aeofi

2
Es llegeix en minuts

Carles Puigdemont va passar un total de 13 dies a la presó alemanya de Neumünster durant els quals va combatre la soledat amb lectura, abundant i diversa. L'expresident català ha revelat aquest dilluns els llibres que el van acompanyar durant la seva estada a la vella presó de l'estat federal de Schleswig-Holstein. A Puigdemont el van acompanyar una desena d'obres literàries, en tres idiomes diferents (català, castellà i anglès) i amb títols suggerents com 'El superviviente y el exiliado' 'El brigadista'. O 'Tot el que no es volia dir': "tot el que s'ha amagat o tergiversat dels últims 40 anys en la política catalana i espanyola". Firmat: Xavier Trias. 

El primer d'aquests és l'últim llibre de Stéphane Hessel, el francès considerat pare intel·lectual de l'anomenat a Espanya Moviment 15-M a través del seu assaig '¡Indigneu-vos!', un al·legat contra la indiferència i a favor de la "insurrecció pacífica". 'El superviviente y el exiliado' està escrit a dues mans per Stéphane Hessel, que va sobreviure als camps nazis, i Elias Sanbar, que de petit va haver d'abandonar la seva ciutat natal, Haifa, per l'ocupació israeliana. El segon, escrit per Jordi Cantavella, narra la història d'un nord-americà que decideix allistar-se a les Brigades Internacionals per lluitar contra el feixisme en la batalla de l'Ebre. A l'expresident també el va acompanyar un altre llibre sobre feixisme, 'Per combatre aquesta època', de Rob Riemen. 

La lectura de l'expresident l'hem sabut gràcies a un missatge publicat a Twitter, en què mostra la desena de llibres que l'han acompanyat. En el mateix tuit, Puigdemont ha donat les gràcies a les persones que li han fet arribar les obres. 

La biblioteca de Neumünster

Notícies relacionades

Aquest diari va publicar que el centre penitenciari en què estava Puigdemont li va proporcionar només d'arribar tres llibres, tot i que no van transcendir-ne els títols ni l'idioma en què estan editats. Tampoc se sap si estan entre la desena que mostra l'expresident en la imatge, entre els quals n'hi ha dos en anglès: 'Sapiens: A Brief History of Humankind' (en català publicat amb el títol de 'Sàpiens, una breu història de la humanitat'), de Yuval Noah Harari, i 'People of the Bible', d'una autora alemanya anomenada Rita J. Sührig. En el seu llibre, Harari explora com "els grans corrents de la història han modelat la societat, els animals i les plantes que ens envolten i fins i tot la nostra personalitat".

Entre les altres obres que ha llegit Puigdemont a la presó, hi destaca la novel·la del bosnià Miljenko Jergovic 'Ruta Tannenbaum', inspirada en la nena prodigi jueva Lea Deutsch, que va arribar a ser una gran estrella del teatre durant la seva infantesa. Deutsch va ser deportada a Auschwitz amb la família, on va morir. 'No em deixis mai', del japonès Kazuo Ishigiro, és una altra de les novel·les que va llegir l'expresident. A més de novel·la i assaig, Puigdemont també va provar amb la poesia, amb '50 poemes per saber de memòria'.