CAMPANYA PER LA LLIBERTAT D'EXPRESSIÓ

La plataforma No Callarem presenta batalla

Una setmana de concerts i activitats culturals, del 9 al 15 d'abril, i un videoclip amb la plana major del rap espanyol recitant els versos de Valtònyc, principals accions de protesta

zentauroepp42508896 barcelona  barcelon s  14 03 2018 icult    la plataforma no 180314185938

zentauroepp42508896 barcelona barcelon s 14 03 2018 icult la plataforma no 180314185938 / DANNY CAMINAL

3
Es llegeix en minuts
Nando Cruz
Nando Cruz

Periodista

ver +

La plataforma No Callarem va plantar cara ahir, de forma oficial i a l’Antic Teatre, a les últimes sentències judicials que han condemnat a presó els rapers Valtonyc i Pablo Hasél i al creixent clima de repressió de les llibertats. I ho va fer amb una posada en escena molt eloqüent. Valtonyc va compartir taula amb cinc representants de diferents col·lectius artístics i, darrere d’ells, multitud d’artistes van donar suport amb la seva presència silenciosa a una causa que va molt més enllà del raper mallorquí , del hip-hop, de la música i de la cultura com és la defensa del dret a reunió, expressió i manifestació de tota una societat.

Entre les accions anunciades en la roda de premsa destaca la celebració, al llarg de la setmana del 9 al 15 d’abril, d’un programa de concerts i activitats en un emplaçament de Barcelona encara per determinar i que incorporarà tota mena de disciplines escèniques. També a l’abril veurà la llum un videoclip que es rodarà ben aviat i en què participarà la plana major del rap espanyol recitant els versos pels quals Valtonyc ha sigut condemnat.

Per lògica, per dignitat

Si Alguer Miquel, cantant de Txarango, va dir que estava present en aquesta lluita «per dignitat», Pep Espelt, de l’associació cultural Konvent.Zero, va utilitzar l’expressió «per lògica». Thais Bonilla, en representació de l’Institut Internacional per a l’Acció No Violenta Novact, va recordar que des del 2015 la llei mordassa, la reforma del Codi Penal i el pacte antiterrorista han anat retallant les llibertats de la ciutadania i que, si els drets de protesta van ser conquistats al seu dia per la societat, és aquesta mateixa societat la que ha de lluitar ara amb l’objectiu de defensar-los.

Valtonyc va celebrar el recent dictamen del Tribunal de Drets Humans contra l’actuació de la justícia espanyola com un pas important «per treure del Codi Penal els delictes d’enaltiment del terrorisme i d’injúries a la Corona», però no va contemplar demanar la suspensió de la pena perquè implicaria «demanar l’indult del Rei, assumir que has fet alguna cosa malament i acceptar el delicte». «Després d’un procés de sis anys i havent vist la resposta del poble, no estem disposats a claudicar ni a cedir a tripijocs de la justícia ni de l’Estat», va afegir.

«Mai vaig tenir por de la repressió ni d’entrar a la presó. Del que sí que tenia por era del silenci del meu poble, que tota aquesta lluita fos en va. I no ha sigut així», va celebrar el raper mallorquí. Al seu costat, hi havia l’actriu Silvia Siles i la poeta Aina Torras, explicitant que el cas Valtonyc només és la punta d’un assetjament a la llibertat d’expressió que transcendeix el món del rap. A la rereguarda, aplaudint i afegint-se a la campanya #NoCallarem, Gerard Quintana, Joan Fortuny (de la Companyia Elèctrica Dharma), Marinah (exmembre d’Ojos de Brujo), Cesk Freixas, Joan Colomo i Nico Roig, entre altres.

Una lluita transversal

Notícies relacionades

Reforçant la transversalitat de la protesta, cal destacar la presència significativa d’editorials literàries, del Grup de Periodistes Ramon Barnils, d’Òmnium Cultural i d’associacions gastronòmiques. Totes assumeixen que la batalla que proposa #NoCallarem de cara a l’abril, i que se suma a la primera contesa lliurada l’any passat al parc del Gran Sol de Badalona, és per defensar la llibertat dels que encara no han sigut encausats per dir el que pensen, però poden ser-ho en qualsevol moment.

Precisament perquè es considera aquesta campanya una lluita per la defensa dels drets de protesta de tota la societat, des de #NoCallarem s’anima col·lectius d’altres ciutats i pobles a organitzar les seves pròpies jornades durant aquella mateixa setmana. Ja s’estan planejant actes a Madrid, Tarragona, Gijón, València, Alacant, Terrassa i Mallorca. El desig dels promotors de la iniciativa és que el crit «no callarem» se senti a tot el país.