guardons de l'acadèmia del cine francès

Penélope Cruz rep el César d'Honor del cine francès

'120 battement par minute', de Robert Campillo, s'emporta el premi a la millor pel·lícula en una gala marcada per la lluita contra la violència sexual

undefined42372087 spanish actress penelope cruz  left  reacts as she receives 180303091139

undefined42372087 spanish actress penelope cruz left reacts as she receives 180303091139 / Michel Euler

2
Es llegeix en minuts
Eva Cantón
Eva Cantón

Periodista

ver +

"Ni en els meus somnis més bojos m'hauria imaginat ser aquí". Penélope Cruz ha rebut aquest divendres amb llàgrimes als ulls el César d'Honor de l'Acadèmia del cine francès en una gala marcada, com els Golden Globes americans i els Bafta britànics, per la lluita contra la violència sexual que els assistents van fer visible amb un llaç blanc i una campanya de recollida de fons per a associacions d'ajuda a les víctimes.

"Us proposo actuar des d'aquesta nit, aixecar-vos, mostrar els vostres llaços blancs perquè, efectivament, ara actuem ", ha assegurat el conductor de la cerimònia, l'actor Manu Payet, dirigint-se als 1.700 convidats.

Acompanyat de la francesa Marion CotillardPedro Almodóvar, guardonat amb el César d'Honor el 1999, ha pujat a l'escenari de la sala Pleyel per entregar-li el premi a l'actriu madrilenya, de qui ha elogiat el magnetisme i l'autenticitat a la pantalla.

Almodóvar, el seu inspirador

"Saps que ets la raó per la qual he decidit fer cine. El teu talent, la teva inspiració, m'han il·luminat. Ets molt important. Gràcies per l'homenatge que rendeixes a les dones amb el teu cine i gràcies per deixar-me participar-hi", li ha dit Penélope Cruz al director manxec després de rebre una gran ovació del públic. La intèrpret li ha dedicat el premi a la seva mare, present a París igual que Javier Bardem, parella de l'actriu.

La 43a cerimònia dels Césars ha convertit en la gran triomfadora de la nit la cinta de Robert Campillo 120 battements par minute (120 pulsaciones por minuto), guardonada a l'últim Festival de Cannes amb el gran premi del jurat i que partia com una de les favorites, amb 13 nominacions. Al final s'ha emportat sis estatuetes, entre elles la de millor pel·lícula millor guió original.

Campillo narra el combat contra la sida a França de l'associació Act Up, de la qual ell mateix va ser membre. Al recollir el César ha recordat que l'epidèmia de la sida segueix afectant toxicòmans, prostitutes i immigrants. "És hora d'escoltar-los perquè ara, com fa 25 anys, el silenci és igual a mort", ha dit. 

Premi del públic

L'altra pel·lícula favorita era Au revoir là-haut (Nos vemos allá arriba), una adaptació de l'obra de l'escriptor i premi Goncourt 2013 Pierre Lemaitre, que també ha tingut paraules de reconeixement per als que es troben "al marge de la societat i a vegades en les fronteres de l'exclusió", com els refugiats.

El film ha aconseguit cinc dels tretze Césars a què aspirava. Dirigit per Albert Dupontel, és una farsa històrica amb el teló de fons de la Gran Guerra que es desenvolupa al París dels anys 20 i narra les desil·lusions de dos amics que es van salvar mútuament la vida a les trinxeres.

Premi del públic

Notícies relacionades

La novetat d'aquesta edició ha sigut incloure per primera vegada al palmarès el premi del públic, per rebaixar el to elitista que sovint es retreu a l'Acadèmia francesa i recompensar la pel·lícula més vista a la taquilla el 2017, un guardó que ha sigut per a la comèdia de Dany Boon Raid dingue.

El César a la millor pel·lícula estrangera ha sigut per a Sin amor, del rus Andrei Zviaguintsev, que també és a la llista de candidatures dels Oscars d'aquest diumenge.