NOVEL·LA NEGRA EN CATALÀ

L'exmosso Joan Miquel Capell, premi Crims de Tinta 2018

La novel·la guanyadora, 'Wad-Ras', s'inspira en un cas real, investigat pel mateix autor, sobre la mort d'una reclusa aparentment per sobredosi

zentauroepp42354609 iicult  joan miquel capell  ganador del premio crims de tint180301173116

zentauroepp42354609 iicult joan miquel capell ganador del premio crims de tint180301173116 / Garofano Alfredo

1
Es llegeix en minuts

Un cas real, que va investigar com a mosso durant la seva llarga carrera de 32 anys al cos de la policia catalana, va donar a Joan Miquel Capell la història amb què ha vestit la novel·la Wad-Ras, que ahir va guanyar el novè premi Crims de Tinta, que convoca l’editorial RBA. 

El jurat va ser unànime en el veredicte i va destacar «la versemblança i el realisme de la trama, cenyida a la millor tradició de la novel·la procedimental», així com «la capacitat de l’autor per plasmar la realitat de les presons de dones a través de la mirada de dos joves agents que comencen la seva carrera com a policies». 

A més van valorar de Wad-Ras, que arribarà a les llibreries dilluns que ve, «la recreació de l’ambient i del país el 1991, moment clau de la història dels Mossos

d’Esquadra», perquè el cas que inspira la novel·la va ser el primer que va investigar aquest cos com a policia judicial. La mort, suposadament per sobredosi d’heroïna, d’una reclusa de la presó de Barcelona que dona nom al llibre desencadena una sèrie d’interrogants. Preguntes com qui ven droga a la presó, qui la introdueix o si hi ha una xarxa a la ciutat, que es prepara per als Jocs. La inesperada decisió del jutge d’encarregar la investigació als Mossos no va agradar a tothom i, segons el jurat, Capell evoca les «dificultats per crear una policia pròpia a Catalunya».  

Notícies relacionades

Capell (Barcelona, 1960), doctor en Dret per la Universitat de Barcelona, va ser l’encarregat del desplegament dels Mossos d’Esquadra a Barcelona (2005) en substitució de la Policia Nacional. Abans d’arribar a comissari, va passar per totes les categories professionals del cos, fins que el va abandonar l’abril del 2014. Ara és responsable del Gabinet de Prevenció i Seguretat de la Diputació de Barcelona.

Autors com Marc Pastor, Carles Quílez, Teresa Solana i Andreu Martín han guanyat el Crims de Tinta en anteriors edicions.