GUARDÓ

Andreu Martín guanya el premi Crims de Tinta

L'autor barceloní ordeix a 'Societat negra' una trama de rabiosa actualitat, amb màfies xineses i bandes juvenils

Andreu Martín, aquest dimecres al Departament d’Interior, després de rebre el premi Crims de Tinta.

Andreu Martín, aquest dimecres al Departament d’Interior, després de rebre el premi Crims de Tinta. / FRANCESC CASALS

2
Es llegeix en minuts
ANNA ABELLA / Barcelona

Amb una novel·la molt, molt negra, titulada'Societat negra', amb una trama de màfies xineses igrups juvenils violents en què s'entrellacen delinqüents, prostitutes, sicaris i advocats i polítics corruptes, el veterà del gènere i prolíficAndreu Martín ha guanyat la cinquena edició delpremi Crims de Tinta, dotat amb 4.000 euros i que atorga el Departament d'Interior. L'actualitat sobre les detencions recents d'implicats en unamàfia xinesa de blanqueig de diners s'ha avançat per poc a la ficció de l'autor català, que ha fet broma, durant l'entrega del guardó sobre la coincidència amb la temàtica de la novel·la: "Juro que no tenia ni idea que estava en marxa l'operació Emperador quan l'escrivia".

En la trama té el seu paper el senyor Soong, que regenta una botiga de venda de roba a l'engròs al carrer de Trafalgar, en què sorgeixen rumors sobre un robatori recent en una central de diner negre.Andreu Martín (Barcelona, 1949) torna així amb un nou premi només un any després de guanyar el Sant Joan amb'Cabaret Pompeya', una gran novel·la ambientada a la Barcelona de les pistoles dels anys 20. En canvi,'Societat negra', que publicarà La Magrana en català el gener vinent, està protagonitzada per l'inspector Diego Cañas, veterà, brillant, cansat i víctima d'una vida privada difícil, i pel confident Liang, un home segur de si mateix i mestre de txi-kung, tècnica xinesa per aconseguir la pau espiritual.  

Cap de dona

El cas amb què topa l'inspector Cañas comença amb la macabra i truculenta troballa, sobre un Lexus en un carrer de Barcelona, d'un cap de dona. La resta del cos no triga a aparèixer, arrossegat per un Seat Toledo al qual l'han lligat amb una corda mentre estava aparcat i que havia quedat amagat sota un camió de repartiment. Les primeres investigacions dels Mossos d'Esquadra apunten a bandes juvenils violentes però aviat sorgeixen pistes que assenyalen a les tríades xineses

El llibreter i organitzador de BCNegra,Paco Camarasa, en nom del jurat del premi ha destacat "l'actualitat i l'originalitat de l'obra" gràcies a la trama, vinculada a les màfies xineses i els grups juvenils violents. "Amb Barcelona i l'àrea metropolitana com a escenaria, la novel·la ens parla de situacions noves que cada vegada ocupen més lloc a les notícies --ha afegit--. I ho fa d'una manera àgil, ben construïda i fent gala d'una excel·lent documentació".  

Llarga carrera i nombrosos premis

Notícies relacionades

Amb el premi Crims de Tinta, rebut aquesta tarda de mans del conseller d'Interior, Felip Puig, Andreu Martín, professor de l'Escola d'Escriptura de l'Ateneu Barcelonès, suma un nou guardó a la seva llarga trajectòria, en què, a més del Sant Joan per 'Cabaret Pompeya', figuren reconeixements com el Nacional de Literatura Juvenil 1989 amb 'No demanis llobarro fora de temporada' (juntament amb Jaume Ribera), protagonitzada pel seu popular personatge Flanagan; tres premis Hammet i l'Ateneo de Sevilla 2000 per 'Bellíssimes persones'.   

Els guanyadors de lesanteriors edicions dels Crims de Tinta van ser el mosso d'esquadra Marc Pastor ('La mala dona'), el periodista Carles Quílez ('La solitud de Patrícia'), l'escriptora Teresa Solana ('Negres tempestes') i el subinspector de la Guàrdia Urbana Agustí Vehí ('Quan la nit mata el dia').