PREMI

Teresa Solana guanya el Crims de Tinta de novel·la negra

1
Es llegeix en minuts
ERNEST ALÓS
BARCELONA

A les primeres novel·les negres i humorístiques de Teresa Solana (Barcelona, 1962) els protagonistes eren dos germans detectius. Els Mossos van aparèixer a la segona com uns policies passarells i maldestres perquè l’autora els va voler retratar com «una policia encara vacil·lant». Però el temps passa, i ràpid, i ahir Teresa Solana va guanyar la tercera edició del premi Crims de Tinta, convocat per la Conselleria d’Interior i l’editorial La Magrana, amb una novel·la protagonitzada per una subinspectora de la policia catalana, Norma Forester, que té números per convertir-se en protagonista de la seva pròpia sèrie.

Notícies relacionades

El conseller Joan Saura va valorar que amb aquest premi, dotat amb 20.000 euros i que en les dues edicions anteriors van guanyar Carles Quílez i Marc Pastor, s’aconsegueix «normalitzar» i «socialitzar» el treball de la policia autonòmica.

Negres tempestes, que es publicarà abans de l’estiu, relata la investigació per part de la subinspectora Forester de l’assassinat d’un catedràtic d’història a punt de jubilar-se, que acaba relacionat amb un altre crim comès al Poble-sec i amb unes memòries sobre la postguerra. En la novel·la de Solana hi té un paper clau el curiós entorn familiar de la policia: és néta d’un brigadista internacional de Manchester executat després de la guerra civil, està casada amb un metge forense, té una filla okupa, un cunyat exhomosexual, una marehippyi una tia monja de clausura al monestir de Pedralbes.